Projektek

Nemzeti Lovarda

A Nemzeti Lovarda (Tattersall) 135 éve szolgálja a lovas ágazatot oktatóhelyként és versenyhelyszínként.

A beruházás megvalósításának módja jelentősen függött az ingatlan állapotától illetve a helyi szabályozások adta lehetőségektől. A tervek elkészítése előtt tisztázni kellett a lehetőségeket és a korlátokat. Ez alapján lehetett eldönteni, hogy a kívánt funkciók a jelenleg már meglevő, akár 70-80 éves épületekben vagy újakban kerülhetnek megvalósításra. A beruházás eredményeként egy hosszútávon működő, önfenntartó verseny- és tudáscentrum létrehozása volt a cél.

A Nemzeti Lovarda megvalósult beruházása lehetővé tette a már működő funkciók magasabb színvonalon történő ellátását. Ezt nemcsak a kor és a nemzetközi versenyképesség követelményei, de az elmúlt évtizedekben megváltozott szabályozási környezet is indokolta. A beruházás nem eredményez érdemi kapacitásbővülést sem az állatlétszámban, sem a személyforgalomban. A Nemzeti Lovarda, mint intézmény, csakúgy, mint lovas létesítmény kiemelkedő kulturális és sport értéket képvisel. A magyar lovassport magas színvonalú, fenntartható működésének letéteményese a főváros szívében. Az egyre nagyobb tömegeket megmozgató, Budapest köré szerveződött lovas életnek szüksége van egy olyan nemzetközi színvonalú létesítményre, ahol a kiemelt fontosságú, színvonalas hazai és nemzetközi lovas rendezvényeket lehet rendezni. A cél egy olyan kulturális-, oktató-, szabadidő- és sport központ létrehozása volt, mely megfelel a mai kor követelményeinek.

A lovarda területe portaszolgálattal működő Kerepesi úti főbejáraton keresztül közelíthető meg. A mindennapi használat során mind az irodai-, mind a fizikai dolgozók, bértartók, látogatók részére megfelelő minőségű és mennyiségű iroda és egyéb szociális helyiség áll rendelkezésre a szükséges tevékenység elvégzéséhez.

A lovarda különböző alapvető funkcióinak ellátásához 4 kültéri lovaglópálya, vágtapálya, 2 fedeles lovarda, 4 karám, 176 kőistálló, jártatógép, futószáraskör, mesterséges megtermékenyítő állomás, állatorvosi kezelő, irodák, raktárak, konferenciatermek, szociális helyiségek állnak a rendelkezésre.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) előírásainak megfelelő szilárd burkolatú boxok kerültek kialakításra a lovarda teljes területén, minden istállóban. Az anyaguk minimum 50x50x3 mm-es tűzihorganyzott felülettel ellátott zártszelvény alapszerkezetű, 4 ponton zsanérozott felső rácsozott rész külön nyitható telibe rácsozott tolóajtókkal, beforgatható etetővel, lehajtható nyereg- és pokróctartóval ellátott előfallal került kialakításra. Az istállók mindegyike a mai modern kor követelményeinek megfelelően rendelkezik csúszásmentes patamosóval, zárható nyereg és szerszámtartó szekrényekkel, kantártartóval, polcokkal valamint az istálló karbantartásához szükséges eszközökkel A lovak takarmányát és alomanyagait zárt tárolókban tárolják, így szennyeződés és szennyezés nem következik be.

A tervezési feladat során építészetileg cél volt az egységes architektúra megfogalmazása és megjelenítése. Az épületegyüttes egymáshoz való kapcsolata és a telken belüli mesterséges és természetes felületek megfogalmazására nagy hangsúlyt fektettünk a tervezés során. A projekt sikeres lezárásához a tervellenőri feladatok elvégzését sikeresen teljesítettük.

  • Helyszín:Budapest VIII.
  • Funkció:lovarda, verseny- és tudáscentrum
  • Év:2016-2018
  • Megrendelő:Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
  • Státusz:elkészült
  • Tevékenységek:generál tervezés, tervellenőrzés, koordináció
  • Munkatársak:Kádár Mihály, Könözsi Szilvia; koncepció: Kiss Péter - Óbuda Építész Stúdió Kft.
  • Partnerek:Magyar Lovassport Szövetség; Újlak Mérnökiroda Kft.; FŐBER Zrt; CTB Mérnökiroda, Óbuda Építész Stúdió Kft.
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.