Skip to main content

Teljes műemléki rekonstrukció keretében újult meg őszre az Európában egyedi értéket képviselő Schossberger-kastély Turán: az egykori főúri rezidencia tizenkilenc szobás elegáns szállodaként működik tovább.

Báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő 1869-ben az Esterházy családtól vásárolt birtokot a Galga folyó mentén, az uradalom központjának pedig Turát nevezte ki. A családi hagyomány úgy tartja, hogy a kastélyt feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek építtette nyári rezidenciának és ő is szívesen tartózkodott a birtokon.

A kastély felsorakoztatta korának építészeti bravúrjait: központi fűtés, étellift és villanyáram is volt benne. A földszinti előtérben emeleti világítóablakok és tükrök segítségével érték el, hogy a helyiség természetes fényt kapjon.

A hányattatott sorsú kastély felújítása 2016-ban kezdődött és 2020-ban fejeződött be. A tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése mellett megújult a padlózat és cserélték a nyílászárókat, visszaállították a falfelületeket. A Botaniq Tura Hotel szeptemberben nyitotta meg kapuit és 19 szobás elegáns szállodaként üzemel. A társasági élet terei a földszinten találhatók: eltérő méretű és hangulatú szalonok, bálterem, étkező, bár, szivarszoba és a pálmaházban kialakított kávézó várja a vendégeket.

A generáltervező TSPC a rekonstrukciós munkát részletes felméréssel kezdte: a hagyományos manuális módszert a legkorszerűbb lézerszkenneres technológia egészítette ki. A digitális pontfelhőből háromdimenziós modell jött létre, illetve a szakemberek 3D-fotókat is segítségül hívtak a munkájukhoz. A műemléképület ilyen alaposságú, digitális technológiát is alkalmazó felmérése egyedülálló volt és részletes információval segítette a csapat munkáját.   

A műemléki, történeti és turisztikai értéket képviselő kastély az örökségvédelmi szabályzást és a műemléki szakemberek felméréseit követve teljes egészében megújult, kiegészítve az épületet a modern funkciójához illő fogadóépülettel, medence- és wellness-részleggel, gépészeti rendszerrel, valamint a működtetést biztosító üzemeltetési részleggel, kiszolgáló traktussal és rendezvényhelyszínnel.

A tízhektáros park rekonstrukciójának célja volt a történeti hitelesség megőrzése és a reprezentatív megjelenés biztosítása. Az úthálózat a történeti nyomvonalakat követi, a park a kastély körül szigorúan szerkesztett, távolabb sétálva lazább, ligetesebb.

A munka során kiterjedt építéstörténeti és értékvédelmi dokumentáció készült a kastélyról, amely komoly történelmi, hely- és művészettörténeti és történeti hiányt pótol, hiszen korábban nem látott teljességgel tárja fel az épület múltját az elérhető dokumentumok alapján.

Fotó: Hlinka Zsolt