Projektek

Bécsi krematórium

A bécsi krematórium új épületének tervpályázatán, az osztrák Who Cares?! tervezőirodával közös pályázatukon  különdíjat nyertünk.

A pályázat kiírására azért került sor, mert a Bécsben található temető meglévő tereit szerették volna bővíteni egy új épületrésszel, megnőtt ugyanis az igény a közönség előtt zajló tűzbebocsátási ceremóniára. Az eredeti épület a most tervezett új szárnnyal teljesedik majd ki: a pályázatban a korábbi és a most tervezett épületrész egységét kellett megtalálni, illetve az új épületrészt úgy megtervezni, hogy az mind funkciójában, mind szimbolikájában megfeleljen a modern kor elvárásainak.

 

Az új épületrész ceremónia szintjét a meglévő szentély két oldalán elhelyezett közlekedőkön keresztül érhetjük el. Az összekötő szárnyakon át a külső átrium tér köré épített, a szertartásra történő felkészülést segítő „Gondolatok terére” érkezünk. A ceremónia színhelyéül szolgáló a „Távozó Lelkek”-nek nevezett ceremóniatér a végfalon elhelyezett, kónuszos kávával kialakított, nagy üvegfalával kapcsolja össze a természetet és a belső tér látványát, kifejezve ezzel is az elmúlás fájdalmas érzését. Minthogy a nagy üvegfelületeken keresztül az épített belső feloldódik a végtelen természeten, úgy „alakul” át az épület külső burkolatának felületképzése is: a homlokzaton és a tetőfelületen egyaránt a meglévő épület szín- és struktúravilága – párhuzamosan haladva a ceremónia belső helyszíneivel – fokozatmentesen válik olykor tükröződővé, illetve transzparensé. Ez kölcsönöz mai, korhű jelleget az új létesítménynek. A két reprezentációs tér közé a belső mag került elhelyezésre, mely jellemzően technológiai, illetve mellékhelyiség funkciókat foglalja magában. Az felső szint menekítésére a belépési pontok, illetve a belső magban kialakított közlekedők állnak rendelkezésre.

További pályaművek megtekinthetők itt.

 

  • Helyszín:Bécs, Ausztria
  • Funkció:krematórium
  • Év:2020
  • Státusz:pályázat
  • Munkatársak:Bóta Andrea, Dr Dienes Szabolcs, Farkas Péter
  • Partnerek:WhoCares Design
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.