Hírek

„Megtisztelő feladat ilyen örökség számára épületet tervezni”

2018. november 16.

Nyertes pályázat: a TSPC Kft. és a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. nyerte el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárépületének tervezését

Komoly presztízst jelentő, egyedülálló feladat szakmai megvalósítására kapott lehetőséget a TSPC Kft.: az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárépületét, illetve az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrát tervezheti meg a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekten belül a nemrég nyilvánosságra hozott pályázati eredmény szerint.

„Megtisztelő feladat ilyen jelentős és egyedi gyűjtemény számára megtervezni azt az épületet, ahol a kulturális örökségünk méltó, nívós és biztonságos környezetben őriztetik majd” – mondja Kádár Mihály, a TSPC Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

 

A piliscsabai beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett (sokszor muzeális) dokumentumok biztonságos, szakszerű tárolása. Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a beruházás nemcsak biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a kényelmes és szakszerű tárolás miatt is.

A TSPC cégcsoport által képviselt komplex generáltervezési szemlélet ennél a beruházásnál erősen érvényesülhet, hiszen egyedi, Magyarországon gyakran előkép nélküli megoldásokra van szükség, melyek a raktározás, a vagyonvédelem, a tűzvédelem és a épületgépészet szakágaihoz tartoznak.

A TSPC projekten dolgozó csapatának megoldást kell találnia például arra az egyedi sajátosságra, amely a raktárépületen belüli klimatikus viszonyok kontrollálása, mivel a tárolt könyvállomány állagromlásának megakadályozásához biztosítani kell a lehető legkisebb ingadozást hőmérséklet és páraszintben. Kihívást jelent a tűzvédelem legmagasabb szintű biztosítása, mivel egy ilyen szintű épületnél fontos a tűzszakaszolás összetett struktúrájának megvalósítása. A környezeti hatások ellen kettős védelem kialakítása szükséges.

A TSPC munkatársai komoly nemzetközi előtanulmányokat végeztek olyan nívós könyvtárakban, mint a bécsi Műszaki Egyetem könyvtárépülete vagy a párizsi Francia Nemzeti Könyvtár, illetve a Richelieu Könyvtár. Ezeken a helyszíneken a helyi üzemeltetőtől szakmai vezetést is kaptak, így a most elkészített tanulmányterv nemcsak nemzetközi kitekintést, de jó gyakorlatok tapasztalatait is összegezi. A TSPC Kft. dolgozik egyébként a győri könyvtár energetikai újratervezésén is, jelenleg pedig a 11 milliós lakosú kínai Guangzhou városi könyvtárának személyes megtekintésén vesznek részt, ahol a könyvtár technológiáját fejlesztő cég és az üzemeltetést vezetők is a legmodernebb tudás megosztásával segítik a TSPC Kft munkáját.

A körülbelül bruttó 12.000 négyzetméteres területen, 81.000 folyóméter polcon helyezik majd el a nemzeti vagyon részét képező egyedi, felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt. Az első látványtervek januárban kerülnek majd nyilvánosságra.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.