Hírek

Under construction: Libárdi Adrienn

2019. november 17.

Különleges érzés egy projekt első napján odaülni a tervezőasztalhoz és öröm lekapcsolni az irodában a villanyt egy projektzárás végén. Ami a kettő között történik, az gyakran sok éven át tartó munka, tervezés, újratervezés, találkozók, egyeztetések, álmos hétfők, fáradt péntekek, nagy ötletek, még egy utolsó tervmódosítás vagy csak egyszerűen: munkanapok a TSPC irodáiban. Az Under Construction sorozat ezekbe a végigdolgozott hétköznapokba szeretne bepillantást engedni egy munkatárs megszólításával – csak három rövid kérdés, pont annyi, amennyi egy kávészünetbe belefér.

Ezúttal Libárdi Adrienn belsőépítészeti projektvezető építész kolléganőnkkel beszélgettünk a Zalaegerszegi Városi Uszoda belsőépítészeti munkái kapcsán.

Adrienn, min dolgozol?

A zalaegerszegi városi uszodakomplexum belsőépítészeti tervezésén, amely érdekes kihívás volt számomra. Az újrafogalmazott épülettömb építészeti tömegkezelése, letisztult formája, anyaghasználata motivált a belső tér nagyvonalú és elegáns kialakítás irányába. Így a projekt tervezési ideológiája magától értetődött, miszerint a két fő rendeltetési egység – a sport és a rekreáció – reprezentatív és időtálló térképzéssel ötvözve maradjon meg az utókornak.  

Miért izgalmas neked személy szerint ez a projekt?

A projekt előkészítése az egyik legfontosabb és legkreatívabb stáció a tervezés folyamatában. A feladattal való ismerkedés mindig nagyon érdekes számomra. Tanulmányozva az előzményeket, egyeztetve a projekttel érintett kollégákkal, a megrendelővel, valamint a szakági tervezőkkel, kiaknázom a lehetőségeket, és a funkcionális működés ismeretében fogalmazódik meg a belső tér kompozíciója. Ismerni kell az építmény adottságait. Ezek az építészeti alapelemek a határoló- és tartószerkezetek, melyek kiegészítéseként jelen van a betervezett gépészeti és elektromos egységek sűrű hálója. Mindezt átlátva lehet dekorálni/öltöztetni a belső teret, amely jellege funkcionális egységenként más és más – fogadótér, előcsarnok, látogatói és sportolói öltözők, wellness, tanmedence és versenymedence. A projekt ezen összetettsége, sokszínűsége izgatja a fantáziámat leginkább, mert ekkor dől a belsőépítészeti koncepció iránya, így a megfelelő anyagválasztás és a teret képző formák egymáshoz való viszonyulása. Látni kell, hogy az adott térben mi a kiemelésre érdemes fő elem vagy motívum, és mely felületek biztosítják hozzá a jó hátteret. Alapvető vezérfonalam a következetesség, így tudom pontosan és rendszerben látni az alakuló belsőépítészeti folyamatot.

Milyen különleges megoldásokat szállít a TSPC ebben a projektben (a Te szakterületeden)?

A belsőépítészeti hivatás egyik szépsége az egyediség. Ezen projekt sajátossága a jelenlegi uszodatérbe komponált kerámia falkép, amely a bejárattal szemközti falon a medence végénél látható 20 m hosszú és 1 m magas felületen. Az alkotást 1971-ben készítette Németh János keramikusművész. Célunk ennek a monumentális plasztikának a megmentése és az új környezetbe való integrálása. Az alkotás belsőépítészeti elgondolás szerint a bejárati fogadótérben kap helyet a lépcsővel szemközti két szintet érintő magas falon. Elképzelésem szerint új megfogalmazásban fog megjelenni a “fríz” motívum. Összességében nagyvonalú modern belső terek kialakítására törekszünk.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.