Projektek

Hotel Astoria

Az Astoria szálló Magyar utcai szárnyára belsőépítészeti pályázatatot fogalmazott meg, melyre meghívottként volt lehetőségünk tervet készíteni. Az épület klasszikus megjelenésétől eltérően ez a szárny merőben eltér. Az épületrész később épült a szálló többi területénél, így nem is tud azonos karaktert képviselni azokkal. A keskenyebb folyosók és kisebb szobák helytakarékos kialakítást kívántak meg, úgy hogy a magas színvonalat kompromisszumok nélkül tudja képviselni.

Az új megjelenés alapvetően kortárs elemekkel, burkolatokkal operál, mégis összhatásában mondhatjuk időtállónak, mivel nagyon divatos vagy extrémen kihívó eszközöket nem használ. A letisztult vonalvezetéseket, egyenes vonalakat és merőleges burkolati rendet oldja a mobíliak klasszikusabb karaktere, íves formái.

Szobák

A szobák jellemző eleme a két oldalfalon és a fürdő külsején elhelyezett burkolt felület. Ez adja a fő színbeli karakterét a helyiségnek, mely a mintaszobánál egy halványkék sima felületű, selyemfényű táblás burkolat, míg a többi szint szobáinál alternatív színkombinációként képzelhető el. A táblás felület sok helyen takar rejtett világítást, mint például az ágy mögött és a mennyezeti világítás elemeit. A táblák között a több árnyalattal sötétebb háttérszín látszik, mely a kiemelt helyeket jelöl meg a szobában. Ilyenek az ágy támlája, a fürdőszoba ajtaja, a beépített szekrény mélyedése, valamint a nagyobb széthúzások a táblák között a kapcsolók, dugaljak helyét jelölik. A tv készülék egy teljes tábla helyét foglalja el az ággyal szemközti falon, míg alatta rejtett, nyitható felületek takarják a média csatlakozókat, polcokat melyek akár laptop, tablet, telefon csatlakoztatására is alkalmas felületként szolgálhatnak. Az ágy és éjjeli szekrények, mintha konzolosan lebegve állnának ki ezekből tablákból, peremtől visszahúzott megtámasztással készülnek.
A padlószőnyeg árnyalata, az ágykeret, az éjjeli szekrény, a fésülködő asztal és a gardrób polcok fa színe egy állandó szürkés hátteret ad a szobák többi elemének a színbeli kibontakozásra, a vendég által behozott színek felerősítésére. Ebben a szellemben javasolt az ülőbútorok paszteles, de meleg huzatjainak kiválasztása.
A szoba ablak felé eső elemei a fésülködő asztal, mely saját függesztett megvilágításával íróasztalként is szolgálhat. Ez rejti zárt alsó részében a minibárt, vízforralót, poharat, stb. Az asztal fölött nagy méretű tükör és vele szemben absztrakt témájú képek kapnak helyet. A belátást fehér, sűrű szövésű, mintázat nélküli függöny gátolja, míg a sötétítést a szoba alapszínével harmonizáló sötét lapfüggönyök látják el. Az öntöttvas radiátorokat lehetőleg egy lap vastagságú lapradiátorra célszerű cserélni, ha nem készül négy csöves klíma rendszer.

Fürdő

A fürdőszoba belmagassága megegyezik az előtérrel, szintén lehetőséget adva a fényforrások, szellőzés, zuhanyrendszer elrejtésére. A zuhanyfülke megnyílik a szoba felé egy belátásgátló üvegfelülettel, így fényt enged a fürdőbe, míg a szoba felől a tér folytatásának illúzióját kelti. A fürdőbe belépve a fehér corian pult és fölötte a nagyméretű tükör nyűgözi le a vendéget. A kiegészítő eszközök a falra szerelve nem bontják meg a pult egységét, tisztaságát, míg a tartalék használati tárgyak az alatta levő polcon kapnak helyet, mely sötét árnyalatával szinte belesimul a padlóba. A fürdő színei folytatják a szoba elegáns háttér jellegét a sötét szürke padlóval és világos, nyújtott fali csempével.

 

Folyosó

A folyosó új karakterében próbál egy rendezett ritmust adni korábbihoz képest és kiemeli a szobaajtók helyét. Mivel a belógó gerendák esetleges helyzetű, zavaró elemei voltak a térnek, így azokat ál gerendákkal egyenlő ritmussal bővítettük, a köztük levő szakaszok magasságát csökkentettük, hogy egyrészt lámpákat lehessen mögé rejteni, másrészt csökkenjen a gerendák lelógásának érzete. A szobaajtók síkját a szobák felé még inkább behúztuk, hogy a folyosó felől még karakteresebb mélyedés jöjjön létre. Mivel a szoba előtérben álmennyezet van, így az ajtó teljes magasságában egy síkban lehet, az elektromos szekrény is elfér. A szervízajtókat síkba süllyesztett, a fal felületével azonos kialakítással terveztük, mindössze kulcslyuknak helyet hagyva, nyomásra nyíló ajtóval. A minél kevesebb elemet felvonultató, rendezettebb megjelenésű folyosóhoz tartozik a radiátorok takarása, mely egyben az egyoldali szobaasszonyi kocsi falvédelem is. Ez a felület perforált fémlemez táblák sora, melyek lyuk mintája természeti példákat mutat, jelen esetben a tenger hullámait. Háttere az ablakkávák sötétkékjével azonos, ami a radiátorok körül is látszódik, így látványban nem különbözik a radiátoroknál a hőáteresztő perforáció az általános lyukasztástól.

Összességében az egységesen elegáns és letisztult belsőépítészeti megjelenés teljes mértékben fedi a mai kor négy csillagos igényszintjét és a használt megoldások a szobák kisebb méretét és mellékhomlokzati pozícióját kompenzálják.

  • helyszín:Budapest, V
  • funkció:szálloda
  • év:2018
  • bruttó szintterület:1400 m2
  • megbízó:Danubius Hotels Group
  • tevékenység:belsőépítészet
  • státusz:pályázat
  • munkatársak:Rónaszéki Gábor, Kovács-Szarka Zsófia, Fehér Fanni
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.