3 egyedileg tervezett
design napelem

355 új fa,
25 500 cserje

650 m2
vízfelület

park és mélygarázs

Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa legnagyobb háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 330 új fával nyitott meg Budapest modern pihenőparkja.

Portfólió

park és mélygarázs

Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa legnagyobb háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 330 új fával nyitott meg Budapest modern pihenőparkja.

A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő- és kilátópontként is funkcionál. Az előnevelt futónövények különleges térélményt adnak, a fal színe az évszaktól függően változik. A függőkert 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, amely teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe.

A park hármas egységbe szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos egyedileg tervezett design-napelem került: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A parkba két teraszos kávézóépület is terveztek, az úttervezés és a közlekedési megoldások is a közösségi találkozópont-funkciót támogatták.

A Millenáris Széllkapu Park a BIG SEE Architecture Awards 2020 Landscape kategória nyertese.

Tevékenység: koncepcióterv, vázlatterv, belsőépítészet, látványterv, videó, engedélyezési terv, kiviteli terv, költségvetés, BIM, infrastruktúra tervezés, közmű tervezés, szakági tervezés, geodéziai felmérés, műszaki ellenőrzés

Munkatársak: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia, Szántó Csilla, Fekete Attila, Szente Zoltán, Ellenrieder Orsolya, Lakomcsik Attila, Szalai Dóra, Huszár Attila, Gönye Péter, Ábrahám Krisztina, Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok, Lakatos Janka, Leipold Kolos, Tornyi Dávid, Parai Zoltán, Kovács Erzsébet, Péter Éva

Partnerek: 4D Tájépítész Iroda, FŐMTERV, DudáStudio, A4 Stúdió, Brick Visual

Megbízó: Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.

Fotók: Juhász Norbert, Hlinka Zsolt