Skip to main content

Szentmisével egybekötött, ünnepélyes keretek között, október 23-án átadták Mindszenty József, egykori zalaegerszegi alplébános életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének emléket állító Mindszentyneum új kortárs épületét. A TSPC csapata generáltervezés, lebonyolítás és műszaki ellenőrzés feladatkörökben segítette a projektet. A generáltervezés a Konkrét Stúdió Építészeti Kft.- vel konzorciumban zajlott.

A Modern Városok keretein belül megvalósult 1200 négyzetméteres épületben kiállítótermek, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és közösségi tér, és múzeumpedagógiai helyiségek is helyet kaptak. A központ zarándokhelyként is látogatható.

A Mindszenty Zarándokközpont épülete a Göcseji Múzeum közvetlen szomszédságában került
elhelyezésre. Az épület telepítése és tömege igazodik a meglévő műemléképülethez, és annak beépítési módjához. Az egységesen szerkesztett tömegformálásba negatív formaként nyomódik bele a bejáratot jelölő előudvar. Ez a térforma a főhomlokzat meghatározó eleme. A homlokzat vonalában, annak anyagából egy félig áteresztő „hártya” készült, amelyen szűrten jut át a fény, a tekintet és az utca zaja. Az egybefüggő külső hártya összeköti a homlokzatot és a tetőt. Ez az épület „köpenye” – reflektálva a bíborosi köpenyre és annak anyagaira (moiré selyem, csipke), így szimbolizálva, hogy Mindszenty az egyház védelmét vállalta, akár az élete árán is.

Az épület „köpenye” egy mindig változó, finom fény-árnyék játékokat eredményező, lyuggatott, térbeli membrán. Az anyag exkluzív, hosszú élettartamú – speciális bevonatú alumínium-lamellázat. Az áttört felületen helyenként áttűnik az egyébként zárt épület belső világa. A kiemelt pontokon és feliratokban arany szín került alkalmazásra, a nyíláskeretezések fém vagy finombeton anyagúak. A „köpeny” az épület hőterhelését is jelentősen csökkenti.

Az udvar közepén gondosan megválasztott, szimbolikus jelentőségű díszfa került elhelyezésre. Az épület központi és egyben a közlekedést szervező eleme a teljes magasságot átfogó belső átrium, amely az előudvarral látványában tökéletes egységet képez.

Az elegáns jelképszerű külső köpeny alatt egyszerű, letisztult és puritán belső tér épült, amely hangsúlyozza a ház névadójának hitvallását, személyiségének erényeit. A terek és formák letisztultak, átláthatók, felemelő érzést közvetítenek. A nemesen megmunkált és jellemzően fehér, nyers, szürke, naturális felületek otthonosságot sugárzó természetes fa és puha textil felületekkel keverednek. Az épület külső és belső világának kiemelten fontos alkotója, alakítója a fény.

A földszinten szabadon bejárható térsorban folyamatos közösségi aktivitást generáló szolgáltatások kaptak helyet; előcsarnok, kávézó, múzeumi bolt, rendezvényközpont és egy külön bejáratú közösségi tér. Továbbá itt található a múzeumi jegypénztár-információs pult is. Az első és második emeleten helyezkedik el a két kiállítótér és a kapcsolódó múzeumpedagógiai terek, míg a legfelső szinten időszaki kiállítás és rendezvénytér, illetve nagyméretű tetőterasz létesült.

A Mindszenty múzeumhoz tartozik egy közel száz autó és három busz számára helyet biztosító parkoló is. Zalaegerszeg ezzel a fejlesztéssel, a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomásává válhat.

Stáblista

Megrendelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

Felelős tervező: Kádár Mihály – TSPC Kft.; Balogh Csaba – Konkrét Stúdió Építészeti Kft.

Projektmenedzser, lebonyolító: Kóbor Csilla – TSPC Kft.

Építész és belsőépítész tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sonicz Péter – Konkrét Stúdió Kft.

Építész és belsőépítész munkatársak: Ancza Krisztina, Szilagyi Norbert, Toronyi David, Vértesy Ági Konkrét Stúdió Kft.-

Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás – Perfect-Plan Kft.

Épületszerkezeti tervező: Nagy Károly – Épszerkinfo Kft.

Épületvillamossági tervező: Kapitor György  – Zone-Plan Kft.

Világítástechnika: Haász Ferenc, Rácz Lőrinc – MadebyLight Zrt.

Környezettervezés: Hencz Helga – Kertművek Kft.

Tartószerkezetek: Máté Tamás – MGT Kft.

Klíma design: Kistelegdi István – TSPC Kft.

Környezetvédelem: TSPC Kft.

Műszaki ellenőrzés: Soós Zoltán, Vámosi László, Takács László, Sándor József, Bagonyai László, Czinder Attila – TSPC Kft. – Zalaber Kft.

Kivitelezés: ZÁÉV Építőipari Zrt.