Projektek

Vaskakas ház

Felkérésünk Győr történeti belvárosának peremén álló romló állapotú műemlék épület hasznosítási terveinek elkészítésére vonatkozott, mely a város legősibb része a Káptalandomb lábánál, a Bécsikapu téren található. Ez a római kortól mai napig jelentős értékeket hordozó terület kényes pont a helyiek szívében, így bármilyen változtatási javaslat erős megosztó hatással van a városlakókra.

A város régi várfala a Káptalandomb mentén megmaradt, jelenleg a Dunakapu tértől a Bécsi kapu térig tekinthető meg a felszínen. A Bécsi kapu 19. századi elbontása után a tér nyitottá vált a Rába felől és jelentős átalakulásokon ment át folyóparti területe. Vasúti vágány épült a folyóparton, a hidat átépítették, a folyó és várfal közötti terület értékes ingatlan révén kávéházzá majd mozivá alakították, a háború után megépítették az új hidat, majd a házakat lebontották és felszabadult a várfal a folyó felől. Mostanra, az utóbbi évtizedekben étteremként működő kazamaták és mellette álló épület, állapota teljesen leromlott. Az épület felújítását és bővítését célul kitűző projekt egy újabb elemet adott volna a tér történetéhez.

  • helyszín :Győr
  • funkció :étterem és lakóház
  • év :2015
  • bruttó szintterület (m2) :2900 m2
  • tevékenységek :koncepció terv
  • munkatársak :Rónaszéki Gábor, Könözsi Szilvia, Parai Zoltán
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom