műemlék épület

Nádasdy kastély

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újult meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély. A kulturális-turisztikai célú fejlesztés során a szakemberek állagmegóvó és műszaki feladatokat is elvégeztek.

Portfólió

műemlék épület

Nádasdy kastély

A kastély enteriőrjének visszaállítása is a tervezés és kivitelezés része volt: az Ősök csarnokába Nádasdy Ferenc gróf felmenőinek portrémásolatai kerültek, az egykori könyvtár többezer példányát az Országos Széchényi Könyvtár másodpéldányaiból és a keszthelyi Festetics-kastélyból pótolták.

A több szakaszban megvalósuló rekonstrukció célja a műemlék méltó állagmegóvása az utókor számára, illetve a modern turisztikai-funkciók megvalósítása. Az épület legnagyobb méretű terme a nagyszalon, amely a bemutatáson kívül rendezvények megtartására is alkalmas. Az Ősök csarnokának különleges eleganciájú, díszes faberendezése ad keretet a családi ősgaléria későbbiekben restaurálandó eredeti képeinek. Kiemelkedő jelentőségű az egykori könyvtárterem berendezése: a terem berendezésének és díszes mennyezeti burkolatának restaurálása befejeződhetett ebben a szakaszban, így elhelyezhető itt az egykori könyvtár anyagának töredékesen megmaradt állománya. Fontos eleme a kastély külső megjelenésének és a rendezvények kiszolgálásának a télikert rekonstrukciója. Az egykor teljesen elbontott épületrészt a mostani szakaszban, fotók alapján sikerült újjáépíteni. 

Tevékenység: műemlék rekonstrukció, generáltervezés

Munkatársak: Kádár Mihály

Partnerek: Bicske Építő Kft. Ónodi Szabó Lajos okl. építészmérnök

Megbízó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Fotók: Juhász Norbert