Projektek

Budafoki Piac

Budafok belvárosában egy domboldalba ékelődő területre készítettük ezt a tanulmányt a tulajdonos számára. A telek látható része egy csendes, de jó adottságú belvárosi utcára nyílik. A közterület felől enyhén emelkedik a terep, míg el nem éri a domb alját, ahol egy magas támfallal zárul. Ebből a hátsó részből nyílik az a bejárat, ami a híres budafoki pincerendszer egyik részébe vezet.

A tulajdonos célja egy olyan vegyes kialakítású köztér és piac volt, mely az állandó üzlethelyiségek, a rendszeres termelői piac és az alkalmi rendezvények együttese. Egy eddig hiányzó, friss szellemiségű közösségi gyülekező hely, ami a környező iskolák diákjaitól, a minőségi élelmiszerek kedvelőin, a gasztronómiai rendezvények látogatóin keresztül sok mindenkit vonz.

A terület egy olyan egyirányú zsák az emelkedőn felfelé, melyet az utca felől maximálisan meg kell nyitni, hogy a hátsó területek is egyből feltáruljanak. Ennek fényében az alsó terület nyitott parkos kialakítású, könnyen átjárható, vendéglátóhelyekkel szegélyezett. Fölfelé haladva üzletek és szolgáltatás kapott helyet a területet határoló épületekben, melyek a zsák oldalát adják. Magasan hátul sűrűsödik a program a piacnak és rendezvényeknek helyet adó nagyobb egybefüggő területtel, ami alkalmanként zsúfolt, nyüzsgő találkozóhellyé alakul. A domb alatt, a szomszédos pincesor boltíves homlokzatát folytatva, birtokba vehető helyiségek állják a tekintet útját és fogják körbe a piacteret.

  • helyszín :Budapest, XXII
  • funkció :termelői piac
  • év :2013-2014
  • bruttó szintterület (m2) :4000 m2
  • megbízó :magán
  • tevékenységek :koncepcióterv
  • munkatársak :Könözsi Szilvia, Huszár Attila, Vezér-Vereb Éva, Rónaszéki Gábor
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom