Projektek

Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyit Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu.

Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt területen a TSPC tervezőcsapata egy úgynevezett origami-parkot tervezett: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyeztek el. A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő- és kilátópontként is funkcionál – ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje. Az előnevelt futónövények (borostyán, clematis) különleges térélményt adnak, a fal színe az évszaktól függően változik. A függőkert 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, amely teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe.

A park hármas egységre szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is.

A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A park Margit körúti részén vízjátékot helyeztek el, a Kis Rókus utca felőli oldalon a már korábban átadott zsinóros játszótér található, illetve baba-mama szoba és vizesblokk is várja majd a látogatókat. A parkba két teraszos kávézóépület is terveztek, az úttervezés és a közlekedési megoldások is a közösségi találkozópont-funkciót támogatták.

Az erős támfalak lehetővé teszik, hogy egy zárt egység jöjjön létre: a parkban a hatástanulmányok szerint embermagasságban érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, a jelentős zöldfelületarány-növekedés pedig pozitívan befolyásolja a levegő tisztaságát. A Millenáris körül eddig komoly gondot okozott a parkolás, a környező utcákban megszokott volt a parkolóhelyet kereső autók látványa: az ötszáz férőhelyes mélygarázs jelentősen javítja majd a parkolási helyzetet. Az ilyen léptékű városi zöldfelület-telepítés pszichológiai és biológiai hatással is bír: kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres parklátogatóknak csökkenhet a stressz-szintje és a zöld környezet jó hatással van a légzőszervi-betegséggel élők állapotára is.

Néhány érdekesség a projektről:

*Közép-Európa legnagyobb vertikális kertje egy úgynevezett háromdimenziós fal, ami azt jelenti, hogy az egyszerű díszítő- vagy takarófunkció helyett lépcsőkön lehet bejárni növények között a három emeletet. Ez a szerkezet vezeti át a látogatókat a Millenáris park másik részébe is úgy, hogy nem szükséges az autóutat keresztezniük.

*A TSPC partnereként a tájépítészeti feladatokat a 4D Tájépítész Iroda (Balogh Andrea, Majoros Csaba) végezte, a parképítési munkáért a debreceni Parkertech Kft. (Czérna Zoltán) felelt.

*A 4000 négyzetméternyi függőkert előnevelt növényei hálón futnak fel és képeznek egybefüggő, vertikális zöldfelületet. A fal megvalósításához 30 000 tő növényt ültettek el. A legfelső szinten napelemeket is elhelyeztek, a Margit körút felé a kilátópont pedig szokatlan perspektívából láttatja a környező utcákat.

*A 115 fából álló cseresznyefa-liget két cseresznyefa-típus egymás melletti telepítéséből született. Virágzásuk április hónapra tehető és különleges élményt nyújt, néhány év múlva egybeérő koronával képeznek sűrűn virágzó „égboltot”.

*A park területén 330 fát, 25 500 cserjét, 49 200 évelőt, 22 000 tő díszfüvet és 43 400 hagymás növényt ültettek el.

*A park különleges fáit a tájépítész és kertépítő szakemberek egyesével választották ki, ilyenek például a mocsárciprusok, a fanyarkák, gyertyánszilek, a hatalmas, előnevelt lepényfák, páfrányfenyők és erdei fenyők. A fák mind úgynevezett gyökérlabdás nevelésűek és előnevelést kapott példányok, amelyek jól alkalmazkodnak új környezetükhöz.

*A park egyik része az úgynevezett „parkmozi”: a függőkerthez kapcsolódó pihenőhelyek döntött faburkolatú felülete és a magasabb szinteken kihelyezett padok is „zöld képernyőt” biztosítanak. A zöldfalak kondicionáló hatása kellemes mikrokörnyezetet teremt, ami egy meleg nyári napon 4-5°C hőmérsékletkülönbséget is jelenthet.

*A tó vízfelülete 650 négyzetméter, partján pihenőbútorok segítik a kikapcsolódást. A parkban a VPI Beton kavics-térbútorai is helyet kaptak.

További infó: https://www.tspc.hu/szellkapu/

Fotók: Juhász Norbert és Hlinka Zsolt.

A Millenáris Széllkapu Park a BIG SEE Architecture Awards  2020 Landscape kategória nyertese.

  • helyszín :Budapest II
  • funkció :közpark, mélygarázs
  • év :2015-2019
  • bruttó szintterület:41.000 m2
  • megbízó :Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.
  • tevékenységek :koncepció terv, vázlatterv, belsőépítészet, látványterv, videó, engedélyezési terv, kiviteli terv, költségvetés, BIM, infrastruktúra tervezés, közmű tervezés, szakági tervezés, geodéziai felmérés, műszaki ellenőrzés
  • státusz :folyamatban
  • munkatársak :Kádár Mihály, Könözsi Szilvia, Szántó Csilla, Fekete Attila, Szente Zoltán, Ellenrieder Orsolya, Lakomcsik Attila, Szalai Dóra, Huszár Attila, Gönye Péter, Ábrahám Krisztina, Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok, Lakatos Janka, Leipold Kolos, Tornyi Dávid, Parai Zoltán, Kovács Erzsébet, Péter Éva
  • partnerek :4D Tájépítész Iroda, FŐMTERV, DudáStudio, A4 Stúdió, Brick Visual
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.