Hírek

Modern parkok a nagyvilágból: New York – Zürich – Párizs – Bécs

2020. augusztus 19.

NEW YORK – Pier55 Little Island

2014-ben mutatták be a New Yorkban épülő Pier55, későbbi nevén Little Island terveit, amely a tervek szerint 2021-ben nyílik meg a nyilvánosság számára a Hudson folyó mellett, Manhattan nyugati oldalán.

Forrás: www.littleisland.org

Az építészek és tájépítészek rendhagyó projektje egy 132 tulipán-alakú cölöpre épített, nagyvároshoz kapcsolódó sziget: ezer tonna talajmennyiség eloszlatásába több, mint száz különféle őshonos fát ültetnek be, amely a New York-i éghajlatnak megfelel.

A tervezésnél adott volt a Hudson folyóból kiágaskodó több száz régi faoszlop, ezek régi mólók szerkezeti maradványai voltak. Ezeket az elemeket használták fel az új ötlet megszületéséhez, amelynek alapjai végül betoncölöpök lettek. Minden cölöp tetején fekszik egy „ültetvény” és ezek kapcsolódnak össze, így képezve egy hullámzó tájat, amely a vízben lebegő levélre hasonlít. A legnagyobb cölöp harminc méter magas, a súlya meghaladja a 90 tonnát. Az edények négy-hat szegmensből készülnek, könnyű betonba öntve.

A terület a koncepció szerint egy nyitott közpark lesz, de épül itt egy 700 fős előadótér és egy 200 fős, kisebb rendezvényhelyszín is számos útvonallal és kiállítótérrel. A parkban tartott előadások 51%-a ingyenes vagy 30 dollár alatti, kedvező árú lesz, megnyitva a rendezvényeket New York lakói és az idelátogatók széles körének.

Pier55 + Széllkapu park

A Pier 55 Park látványtervei különleges példát mutatnak arra, ahogy a park a dombok és völgyek kihasználásával hátat fordít a környezetének és egy belső zárt, intim zöld területet hoz létre.

Az építmény a Heatherwick Studio és Matthew Nielsen tájépítész kollaborációja.

Forrás: www.littleisland.org
Forrás: www.littleisland.org

ZÜRICH – MFO Park

A park alapkövét 2001 őszén tették le és 2002 nyarán folytatták a munkálatokat az Oerlikon városrészben, a Maschinenfabrik Oerlikon nevű gépgyár egykori területén.

A telken egy kettős falú, rácsos acélszerkezetet tettek le, amely három oldalról nyitott. Ezt burjánzó növények veszik körbe (virginaiai kúszónövény), majd további 1200 növényt ültettek el, több szinten keresztül. A gépgyár miatt korábban építési törmelékkel, hamuval és homokkal töltötték meg a területet, így a talaj eléggé szennyeződött, ennek a tisztítása is a projekt része volt.

A szomszédos Oerliker Parkkal együtt egy hatalmas egybefüggő erdős területet hoztak létre, számtalan kőrisfával. Az úgynevezett Park House-t, ami egy nagy nyitott, virágokkal sűrűn ültetett csarnok, kúszónövényekkel körbefuttatva.

A park egész alapterületét világos agyaggal borították. Az átrium belsejében üveglapokkal borított terület található. A sövényt tiszafák és bükkfák alkotják. 

Az öntözést esővízzel oldják meg. A fölösleges víz csatornákon keresztül szivárog el egy tárolóba, és az itt összegyűjtött vizet is felhasználják az későbbi öntözéshez.

Az építmény tetején található egy napozóterasz, ahonnan Zürich északi részét lehet jól látni. A park különböző eseményeknek ad otthont, mint szabadtéri mozi, színház, koncertek.

MFO + Széllkapu park

Kevés megvalósult példa van háromdimenziós, azaz bejárható függőkertekre, az egyik Zürichben van. A tervezők és a parképítők is ellátogattak ide, fontos tapasztalatot jelentett nemcsak a tervezés során, de a kivitelezéskor is. A MFO remek példa az egykori szennyezett gyárterület zöld szigetté formálásában is.

