Hírek

“Most kezdjük a saját képességeinket komolyan venni” – a látványtervezés helyzetéről beszélgettünk a TSPC-ben

2019. június 07.

Május 10-én került megrendezésre a KÉK és a Brick Visual közös szervezésében a The Viz Business konferencia, amely a látványtervezés, mint építészeti versenyelőny lehetőségének témáját járta körbe. A nap csak egy hosszabbra tervezett előadássorozat első állomása volt: a szervezők azt ígérik, hogy a látványtervezés üzleti fókuszú elemzéséről folytatódik a párbeszéd. Az előadók olyan neves építészirodákból érkeztek, mint a Zaha Hadid Architects, a Dark Arkitekter, a Saaha és a Nordic.

A TSPC hat kollégája vehetett részt az első konferencianapon, ennek apropóján Rónaszéki Gábor projektvezető építésszel és Tornyi Dáviddal, a cégcsoport építész tervező és látványtervező szakemberével beszélgettünk.

Mi volt a konferencia üzenete számotokra?

Gábor: Leginkább az, hogy a magyar látványtervezők magas elismerésben részesülnek a legkiemelkedőbb építészek körében, így tudásuk és közös tapasztalataik az építészekkel hasznos példaként szolgálhatnak.

Dávid: Ezt a konferenciát a legnagyobb magyar látványtervezésre szakosodott stúdió, a Brick Visual szervezte – számomra tiszteletre méltó, hogy elindult egy közösségépítő, a látványtervező szakma fejlődését elősegítő, tudásmegosztáson alapuló szerveződés.

 

Melyik előadás adott a legtöbbet?

Gábor: Számomra az az előadó jelentette a legnagyobb megnyugvást, aki bemutatta, hogy a teljesen fotorealisztikus képen túl még mindig helye van a prezentálásban a skicc-szintű ábrázolásnak.

Dávid: Erik Vitanza előadása az építész – látványtervező együttműködés nehézségeiről nagyon tanulságos volt.

Hol tart most a TSPC a látványtervezés szakterületén?

Gábor: Az utóbbi években nagyon sokat tanultunk és tanuljuk is az új technológiákat. Talán most kezdjük saját látványtervezési képességeinket komolyan venni.

Dávid: Az elmúlt években sikerült megteremteni a professzionális látványtervezés hadveres és szoftveres alapfeltételeit, kísérletezünk a VR-ral, és a valós időben bejárható modellekkel, ami azt gondolom, hogy versenyelőnyt biztosíthat számunkra a jövőben.

Mi a legnagyobb eredményetek és a legkomolyabb kihívás ezen a téren?

Gábor: Úgy gondolom, hogy teljesen fölépített építészeti modelleink bemutatásának lehetősége valós idejű prezentálással méltóan tudja reprezentálni a belefektetett energiánkat. Az ilyen bemutatók alkalmával a megrendelő arcán látni az elismerést a számára készített virtuális tér bemutatása közben, ez hatalmas eredmény az egész csapat számára. Természetesen ebben benne foglaltatik a kihívás is, hogy a megfelelő odafigyeléssel és precizitással a teljes tér végig legyen gondolva és modellként felépítve.

Dávid: Komoly kihívás a kiviteli tervfázisba jutott épületeink látványtervezése, a rendkívül részletes BIM-modellek renderelése nem egyszerű feladat. Saját legnagyobb eredményemnek azt tekintem, amikor az egyik látványtervem bekerült egy nemzetközi légitársaság, hazánk ingatlanbefektetéseit reklámozó katalógusába.

Személyesen melyik TSPC-s látványtervetekre vagytok a legbüszkébbek?

Gábor: Egy kínai köztér újragondolásához készült képek hozták legtisztábban vissza az általunk elképzelt hangulatot. A tervezési feladat teljesen kötetlen felfogását tökéletesen a valóság és álom közé helyezte.

Dávid: Az előbb említett lakótömb ingatlanfejlesztési látványterveire.

Mi volt a konferencia végkicsengése, merre tart a látványtervezés?

Gábor: A minél valósághűbb megjelenítésen túl a bejárható modellek és a VR egyre jobban a figyelem középpontjába kerül. A projektek komplex bemutatása, főleg a nagyobb léptékűeknél, egyre növekvő igényként merül fel mind az építészek, mind a beruházók részéről.

Dávid: A legnagyobb tanulság számomra, hogy a látványtervezési munka tetemes része gyakran nem a képek gyakorlati kivitelezése, hanem a jó megrendelő megtalálása és megtartása. A szakma jövőjének nagy kérdése a VR térnyerése és annak helye a szakmán belül, illetve – bár közhely de – minden nagyon gyorsan változik ebben a szakmában is, egyre jobbak a szoftverek, egyre gyorsabban kell egyre jobb minőségű látványterveket elkészíteni.

 

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.