Hírek

Letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületszárnyának alapkövét

2018. december 07.

2018. december 7-én délután letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületszárnyának alapkövét, így elkezdődhet az az építkezés, melynek eredményeként az Egyetem oktatói és kutatói feladatukhoz méltó, innovatív és modern környezetben szolgálhatják majd az orvostudományt.

Képgalériánk elérhető ITT

Az ünnepélyes alapkőletételen a generáltervezést végző TSPC csoport részéről Kádár Mihály ügyvezető vett részt, aki hangsúlyozta: „Ezt a projektet tervezői szinten az a kihívás vezette, hogy az orvos- és kutatószakma, valamint az egyetem és kivitelezők támasztotta magas követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Az orvosszakma iránti tiszteletünk inspirált minket, hogy építészeti eszközeinkkel olyan környezetet teremthessünk, amely egy élhető, modern campuson adhat keretet a Magyarországon legmagasabb szinten végzett, speciális kutatási és oktatási folyamatoknak.

A beruházás célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát campus megvalósítása. A PTE Modern Városok Program keretében a meglévő elméleti tömb homlokzati korszerűsítése és részleges belső átalakítása mellett a projekt kiemelt feladata, hogy a jelenlegi épülethez kapcsoltan egy 12 000 négyzetméteres új oktatási és kutatási épületszárnyat alakítson ki a szakma magasabb szintű szakmai követelményeinek figyelembevételével. A munka során a campus belsejében lévő hatalmas központi pihenőpark átalakul és nyitottá válik. A fejlesztés rendezi a campus részben megoldatlan parkolási szükségleteit, 304 parkolóhelyet építve ki az új épülettömb alatt, illetve elkészül 160 biciklis tárolóhely is.

Az új épülettömb kialakításában a TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolásra, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymás mellett lehessenek jelen. A TSPC projektvezető építésze, Kisgergely Csaba elmondta: „Csapatomnak a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy azokat a funkciókat, amelyeket az orvostudomány területe a szigorú követelmények szerint határozottan elválaszt egymástól, mi az építészet eszköztárával mégis egységbe foglalhassuk.”

Pécs városa a beruházással egy olyan megújult campussal gazdagodik, mely diákjainak, oktatóinak és kutatóinak modern, innovatív környezetet biztosít, hogy az oktatási és kutatási feladatokban a nemzetközi szinten tudjanak eredményeket mutatni.

 

Néhány érdekesség:

  • Az új épületszárnyban megépülnek az ún. Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül”elv szerint valósul meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen használják.
  • Bonyolultságát tekintve kiemelkedik a feladatok közül az Imaging laborsor megtervezése, mely az itt elhelyezett, szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel lesz ellátva, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassák a teljes pormentességet.
  • A molekuláris biológia labor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett lesz. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS, RNS szennyeződéseket. Különleges feladat a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is.
  • Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és állatház valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoport került kiépítésre.
  • Az intézeti működést a földszinten és az első emeleten elhelyezett speciális oktatási terek támogatják modern felszereltségű hallgatói gyakorlatos laborokkal és egyéb oktatási terekkel (300 fős nagyelőadók, 130 fős kiselőadók, oktatási termek).
  • A Pécsi Tudományegyetemen nagyjából 2500 külföldi diák tanul, az új épülettömb kialakítása a megnövekedett hallgatói létszám mellett az ő színvonalas képzésüknek is keretet biztosít majd.

 

Felelős tervező: Kádár Mihály

Projektvezető építészek: Kisgergely Csaba, Sebestyén Péter

 

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.