Hírek

WELL és LEED – Épületminősítési kérdések, ahogy Vértesy Mónika kolléganőnk látja

2019. november 28.

Novemberben a Portfolio Big Office Day rendezvényen tartott előadást kolléganőnk, Vértesy Mónika, a TSPC Csoport épületminősítési tanácsadója. Előadásában két amerikai épületminősítési rendszert mutatott be a rendezvény nagy számú érdeklődőjének – cikkünkben most ebből mutatunk meg érdekességeket.

Ahogy Vértesy Mónika az előadás kezdetén bemutatta, hogy Magyarországon a LEED az egyik piacvezető minősítési rendszer és mára több, mint 100 000 projekt büszkélkedhet ilyen minősítéssel. A WELL sokkal újabb, 2014-ben tört be a piacra, hazánkban most zajlik az első projektek minősítése.

A WELL az első olyan, nemzetközi ismertségre is szert tevő minősítés, amely az embert teszi a fókuszba, a követelmények úgy vannak kialakítva, hogy nekik maximális kényelmet és egészséges körülményeket tudjon biztosítani az épületekben. A LEED egy kicsit távolabbról vizsgálja az épületeket, a szükséges komfort-paraméterek teljesülése mellett azok környezeti terhelése és energiafelhasználása szempontjából is értékeli azokat.

Mindkét minősítési rendszer szigorú és többnyire hasonló követelményértékeket állapít meg. Ilyen a levegőminőség, a benapozottság és a mesterséges megvilágítás, az árnyékolás, a kilátás biztosítása és a lehetőség arra, hogy a külső térhez kapcsolódjunk. Kiemelt szempont az akusztikai tervezés fontossága, amelybe a külső zajok elleni védekezés ugyanúgy beletartozik mint az, hogy egymást ne zavarják az épületet használók még akkor sem, ha egy térben tartózkodnak, de különböző tevékenységeket végeznek. Az épületeket lehetőleg a meglévő városi szövetbe kell elhelyezni, hogy az emberek sok mindent tudjanak egy helyen intézni, legyen lehetőségük aktívan munkába járni és utána rendezett körülmények között lezuhanyozni, átöltözni.

Néhány érdekesség a két minősítési rendszerről:

WELL

 • A minősített épületekben figyelmet kell fordítani az ivóvíz kiemelten magas minőségére és ízére valamint, hogy egészséges étkezési lehetőséghez jussanak az emberek.
 • Figyelni kell a felületek takaríthatóságára és a felhasznált vegyszerekre egyaránt.
 • Ergonomikus és aktív munkavégzést is lehetővé tevő munkaállomásokat kell kialakítani és lehetőleg úgy tervezni a lépcsőket, hogy azt használják is az épület dolgozói, lakói.
 • Léteznek olyan követelmények, amelyek közül a munkáltató válogathat attól függően, hogy mit szeretne nyújtani a munkavállalóinak: fitnesz bérlet, kerékpár bérlet, influenza oltás, egészségügyi szűrővizsgálatok, stresszkezelés, apasági anyasági juttatások.
 • Fontos a hatékony térszervezés, hogy az adott cég igényeit felmérve biztosítsanak megfelelő kollaborációs és fókuszmunkára alkalmas tereket és pihenő övezeteket is.
 • A WELL épületekben feltűnhetnek biofílikus elemek: a növényzeten kívül ilyen például a természetet utánzó mindenféle szín, anyag és forma, vagy akár egy kis kerti tó.
 • A WELL értékeli az esztétikai minőséget is és buzdítja a résztvevőket, hogy műalkotások integrálásával is járuljanak hozzá tesi-lelki egészségünkhöz.

LEED

 • A LEED nagyon sok olyan szempontot összegez, amelyekért nemcsak a munkavállalók, hanem a következő generációk is hálásak lehetnek majd, ilyen például:
 • az épület környezeti lábnyoma,
 • az, hogy mennyi vizet használ fel és milyen hatékony az esővízgyűjtése és elvezetése,
 • törekszik-e a városi hőszigetek csökkentésére,
 • használ-e megújuló energiaforrásokat a szükséges minimális energiafelhasználásának a fedezésére,
 • mennyi hulladékot termel és ennek a hulladéknak mi lesz a sorsa,
 • próbálja-e az épülethez kapcsolódó közlekedést optimalizálni.

Vértesy Mónika előadásában hangsúlyozta, hogy az épület egészére kiterjedő minősítések mellett vannak olyanok is, amik csak a szerkezetkész állapotra (Core & Shell) vagy az egy-egy bérlőhöz tartozó belső terekre vonatkoznak. Core & Shell minősítés esetén a fejlesztő az irodaház összterületének nagyjából 5-10 %-áért felel, ide tartozik pl a lobbi, és a közlekedőterek, az épület többi részét csak előkészíti, hogy igény esetén a bérlők alakíthassák ki a teret a minősítés követelményeinek megfelelően.

A minősítések kiterjednek a meglévő épületekre és az irodától eltérő funkciójú épületekre is elérhető a minősítés. Kereskedelmi funkció esetén például egyszerre lehet magas szintre emelni a saját munkavállalók és a vásárlók komfort igényeinek kiszolgálását is, ami teljesen újszerű lesz a magyar piacon. Ahogy a Big Office Day-en elhangzott előadásból is kiderül: az épületminősítések lehetőségével akkor élnek jól a cégek, ha azokat már a tervezés fázisban egyfajta iránytűként használják és a megrendelővel együtt meghatározzák azokat az értékeket, amelyek mentén akár WELL, akár LEED szempontból egy megrendelői, munkaadói és munkavállalói szempontból is szerethető és elismerésekre érdemes épületet hoznak létre és használhatnak.

Fotó: Stiller Ákos, Portfolio Big Office Day 2019

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.