Hírek

Under construction: Barta Enikő

2019. december 09.

Különleges érzés egy projekt első napján odaülni a tervezőasztalhoz és öröm lekapcsolni az irodában a villanyt egy projektzárás végén. Ami a kettő között történik, az gyakran sok éven át tartó munka, tervezés, újratervezés, találkozók, egyeztetések, álmos hétfők, fáradt péntekek, nagy ötletek, még egy utolsó tervmódosítás vagy csak egyszerűen: munkanapok a TSPC irodáiban. Az Under Construction sorozat ezekbe a végigdolgozott hétköznapokba szeretne bepillantást engedni egy munkatárs megszólításával – csak három rövid kérdés, pont annyi, amennyi egy kávészünetbe belefér.

Barta Enikőt, a TSPC építész tervezőjét a Semmelweis XXI Fejlesztési program keretében megvalósuló Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum tervezési előkészítési folyamatában alkalmazott pontfelhős felmérésről kérdeztük.

 

Enikő, min dolgozol?

Pillanatnyilag a Semmelweis XXI Fejlesztési program keretében megvalósuló Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum tervezési előkészítési folyamatában veszek részt. A Centrum a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Karának (jelenleg három telephelyen működő) hat Intézetének fog otthont adni, valamint egyéb funkciók is betervezésre kerülnek, például a Gyógyszerészeti Múzeum, közönségforgalmi gyógyszertár és kávézó. Jelenlegi tervfázisban a meglévő védett épületállomány modellezésén dolgozom pontfelhős felmérésből.

Miért izgalmas neked ez a projekt?

Ez a projekt számomra több szempontból az első. Ez az első projekt, amin pontfelhő felhasználásával modellezek, egyben a modellező csapatot is koordinálom (győri és komárnói kollégákkal szorosan együttműködve), valamint a modell ellenőrzését is végzem. Emellett a projekt tervezett állapotának előrehaladását is nyomon kell követnem. Szeretem, hogy folyamatos kihívás elé állít a projektben betöltött feladataim sokszínűsége.

Mit tesztek azért, hogy minél pontosabb modell készüljön?

A védett épületegyüttesek egyedi megoldásait, szerkezeteit sokszor három oldalról is meg kell vizsgálnunk, hogy a lehető legpontosabb modellt alkossuk meg. Első körben a pontfelhőt több irányból szemrevételezzük, a fellelhető (levéltári és egyéb forrásból származó) régi tervekkel vetjük össze, valamint helyszíni feltárások eredményeiből származó információkat is figyelembe kell vennünk. Ebben a folyamatban nagy segítséget jelent a statikus kollégáink folyamatos elérhetősége. Az idő során többször átépített, takart szerkezetek valós kialakítása utáni „nyomozás” sokszor nagy meglepetést okoz. Izgalmas számomra a modellel együtt fejlődni a feladataim elvégzésében.

Milyen különleges megoldásokat szállít a TSPC ebben a projektben?

A cégcsoporton belül több, speciális feladatokért felelős szakember vesz részt már az előkészítő tervfázisban is – ilyen például az épületdiagnosztika. Mivel egy csapatként működünk, bármilyen kérdéssel fordulhatunk egymáshoz, mindenki prioritásként kezeli a kérdések megválaszolását. Így ezeket az információkat már a kezdeti stádiumban is be tudjuk építeni a modellünkbe, ezzel segítve az építész tervezők munkáját, és előkészítve a projekt építészeti tervezését egészen a kiviteli tervezés lezárásáig.

 

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.