Hírek

Száz évre tervezett a TSPC Csoport: az Országos Széchényi Könyvtár Archivális Raktára

2019. augusztus 06.

Érzékeny szimbolikát mutat az írott örökségünket őrző raktárépület Piliscsabán: könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik a homlokzaton

Magyarországon előkép nélküli, de a világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett a megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő és az üzemeltető Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport: Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A piliscsabai beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett (sokszor muzeális) dokumentumok megfelelő tárolása. Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a beruházás nemcsak biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is.

„Megtisztelő feladat ilyen örökség számára épületet tervezni” – mondja Kádár Mihály, a TSPC Csoport tulajdonos-ügyvezetője. A TSPC Csoport tervezőcsapata olyan megoldásokat szállított, amelyek megfelelnek a legmagasabb műszaki és biztonsági előírásoknak, de emellett az épület esztétikájában, a homlokzaton megjelenik az eredetre utalás is. Az épület egyszerű formaalkotásával minden részletében a raktározási funkciót szolgálja és megfelel a szigorúan őrzött biztonsági létesítmények követelményeinek.

A homlokzat ezzel szemben jelentésrétegekben gazdag, üzenetet közvetítő médium lesz: egyszerre kapcsolódik a területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, utal a papír, mint hordozó anyag tulajdonságaira és visszatükrözi azt a közeget, a sűrű pilisi erdőt, amely védőbástyája lesz majd az archivális raktárnak. Ahogy Parai Zoltán, a TSPC Csoport projektvezető építésze fogalmaz: „Természetesen építészként elsősorban a megrendelő által meghatározott funkcióknak kellett megfelelnie a terveknek, de a tervezőcsapatot komolyan foglalkoztatta a mély jelentéstartam és az a kulturális örökség, amelynek itt házat építünk. Turi Attila építésszel együtt dolgozva a térhez, múló időhöz és őrzésre átadott örökséghez való kapcsolódásokat a homlokzaton megjelenő szimbolikával szerettük volna kifejezni.”

TELJES KÉPGALÉRIA ITT

Az épület tömegformálásával egy könyvet mintáz, a megformált könyv „gerince” fogja majd össze az épületet átfogóan ellátó gépészeti-műszaki funkciókat a délnyugati, nagyobb hőterhelésnek és uralkodó széliránynak kitett oldalon. A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja. A mellette elhelyezett bejárati üvegkubus egy látszóbordák nélküli strukturált függönyfal. Itt egyszerre jelenik meg a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata építészeti megoldásokkal kifejezve, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás, illetve a Braille-írás ritmusossága.

A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel burkolat, melynek horizontális struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi. Lényeges homlokzatképzési elem az északkeleti oldal „pillérsora”, mely a nagy felületű, háromezer négyzetméternyi tetőfelület, a homlokzati síktól eltartott elhelyezesű esővíz levezető csatornái, melynek megformálásában absztrahált módon jelenik meg a makoveczi ágasfa.

„A tervezés első pillanatától kezdve éreztük a feladat jelentőségét és a munkafolyamatot áthatotta egy magasabb szintű morális elköteleződés” – mondja Parai Zoltán – „Nem túlzás azt állítani, hogy az öröklét ígéretének tervezünk, hiszen a tervezési program is azt követelte meg, hogy a szokásos ötven év helyett száz évre készítsük a terveinket.” A tervezőcsapat a BIM-technológia magas szintű felhasználásával készítette a terveket, melyben a korábbi projektek tapasztalatait is ötvözték. A cégcsoport piacvezető Magyarországon a BIM-technológia alkalmazásában és a háromdimenziós tervezésben.

A TSPC munkatársai komoly nemzetközi előtanulmányokat végeztek olyan nívós könyvtárakban, mint a bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár, a párizsi Mitterand Nemzeti Könyvtár és a Richelieu Könyvtár, valamint a 11 milliós lakosú kínai Guangzhou városi könyvtára. A szakmai konzultációban a norvég nemzeti könyvtár nyújtott segítséget, így a piliscsabai épület terveiben ez a nemzetközi kitekintés és a jó gyakorlatok tapasztalatai is megjelennek. A jelenlegi fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

 

***********************************************************************************************

Mit tárolnak majd a piliscsabai Archivális Raktárban?

