Skip to main content

Új törvénytervezet készült az állami építési beruházások rendjéről, melynek célja, hogy innovatívabb alapokra helyezze és egységessé tegye az állami beruházások rendszerét. A törvénytervezet részeként meghatározó szerepet kapna a BIM modellezés, az építkezések előkészítése, költséghatékonysága és fenntarthatósága szempontjából. A TSPC már megszerezte a törvénytervezet elfogadása esetén szükséges BIM ISO 19650 minősítést.

A törvénytervezettel nemcsak az építési beruházások végrehajtásának hatékonyságát és a kiszámíthatóság biztosítását kívánják növelni, hanem megállapításra kerülnek a beruházások alapvető szabályai az előkészítéstől, a tervezésen és a kivitelezésen át az építmény üzemeltetéséig és fenntartásáig, kiemelt figyelemmel a költséghatékonyság, költségvetési és uniós források célszerű felhasználására és a környezeti fenntarthatóság elveire.

A minden üzletágára kiterjedő BIM ISO 19650 minősítést a TSPC Csoport 2022. márciusában szerezte meg. Az ISO 19650 minősítés mindamellett, hogy keretrendszert ad a BIM tervezési folyamatainak, jelentős üzenettel is bír: a TSPC csoport bizonyítottan képes a leginnovatívabb nemzetközi sztenderdeknek megfelelően, problémamentes BIM projekteket leszállítani, generáltervezési, projektmenedzsment és az építésügyi tanácsadási szolgáltatásokat nyújtani.

A BIM ISO 19650 egy nemzetközi szabvány, amely az építmény teljes életciklusa során létrejött információk kezelésére ad iránymutatást. A szabvány keretrendszere az egész BIM folyamatról módszertani ajánlásokat, illetve tartalmi, formai követelményeket rendszerez, szabályozza az egyes szerepeket és felelősségi köröket, a kommunikációs és dokumentálási folyamatokat, és a struktúrát.

Miért kedvező ez minden résztvevő számára?

– a tervezésben résztvevők gördülékenyebben és gyorsabban tudnak együttműködni

– a megrendelő időt és pénzt takaríthat meg

– a kivitelező számára kontrollálhatóbbá és hatékonyabbá válik az építkezés folyamata

Egy projekt tervezésének előrehaladtával egyre csökken a változtatások lehetősége, azonban ezek költségvonzata egyre jelentősebb. A BIM tervezés során a projektelemek adatokkal és tulajdonságokkal történő ésszerű felruházása hatalmas előnyt jelent az építőipari beruházások teljes területén. Az így létrehozott információs modellekkel a tervezési folyamatban résztvevők és a megrendelők is időt, energiát, és pénzt takaríthatnak meg a kivitelezés, kivitelezés-előkészítés és az üzemeltetés során, egészen a létesítmény bontásáig. Tovább növeli a hatékonyságot, ha a projektben résztvevő szereplők között folyamatos a kommunikáció és az adatcsere, illetve minden információ strukturáltan visszakereshető. A közös, központi BIM modell használata lehetővé teszi, hogy a változtatások azonnal megjelenjenek a projektben résztvevő minden szakág számára.

A TSPC a piacon egyedülálló módon egy cégcsoportba szervezte az építészeti és a mérnöki projektek szakembereit, hogy megrendelőinek gyors és hatékony munkaszervezéssel nyújtson a teljes projektfolyamat kezeléséhez szükséges komplex szakértelmet. A TSPC csoport évek óta, és mostantól már hivatalos nemzetközi minősítés szerint nyújt tervezési és szakértői BIM szolgáltatásokat az építési projektek teljes életciklusában, az ötlettől a megvalósításig.

Ilyenek például a minden szakágra kiterjedő kivitelei tervek és kivitelezési koordinációs feladatok a Budapest szívében megvalósuló Hotel Dorothea vagy a Millenáris Széllkapu Park esetében. A szegedi Tiszavirág Sportuszoda, a Zalaegerszegi Városi Uszoda, a Testnevelési Egyetem és az Országos Széchenyi Könyvtár Archivális Tárának kiviteli tervei és kivitelezési előkészítő munkálatai szintén a BIM metódus alkalmazásával készültek. További BIM technológiát alkalmazó generáltervezési projektjeink a teljesség igénye nélkül is változatos palettát mutatnak, ilyenek például: Magyar Nemzeti Levéltár, Toperini Ipari Park vagy a Vasas Sport Club óbudai épülete.