Skip to main content

Különleges érzés egy projekt első napján odaülni a tervezőasztalhoz és öröm lekapcsolni az irodában a villanyt egy projektzárás végén. Ami a kettő között történik, az gyakran sok éven át tartó munka, tervezés, újratervezés, találkozók, egyeztetések, álmos hétfők, fáradt péntekek, nagy ötletek, még egy utolsó tervmódosítás vagy csak egyszerűen: munkanapok a TSPC irodáiban. Az Under Construction sorozat ezekbe a végigdolgozott hétköznapokba szeretne bepillantást engedni egy munkatárs megszólításával – csak három rövid kérdés, pont annyi, amennyi egy kávészünetbe belefér.

Mai beszélgetőpartnerünk Szántó Csilla projektvezető építész.

Csilla, milyen projekten dolgozol? 

Jelenleg a Testnevelési Egyetem új kampuszának bővítésén dolgozom, annak is az Alkotás úti tömb Atlétika-Uszoda-Sporthotel épületegyüttesén. A beépítés tervezése lassan két éve kezdődött, jelenleg a kiviteli terveknél tartunk.

Miért izgalmas neked (személy szerint) ez a projekt?

A projekt építészeti kihívása, hogy az egyetem városközponti elhelyezkedésű, viszont funkciójából adódóan csarnok jellegű épületeket kellett beilleszteni a városi szövetbe. Ez nagyon izgalmas feladat volt, ráadásul az egyetem meglévő, felújított Hauszmann tervezte épületekkel is rendelkezik ezen a területen, így ezekhez is igazodunk kellett építészetileg és geometriailag egyaránt. Mivel az Alkotás úti tömbben sok és sokféle sportoktatási funkció kapott helyet, ezért a létesítmény elemeinek elhelyezése nagyon komplex gondolkodást igényelt. Ez a gondolkodásmód az Atlétika-Uszoda-Sporthotel épületegyüttes tervezésénél is elengedhetetlen volt, mivel itt ez a három funkció helyenként egymásba fonódik, tetrisz-elemekként épül egymásra.

Milyen különleges megoldásokat szállít a TSPC ebben a projektben (aTe szakterületeden)?

Az épülettömb tervezésénél, mint fő irányvonal végig szem előtt tartottuk, hogy az épületek transzparensek legyenek, az Egyetem megújuló arculata ezt kívánta meg. Ezt úgy tudtuk elérni, hogy a járdaszinten az épületet tömör és átlátható szakaszokra tagoltuk. Ezt a belső elrendezéssel is segítettük, hosszú átlátható üveg homlokzati szakaszokon az utcáról is be lehet majd látni az előcsarnokokba és a csarnokterekbe.

A csarnokok (Atlétika csarnok és az Uszoda) nagy alapterületét ellensúlyozva a tetejükre egy nagy, összefüggő sportterületet terveztünk, ahol szabadtéri sporttevékenységek kaptak helyet (futókör, szabadtéri edzőpark, TRX állványok, ping-pong asztalok, slackline-terület). Építészetileg nagyon érdekes volt megoldani azt, hogy ezt a sok funkciót az épület belső közlekedése kompromisszumok nélkül ki tudja szolgálni, valamit a nagyfesztávú csarnokokon elhelyezett sportterasz funkció a tartószerkezeti tervezőknek is feladta a leckét.