Projektek

Spitz-Villa

A TSPC Csoport tervei szerint valósult meg a Városligeti fasor 38. szám alatt található műemlék épület, az úgynevezett Spitz-villa rekonstrukciója. A villaépület terveit 1910-ben Sebestyén Artúr építész készítette Spitz Arnold fakereskedő, fűrészgyár-tulajdonos számára: a bérvillában emeletenként két lakás kapott helyet. Hátsó oldali tetőemeletében egy műtermet, míg alagsorában irodát és házmesterlakást alakítottak ki. A kétemeletes, íves zárterkéllyel és teraszokkal kialakított látványos villaépület a Városligeti fasor jellegzetességeit hordozza: szűk oldalkerttel, hosszan benyúlik a telekre, aszimmetrikus homlokzati rendszerét tovább tagolják a változatos ablakelrendezések. Lépcsőházában díszes art déco korlátot követhetünk, ezt a földszinti, szürke mozaiklapos burkolat ellensúlyozza. Az épületben az évtizedek alatt működött festő műterme és leánykollágium is, manapság pedig irodákat találhatunk benne.

A helyi egyedi védelemre javasolt villaépület rekonstrukciója során fontos volt a jelentős történeti és művészettörténeti értékek megőrzése: a cél a meghatározó városképi jelentőségű épület környező területbe való visszakapcsolása volt. Az épület kiemelkedő minőségben történő, korhű helyreállítása innovatív modern belsőépítészeti elemekkel valósult meg.

A megrendelő kérése szerinti irodafunkció modern téralkotása tiszteletben tartotta az eredeti épületegységeket. Az irodák jelenleg minden emeleten külön egységként is működtethetők: az irodaszintek mindegyike tartalmaz vezetői szobát, nagyméretű és kisebb tárgyalókat, társasági helyiséget és fogadóteret. A belsőépítészeti kialakítás igényes polgári, modern és reprezentatív stílust kívánt meg. A legnagyobb szakmai kihívást az épületben elhelyezett két, 1000 kilogrammos lift jelentette: ezek az egykori cselédlépcső tereiben találták meg helyüket. A műemléki rekonstrukció az épület történetét mélységében vizsgálva, városképi, építészeti és művészettörténeti jelentőségét maximálisan figyelembe véve valósult meg.

  • helyszín:Budapest, VI
  • funkció:irodaház
  • év:2015-2017
  • bruttó szintterület:3600 m2
  • tevékenységek:koncepció terv, vázlatterv, látványterv, engedélyezési terv, kiviteli terv, költségvetés, szakági tervezés, pontfelhős felmérés
  • státusz:megvalósult
  • munkatársak:Rónaszéki Gábor, Hitró Enikő, Holics Tamás, Csűri Johanna, Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok, Lakatos Janka, Tornyi Dávid
  • partnerek:DEKA-DESIGN STÚDIÓ Kft.
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.