Adatok:

Megbízó: Grün Stadt Zürich

Tervező: Burckhardt + Partner Architekten AG

Építőmérnök: Basler + Hofmann AG

Bútor design: Frédéric Dedelley

Méret: a park területe: 96.800 m2

Forrás: www.urbannext.net/mfo-park/
Forrás: www.urbannext.net/mfo-park/
Forrás: www.urbannext.net/mfo-park/

Párizs – Martin Luther King park

A párizsi Martin Luther King Park a Clichy Batignolles városrészben található, a neves iroda, az Atelier Jacqueline Osty & associés tervezésében készült.  Egy korábban használt vasúti területre épített a város egy olyan zöldterületet, amely úgy tartotta tiszteletben a korábbi funkció szerinti vasúti nyomvonalakat és raktározásra használt területet, hogy közben egy zöld szigetet alkototott a városlakók számára.

A projekt urbanisták, mérnökök, építészek és tájépítészek szoros együttműködésével nyerte el végső formáját. Az egyik alapelv volt, hogy a rendezett, szabályos formákat mutató zöldövezetet megtörjék olyan tájépítészeti megoldásokkal, mely a „szabadon formálódó természeti táj” képét erősíti – így a park jellegzetes növényei a magasra szökő fűfélék, kalászok. A park leglátványosabb területei a víz köré vonzzák a látogatókat, a vízjátékban fürdőzni is lehet. Több sportpálya, szabadtéri fitneszpark és játszótér teszi teljessé a modern park élményét Párizsban.

Martin Luther King park + Széllkapu park

A Martin Luther King park fontos nemzetközi előkép volt a Széllkapu tervezőcsapatának: inspirálónak találták azt, ahogyan a park tervezői a magas minőségben hoztak létre egy olyan nagyvárosi zöld területet, ahol a látogató a természeti és építészeti elemek harmonikus együttélését érezheti.

Forrás: www.land8.com/13-years-to-create-the-dream-of-martin-luther-king-park/
Forrás: www.land8.com/13-years-to-create-the-dream-of-martin-luther-king-park/
Forrás: www.land8.com/13-years-to-create-the-dream-of-martin-luther-king-park/

Bécs – Elinor-Ostrom Park

Bécs modern új városrésze,Aspern Seestadt 2021-ben új parkot nyit meg: az Am Seebogen kerületben épül az Elinor-Ostrom Park. A harmincezer négyzetméteres parkban 170 fa segíti a zöldülést és helyet kap itt többek között egy vízijátszótér is, röplabda-, streetball-, kosárlabda- és focipályák, illetve kültéri fitneszpark, egy nagyméretű kutyafuttató és ivókutak.

Ahogy az Octogon magazin cikke fogalmaz: „a hatalmas zöldfelület Bécs többi parkjához hasonlóan nagyban hozzájárul a nyári hősziget-jelenség ellensúlyozásához, ezzel pedig Bécs még közelebb kerül ahhoz, hogy „klímavédelmi mintavárossá” váljon.”

A park kiemelt része a játszótér: különböző kutak, spriccelők, vízsugarak, egy hatvan négyzetméteres homokozó, két hintahajó, függőágyak, egyensúlyozó- és mászóeszközök, két torony és tizennégy vándorkő (mászószikla) készül a gyerekeknek. A játszótér fölött pergola árnyékol majd.

Elinor-Ostrom park + Széllkapu park

A budapesti Széllkapu park nyitásával egy időben jelentette be Bécs az új park városfejlesztési tervét. Az első hírek alapján Európa modern parkjai hasonló tervezési irányt vesznek: változatos építészeti megoldások és téralkotás segítik a parkhasználókat a kreatív nagyvárosi térhasználat felfedezésére.

A képek forrásai a linkre kattintva elérhetők.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.