Projektek

Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont

Két ütemben, 2016 novemberében és 2018 augusztusában adták át a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont felújított épületegyüttesét, melynek során a generáltervezés a TSPC Kft. feladata volt. A kivitelezés és a tervezés meglévő engedélyes tervek alapján zajlott, a nyertes kivitelező konzorcium megbízásából a TSPC feladata volt a változtatások és kiviteli tervek generáltervezése. A kivitelezést a Mészáros és Mészáros Kft. és az EUROCampus Kft. végezték, magas minőségben.

Az első ütemben a fedeles lovarda épülete született újjá. Az épületkomplexum három jól elhatárolható egységre oszlik: versenypálya előcsarnokkal, bemelegítő pálya (régi lovarda) és gazdasági szárny. Az egykori lovardaépület első 7 keretállása teljesen elbontásra került, majd ebből 6 db a déli oldalon újraépült. A meglévő épületre merőlegesen, K-NY-i irányba épült fel az új versenylovarda szárny, amely magába foglalja a közel 750 fős lelátót és a 21×70 m-es versenypályát. Az új versenylovarda tömbjéhez csatlakozik az előcsarnok és a jegypénztár alacsonyabb épülettömbje, csökkentve ezzel az épület erőteljes megjelenését. Mindkét épületszárnyban négyévszakos pályaszerkezetű lovas sportpálya épült. A két épület találkozásánál a közlekedőfolyosó felett épült fel a zsűrihelyiség, amely mindkét fedett pályára rálát. A közlekedőfolyosó K-i oldalán csatlakozik az épülethez a 15 lovas bokszot magába foglaló istállóépület, amely az idegenforgalom elől rejtve marad, a gazdasági funkciókat pedig megfelelően tudja kiszolgálni.

 

A projekt terület nyugati részén multifunkcionális rendezvénytér készült, amely magába foglalja az 53 db lovas kamionparkolót, valamint lehetővé teszi 240 db mobil lovasboksz elhelyezését, és az átépítésre került akkreditációs épületet. A rendezvényterület alkalmas egyéb helyi rendezvény kiszolgálására is. A meglévő Szalajka utcát reprezentatív sétálóutcává alakították át, amely összeköti a fedeles lovarda előtti parkolót a kisvasút állomásával.

A TSPC munkájának második ütemében készült el a stadion és a kiszolgáló épületek. A tervezéssel érintett ingatlanon helyezkedett el az egykori szabadtéri lovaspálya a tereplejtésre illesztett nézőtéri padsorokkal. A fejlesztés során az elszórt épületekből a versenyiroda épülete bővítésre, a zsűritorony felújításra került. A meglévő lovaspálya helyén egy 80×120 m nagyságú szabadtéri négyévszakos pályaszerkezetű lovaspálya épült, amelyet közvetlenül É-D-i irányú, U alakú, 80/40 cm-es lépcsős kialakítású, 15 sorban több, mint 6500 nézőnek helyt adó lelátószerkezet vesz körbe. A lelátók alatt a közönségforgalmi funkciók kaptak helyet, a Szalajka utca felöli oldalon a lelátó szerkezet elé étterem és diszponibilis épületszárnyakat magába foglaló hármas tagolású épületek készültek. A központi lovas pályához szorosan kapcsolódik egy rámparendszeren keresztül a 60×114 m-es négyévszakos pályaszerkezetű bemelegítő lovas pálya. A két pálya között aszfaltos szerviz út található, amely a két pálya megközelítését és a gazdasági forgalmat segíti elő a fedeles lovarda és a felső rendezvény terület között. Ez a terület a nézőforgalom elől elzárt terület.

A nézők két irányból közelíthetik meg az épületet: az északkeleti díszburkolatú tér felől, amely a Szalajka utca kezdő pontja, vagy a nyugati oldalra tervezett (VIP) parkoló felől. A nézők a parkoló felől 3 db rámpa segítségével juthatnak a tribünre, amelynek 2, 4-es és VIP szektora fedett kialakítású. A Szalajka utca felől található a jegypénztár, innen közelíthető meg a lelátó alatti kerengő, a szektorok, valamint a lelátó alatti helyiségek (mosdó blokkok, büfék, raktárak). A stadion keleti oldala elé tervezett diszponibilis épületeket és a tervezett nyilvános mosdót a Szalajka utcához csatlakozó sávos kialakítású járdákon lehet megközelíteni.

A fejlesztés keretében a TSPC szakemberei a versenyiroda és a zsűritorony megújításával is foglalkoztak. A meglévő versenyiroda-épület földszint + emeletes, a meglévő hozzátoldott földszintes vizesblokk időszakosan hasonló funkcióval üzemelt. A meglévő épület déli irányban kibővült a kétszintes épület metszeti kontúrját követő épületrésszel. Az építtetői igényeknek megfelelően a zsűritorony eredeti funkciója megmaradt, az épület teljeskörű felújítást kapott. A meglévő zsűritorony felújítása során az épület külső és belső nyílászárói lecserélésre kerültek, belső válaszfalai elbontásra kerültek, a meglévő vizesblokk szintén elbontásra került az aljzattal együtt. Az épület külső karakterét meghatározó fa lambéria burkolata és faszerkezetű virágos ládái elbontásra kerültek, helyükre az eredetivel megegyező új faszerkezet került beépítésre.

  • Helyszín:Szilvásvárad
  • Funkció:lovas sportkomplexum
  • Év:2015-2018
  • Bruttó szintterület:78147 m2
  • Tevékenységek:kiviteli terv, projekt koordináció, tervezői művezetés
  • Munkatársak:Kádár Mihály felelős tervező Faltusz Csaba projektvezető építész Vezér-Vereb Éva, Bán Márton Gönye Péter, Hitró Enikő, Kovács Dóra, Lakomcsik Attila, Parai Zoltán, Szalai Dóra, Szente Zoltán, Vörös Eszter
  • Megbízó:Mészáros és Mészáros Kft. és EuroCampus Kft.
  • Hivatalos fotók:Palkó György
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom