Hírek

Kis Mérnökhatározó: Vértesy Mónika – épületminősítési tanácsadó

2020. május 26.

Hogyan lettél épületminősítési szakértő és miért izgalmas számodra ez a terület?

Környezetmérnöki tanulmányaim vége felé kezdtem el épületekkel foglalkozni. A Műegyetem elvégzése után Pécsett létesítményenergetika szakmérnöki diplomát, valamint energetikai tanúsítói jogosultságot szereztem. Mindig is érdekelt, hogy az energetikai jellemzőkön kívül milyen más tulajdonságok tesznek egy épületet élhetővé és fenntarthatóvá. A kislányaim születése után, autodidakta módon képeztem magam és Magyarországon az elsők között lettem WELL AP, vagyis WELL tanácsadó. LEED tanácsadóvá már a TSPC-nél váltam.

Milyen tulajdonságok előnyösek, ha valaki épületminősítéssel szeretne foglalkozni?

Fontos a jó rendszerező képesség és a proaktivitás, ha én nem vetek fel bizonyos szempontokat, amik kellenek a minősítéshez, akkor azt vélhetően más nem fogja megtenni helyettem. Ugyanakkor rugalmasnak is kell lenni, hogy elfogadjam a szakági tervezők meglátásait és csak a szükséges mértékben nyúljak bele az ő tervezésükbe. Megfelelő kommunikációs képességekre is szükség van, hogy minden esetben sikerüljön a Megrendelő érdekeit jól érvényesíteni.

Milyen projekten dolgozol most?

Nagyon izgalmas a mostani feladat, egy belvárosi, XIX. században eredetileg ipari használatra készült épület újjáélesztésén dolgozunk. A korábbi évtizedekben irodaházként működő, majd egy jó ideig kallódó épületet megmentjük és új épületrésszel, valamint mélygarázzsal bővítjük, új funkciókkal gazdagítjuk. LEED és WELL minősítése is lesz a projektnek, utóbbiból az elérhető legmagasabb, Platina szintet tűztük ki magunk elé.

Milyen szerepet játszik a TSPC életében ez a szakterület, mik a kijelölt fejlődési irányok?

A minősítés új szakterület, úgyhogy párhuzamosan azon is dolgozunk, hogy az ezzel kapcsolatos elvárásokat és az épületszimulációt hogyan lehet a legsikeresebben beilleszteni a meglévő tervezési folyamatokba.

Együtt gondolkoztok a HuGBC-vel, mesélnél a közös értékekről?

Amit mi aránylag kicsiben, csak évente ötven projektnél csinálunk, a HuGBC azt csinálja nagyban, az egész ország építési kultúráját, szokásait és szabályrendszerét próbálja sokkal környezettudatosabbá tenni. Az együttműködés a kölcsönösségen alapul: sokat lehet tanulni a tagságból és a mi szakértelmünk is számít, amikor egy-egy uniós szintű stratégiát, vagy programot vitatunk meg és véleményezünk. A napokban hivatalosan is tagfelvételt nyerünk.

Jelent-e új kihívást a koronavírus-járvány utáni helyzet, akár az irodaépületek, akár más terek tervezésekor?

Mindenképpen jelent. Az utóbbi évek kulcsszava a komfort volt, a most következő időszaké a biztonság lesz. Bizonyos szempontokat már eddig is figyelembe tudtunk venni, hogy az épületek reziliensek legyenek (nagy légcsereszám, különleges takarítási protokoll, okos megoldások a minél kevesebb érintés és persze a kényelem miatt is), most viszont a minősítéseket is átdolgozzák és új követelményekkel bővítik.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.