Skip to main content

Honnan indult a szegedi uszoda építése: milyen kérésekkel érkezett a megrendelő?

A szegedi uszoda egy tervpályázattal indult 2016 nyarán, amelyre huszonkét pályamű érkezett és a TSPC – DPI terveit találta a legjobbnak a zsűri. A kiírásban az szerepelt, hogy egy ikonikus és energiatakarékos épületet szeretne a megrendelő építtetni a szegedieknek, így azt gondoltuk, hogy egy modern formával és anyaghasználattal elnyerhetjük majd a megrendelő és a szegediek tetszését.

Milyen hiányt pótol Szegeden az új uszoda? 

Szegeden nagy múltra tekint vissza a vízisportok szeretete, több olimpiai bajnokokkal és rengeteg sikeres sportolóval büszkélkedhet a város. Ennek ellenére Szegeden eddig nem létezett olyan, FINA-előírásoknak megfelelő uszoda, ahol nemzetközi versenyeket és bajnokságokat is le tudnak bonyolítani. Az új létesítmény egy nagyon régen megfogalmazott igényt elégít ki.

Különleges az épület látványos üvegfelülete és a zöldtető is.

A tömegalakításban nagy szerepet játszott az energiatakarékosság és az ésszerű kialakítás. Fontos, hogy egy sportolni vágyó látogatónak nem kell feleslegesen lépcsőznie, mert a legtöbb funkciót a földszinten helyeztük el. Az 50 méteres versenymedence kialakítása óriási feladat, többek között figyelni kell, hogy a medencét a sportolók a lehető legjobban tudják kihasználni, a szurkolók közlekedése magától érthető kialakítást kapjon, illetve egy esetleges vészhelyzet esetén a lelátó könnyen és gyorsan elhagyható legyen.

A tervezőcsapattal ezeket figyelembe véve egy nagy belmagasságú teret emeltük ki az épület tömegéből, míg kelet felől egy szabályozási vonal ferde illeszkedését követtük le – így alakult ki az épület ikonikus formája. A nagy, földszintes kiszolgálórészből emelkedik ki az épület lelke, az aréna-jellegű nagymedence tér. Ezt a két tömeget a homlokzatburkolatban is elkülönítettük, így formálódtak a kontrasztos homlokzatburkolati színek és az óriási üvegfelületek.

Milyen egyéb extra megoldásokkal várja majd az uszoda a szegedieket?

Nagy öröm számunkra, hogy több különleges megoldás is megvalósult a szegedi uszodában, ezek mind az uszodalátogatás élményét erősítik. Egyedi megoldás lett az a melegvizes ülőmedence, amelyből közvetlenül ki lehet úszni a szabadba, a wellness részlegen pedig egy Kneipp-terápiás medence várja a látogatókat. Több zöld megoldással életünk: az épületben fedett kerékpártároló is helyet kapott, illetve két nagy méretű zöldfalat is terveztünk, amelyek természetközeli érzést nyújtanak látogatók számára. A kismedencetér fölötti tetőteraszra közvetlenül a melegvizes medence mellett lehet felmenni, ahol napvitorlás napozóteraszok biztosítják a pihenést. A versenymedence-térben egy speciális lamellás álmennyezet is helyet kapott – ez fontos szerepet játszik a komplex akusztikában, illetve a belső térélményt is fokozza, a homogenitásával a figyelmet a vízfelszínre tereli, és egyfajta szórt fényt is biztosít.

A projektben háromdimenziós BIM-technológiával dolgoztatok – miben segítette ez a munkát?

Az uszodatervezésben rendkívül bonyolult az építészeti, épületgépészeti, belsőépítészeti, tartószerkezeti elemek összehangolása. Úgy gondolom, hogy ebben az egyedi formájú épületben nem lehetett volna megoldani a tervezést BIM-technológia használata nélkül. A tervezői művezetések alkalmával minden alkalommal tableten, 3D-ben ellenőriztük az aktuális készültségi állapotot, és rögtön tudtuk jelezni a műszaki vezetőknek az esetleges eltéréseket. Nagy segítséget jelentett ebben a Graphisoft által fejlesztett BIMx megjelenítési lehetőség. Felemelő érzés, amikor a szakkivitelezők körbevesznek, hogy egy adott részről 3D-s metszeten hamarabb megértsék a tervezett szerkezetet.

Milyen BIM-újdonságokkal tudtatok dolgozni ezen a projekten?

Sokat egyeztettünk a 200KW-os napelemes kiserőműről a szaktervezővel. Mivel a tetőn hosszú felülvilágítók, gépészeti felépítmények és villámvédelmi rendszer is helyet kapott, ezért az volt a célunk, hogy a lehető legkevesebb árnyékkal és a lehető legtöbb napos órát érjen el a 748 darab napelempanel. Erre egy sokváltozós parametrikus tervezést alkalmaztunk, melyből a legoptimálisabb szöget és pozíciót és irányt tudtuk meg. A kivitelezés során is kamatoztattuk a tudásunkat az álmennyezetek szakkivitelezőivel. Egy olyan parametrikus modellt építettünk ARCHICADben, melyben az álmennyezetek vonalvezetését a leggazdaságosabb kivitelezési munkával tudtuk parametrikusan ötvözni.

Különleges megoldásokkal várja az uszoda a kisgyermekes családokat és a fiatalokat is – miért fontos ez?

Nagy figyelmet szenteltünk a családokra, gyermekekre. A földszinti büfét úgy alakítottuk ki, hogy a szülők átöltözés nélkül is figyelemmel kisérhetik a gyermekük úszásoktatását.

A közel 400 négyzetméteres tanmedence csecsemőúsztatásra is alkalmas, és a közvetlen közelében egy játszósarok is található. Az uszoda bejáratánál gyereksarkot, illetve a nagyobb gyerekeknek egy tanulószobát is kialakítottunk, mivel gyakran előfordulhat, hogy egy-egy edzésre közvetlenül az iskolákból jönnek és akár egy órával is hamarabb megérkezhetnek. A sportolói részen külön vízilabdás és külön úszóöltözőket alakítottunk ki. Az utánpótlás erősítése érdekében fontosnak tartottuk, hogy fiatalabbak hasonló körülmények között fejlődhessenek a példaképeikhez, hiszen ez is komoly motivációt jelenthet.

Melyek számodra magánemberként és sportolóként az uszoda legjobban várt részei?  

Az egyik legkarakteresebb része az épületnek a lelátókra vezető főlépcső, hiszen ezen a lépcsőn haladva közvetlen rálátás van a versenymedencére – itt már azelőtt megragadja az embert az uszoda hangulata, mielőtt megérkezne a lelátóra. Van egy olyan érzésem, hogy az első időszakban többen meg fognak állni a lépcsőpihenőkön csodálkozni. Én tervezőként tudtam, hogy milyen térélményre számíthatok, mégis a kivitelezés közben engem is többször magával ragadott a látvány.