Skip to main content

Különleges érzés egy projekt első napján odaülni a tervezőasztalhoz és öröm lekapcsolni az irodában a villanyt a projektzárás végén. Ami a kettő között történik, az gyakran sok éven át tartó munka, tervezés, újratervezés, találkozók, egyeztetések, álmos hétfők, fáradt péntekek, nagy ötletek, még egy utolsó tervmódosítás vagy csak egyszerűen: munkanapok a TSPC irodáiban. Az Under Construction sorozat ezekbe a végigdolgozott hétköznapokba szeretne bepillantást engedni egy munkatárs megszólításával – csak három rövid kérdés, pont annyi, amennyi egy kávészünetbe belefér.

A legújabb részben Fehér Orsolyát, a TSPC építész tervezőjét kérdeztük a Szegedi Sportuszoda infografikai munkájáról. 

Milyen feladaton dolgozol most?

Ezekben a hetekben a Szegedi Sportuszoda tervezésében veszek részt. A projekt a kivitelezés befejező szakaszához érkezett, jelenleg a még hátralévő munkák kivitelezést segítő tervezésével foglalkozom, például nemrég zárult le a közösségi szavazás és született meg az uszoda neve, ehhez kellett esztétikus homlokzati feliratot terveznünk.

Miért különleges számodra ez a projekt?

Érdekes, szakmai tapasztalatokkal teli időszak van mögöttünk. Szerintem ez az épület funkciójából, a felhasználói igények többféleségéből (verseny és amatőr sportolók) és építészeti formaképzéséből adódóan sem átlagos, az ezekből következő összetettebb feladatok kihívást jelentettek számomra. Remek lehetőség az is, hogy az épület megvalósulását végig tudtam követni, egy-egy lerajzolt részlet számos kérdést vet fel. A projekt ezen fázisában való részvétel minden tervező számára hasznos tapasztalat, amelyet a későbbiekben a tervezési folyamat korábbi szakaszaiban hasznosítani tud.

Milyen tényezőkre kellett figyelned az infografikai munkák során? Az uszoda nevének homlokzaton való megjelenítéséhez milyen szempontokat kellett figyelembe venned? 

A Tiszavirág Sportuszoda név megjelenítésre több verzió közül végül egy üvegfelületre kerülő matricára esett a választás, ezt kellett tovább gondolnunk.  Az épület meghatározó formájából eredően egy színében és megjelenésében is egyszerű, nem túlzó, letisztult kialakítást kellett terveznünk, melynek végeredménye a pixelek közül kirajzolódó felirat lett. Ez a grafika egyszerre könnyen olvasható és megoldást ad a belátás csökkentésére is, ami az épület más részein is felmerült igényként, így a pixelek majd ezeken a helyeken is visszaköszönnek.