Skip to main content

Különleges érzés egy projekt első napján odaülni a tervezőasztalhoz és öröm lekapcsolni az irodában a villanyt egy projektzárás végén. Ami a kettő között történik, az gyakran sok éven át tartó munka, tervezés, újratervezés, találkozók, egyeztetések, álmos hétfők, fáradt péntekek, nagy ötletek, még egy utolsó tervmódosítás vagy csak egyszerűen: munkanapok a TSPC irodáiban. Az Under Construction sorozat ezekbe a végigdolgozott hétköznapokba szeretne bepillantást engedni egy munkatárs megszólításával – csak három rövid kérdés, pont annyi, amennyi egy kávészünetbe belefér.

Markos Péter geodézia csoportvezetővel a győri II. János Pál tér történeti térfalának felméréséről bszélgettünk.

Péter, min dolgozol?

Nemrég a győri II. János Pál tér kiviteli terveihez készítettem pontfelhős felmérést a teret határoló (részben műemlék)épületek homlokzatáról. Az építész tervek ezzel a módszerrel hiteles mért adatokkal kiegészíthetők a környezet tekintetében. A szkennelés helyi rendszerben készül, de igény esetén hozzáigazítható az EOV helyes geodéziai felméréshez is. A pontfelhős felméréseket Leica lézerszkennerrel készítem, több álláspont használatával. A mérések feldolgozását Leica Cyclone szoftverrel végzem. A végeredmény intenzitásos vagy színhelyes pontfelhő, illetve ortofotó is menthető az adatokból.

Miért izgalmas neked személy szerint ez a projekt?

A pontfelhős felmérés megkönnyíti a meglévő épületek részletgazdag elemeinek felmérését, így igen jól használható műemléképületek felmérésére. A munka izgalmát az adja ebben az esetben, hogy ezzel a módszerrel egy-egy országos vagy helyi érték az utókor számára való megőrzése is megtörténik.