Skip to main content

Elkészült a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbje. Az épületet átadták, a napokban pedig megkezdődik az egyetemi oktatás is.

2017 tavaszán kezdődött Buda eddigi legnagyobb kampuszfejlesztésének, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tervezése. 2020. augusztusában pedig megindult a Csörsz utcai tömb kivitelezése, egy sportcsarnok és több sportpálya építésével.

A területen található egy nemzetközi versenyekre is alkalmas minősítéssel rendelkező atlétikai pálya, 400 méteres, nyolcsávos futókörrel, továbbá egy műfüves futballpálya és két kültéri teniszpálya. A kampusz része lett egy 1300 férőhelyes lelátóval rendelkező multifunkcionális csarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható. A csarnokhoz tartozó előtér méretéből és attraktivitásából adódóan egyetemi rendezvények megtartására is használható lesz. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesült.

A projektben különleges tervezési elemként szerepelt a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonnád nevet kapta. A kolonnád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára reflektál.

A tervezési elem egyben egy helyenként 6 méter magasságú támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik. A projekt tervezése során a TSPC szakemberei a BIM-technológiát használták, és ötvözték azt a szakmai tapasztalatot, amelyet korábbi sportlétesítmények, például az EYOF győri sportpályái vagy a szegedi uszoda tervezésekor szereztek.

A Dr. Koltai Jenő Sportközpont fejlesztésénél kiemelt szempont volt, hogy a kampusz létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatók oktatására, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést is. A sportcsarnokban és teniszpályán speciális mozgáselemző oktatástechnológiai berendezések kerültek elhelyezésre. A tömb fejlesztésével az Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat.

A TSPC Csoport már megvalósult egyetemi épületei között megtalálható a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új épülete, sportlétesítmények szempontjából pedig szintén sikeresen átadták és már javában használják a látogatók a szegedi Tiszavirág Sportuszodát és a Zalaegerszegi Városi Tan- és Sportuszodát is.

A projekt keretén belül megújult és jelentősen növekedett a Budai Mentőállomás BAH csomóponti egysége. Kb. 40%-os területnövekedéssel ma már 1800 négyzetméteren működhet a stratégia fontosságú mentőbázis. Korszerű hőszivattyús gépészettel, és az atlétika pálya alá integrált szerkezeti kialakítással készült a fejlesztés. A mentőállomás garázsa és kiszolgáló területei a futópálya alatt fekszenek, a tartózkodó helyiségek pedig új utcai homlokzati megnyitást kaptak.

Stáblista:

Megbízó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia TSPC Kft.

Kivitelezéshelyi projektvezető építész: Bánhegyi Zsolt TSPC Kft.

Kivitelezéshelyi építész: Fehér Orsolya TSPC Kft.

Építész munkatársak: Faltusz Csaba, Fehér Orsolya, Gönye Péter, Hitró Enikő, Holics Tamás, Tarró-Papp Klaudia, Szalai Dóra TSPC Kft.,

BIM manager: Szente Zoltán TSPC Kft.

Belsőépítész tervező: Bach Péter, Halmai Dénes, Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna Formiconcept

Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs, TSPC Kft.

Épületszerkezetek tervező: Nagy Károly Épszerkinfo Kft.

Tájépítészeti tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella   Kertművek Kft.

Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági tervező: Kapitor György, Aranyos Zsolt Zone-Plan Kft./ TSPC Kft.

Külső közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt./Szova Ákos, Megyesi Zoltán, Vrana Zsuzsanna TSPC Kft.

Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

Fotó: Hlinka Zsolt