 • Az Országos Széchényi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat
 • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban
 • Az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt

Különleges megoldások

 • Az archivális raktár több, mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. A raktári állapotok megőrzésére zsilipes rendszert alakítanak ki.
 • Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd.
 • Míg a papírraktárban 18-22°C-on 45-55% közötti relatív páratartalom biztosítása az előírás, a mikrofilmtárban 16-18°C-on 30-40 %-os relatív páratartalmat kell biztosítani, a rendszer naponta maximum ±1°C, 5 %-os RH ingadozást enged meg, melyet raktári szelvényenként ötpontos biztonsági rendszer mér.
 • A raktár tűzvédelmi tervezése során fontos szempont volt, hogy a víz – mint a papírt károsító anyag – az épületben ne jelenjen meg oltóanyagként, így a védett állomány raktártereiben oxigénredukciós tűzmegelőző rendszert alkalmaznak, míg az üzemi terekben, ahol védett állománnyal dolgozhatnak INERGEN oltógázzal működő oltórendszert használnak.
 • Az épület tartószerkezeti rendszerének szigorú alakváltozási követelményeket (L/1000) kell teljesítenie a tömör raktározási rendszer miatt, melyet nagyrészt előregyártott vasbeton elemekkel oldott meg a tervezőcsapat.
 • A raktár úgynevezett menekítőfunkcióval is bír majd: amennyiben az OSZK bármelyik tagkönyvtárából vagy raktárából (például felújítás vagy természeti kár) szükséges lesz elhozni egy nagyobb dokumentumállományt, itt szakszerű körülmények között tudják majd ezt átmenetileg tárolni.
 • Az épület 24 órás biztonsági őrzéssel működik majd, a belépéshez különleges engedély és indok szükséges.
 • A digitalizáció munkafolyamatainak és adatainak szigorú előírásai miatt olyan adatközpont-biztonsági rendszert alakítottak ki, hogy az komolyabb áramkimaradás esetén és elérhető marad.
 • A TSPC tervezőcsapata az épületet különleges, kettős külső védelemmel látja el, így az őrzött állomány a külső burok sérülése esetén is biztonságban marad.
 • Az építészeken kívül kevesen tudják, hogy a magyarországi előírások szerint az épületeket minimum ötven évre tervezik. Ezzel szemben a piliscsabai épületet minimum száz évre tervezték, ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre.
 • A felhasznált anyagok között a finombeton, a süttői mészkő és az üveg mellett a Makovecz munkáira reflektáló, sötétbarnára vagy feketére nemesedő vörösréz is megjelenik, mely elpusztíthatatlannak tartott anyagként az öröklétbe vetett reményt jelképezi.

 

Stáblista:

Megbízó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Generáltervező: TSPC Kft. és FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft.

Felelős Építész Tervező: Kádár Mihály  TSPC Kft.

Projektvezető Építész: Parai Zoltán  TSPC Kft.

Építész Tervezők:  Turi Attila és Terdik Bálint  Tectum-ART Kft.

Építész Koordinátor:  Ábrahám Krisztina   TSPC Kft.

Építész Munkatársak: Bóta Andrea, Csapó Máté, Éhárt Zsuzsanna   TSPC Kft.
Turi Gergő, Kiss Márta, Juhász Balázs   Tectum-ART Kft.

Belsőépítészet: Tarró-Papp Klaudia      TSPC Kft.
Orbán Ágnes, Bányai Ágnes MAI Studio Kft.

Tartószerkezeti Tervező: Fejér Szabolcs, Csiszár Sándor   TSPC Kft.

Mélyépítés, talajmechanika:  Áment András AA4 Mérnökiroda Kft.

Épületszerkezeti Tervező:  Pataky Rita    ANDERER Kft.

Épületgépészeti Tervező: Vörös Tamás  Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági Tervező:  Kapitor György   Zone-Plan Kft.

Tűzvédelmi Tervező: Molnár Bálint   TSPC Kft.

Tűzjelző, oltó- és tűzmegelőző rendszer Tervező: Fábrik Szabolcs, Veisse István  Banktrade Kft.

Raktártechnológia:  Nagy Sándor   LogPilot Kft.

Tájépítészeti Tervező: Kedves Zsófia   DNS-Építészműterem Kft.

BIM:   Szente Zoltán  TSPC Kft.

Projektmenedzser:  Kormányos Kornél    TPSC Kft.

 

 

Cimkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom