Projektek

Lakó és szolgáltató épület

HELYSZÍN

Bácsa a Mosoni-Duna bal partjára esik, földrajzilag a Szigetközhöz, pontosabban az Alsó-Szigetközhöz tartozik, a Bácsai-csatorna szeli ketté. Győr egyik északi városrésze az Ergényi lakóteleppel együtt, s Győrön belül Révfalu, Sárás és Szitásdomb városrészek határolják. A falusias lakókörnyezet miatt legfeljebb 8 lakás építhető. Az övezetben a 3 szintes épület alsó szintjén kiszolgáló helyiségek (pl.: tároló) továbbá helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi helyiségek alakíthatók ki. A parkolást teljes mértékben telken belül kell biztosítani.

PROGRAM

Korábban a területen a helyi és helyközi érdekeltségű vállalkozás telephelyeként működött. A tervezési terület tehát a korábbi funkciójától eltérő, a környék igényeihez és építészeti megjelenéséhez jobban alkalmazkodó hasznosítása a célunk. A tervezési területen meglévő/megmaradó két traktusú épületben 4 db lakás kerül kialakításra. Az új tervezett épületegyüttes az eddigi megrendelői igények alapján, összetett funkciójából adódóan (biopiac, üzlethelyiségek, klubhelyiség +4 db lakás) a következő két javasolt beépítési variációkkal tud megfelelően működni.

JAVASLATOK

Tervezőirodánk két, a szabályozásból adódó diszpozícióra kétféle tömeg és funkció kiosztású vázlatot dolgozott ki. Megoldandó volt a telken megmaradó épülethez való csatlakozás, az utcafronti megjelenés és a funkcióból adódó racionalizált közlekedési és parkolási rendszer.

Az „A” változat a heterogén épített környezetre reflektálva ad kortárs tömegformát, mely a saroktelek sarkára helyezi nyitottabb formálással a hangsúlyt. A biopiac átmeneti térként köti össze a régi és új épületeket. Az igényelt lakások az övezethez hasonlóan különálló tömbökben kapnak helyet, így a közösségi-kereskedelmi funkciók intimebb hangulatúvá válnak.

A „B” változat középületszerű, zártabb tömegformával rendelkezik a szomszédos saroktelken elhúzódó iskolaépület tömegére reflektálva, és az új épületszárny előtti utcafrontra helyezi a hangsúlyt, a közösségi-kereskedelmi funkciók nyitottabb árucserére alkalmas részt alakítanak ki. Az emeleti lakószint egységesen formálva köti össze a földszinti átjárós piacteret.

  • helyszín :Győr
  • funkció :Lakó- és szolgáltató épület
  • év :2015
  • bruttó szintterület:1450 m2
  • tevékenységek :koncepció terv
  • státusz :terv
  • munkatársak :Parai Zoltán, Hitró Enikő
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom