Skip to main content

Átadták, és a mentősök már használatba is vehették a TSPC tervei alapján megújuló és bővülő, Budapest 12. kerületében található Budai mentőállomást. A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai fejlesztés keretein belül a korábbi 1300 m2-es létesítmény 1800 m2-esre növekedett, melyben 11+1 mentőautót befogadó garázs, fekete-fehér öltözők, irodák, közösségi terek, pihenők és behajtó is megújításra kerültek.

A projekt keretein belül jelentősen megnövekedett Budai Mentőállomás BAH csomóponti egysége korszerű hőszivattyús gépészettel, és a Testnevelési Egyetem atlétika pályája alá integrált szerkezeti kialakítással újult meg.

A mentőállomás garázsa és kiszolgáló területei a futópálya alatt fekszenek, a tartózkodó helyiségek pedig új utcai homlokzati megnyitást kaptak. A garázs alapterülete megmaradt, illetve mentőautó-mosóval egészült ki, a garázsbehajtó megújult ás átépítésre került. A gépészet, a raktár és az öltözők a középső zónában kaptak helyett. A korábbi női és férfi öltözők kibővítésre kerültek, 140 db új, fekete-fehér öltöző biztosítja a három műszakban dolgozó, több mint 45 mentős kényelmes átöltözését. Az irodák, közösségi terek és pihenők létesítésének alapfeltétele a természetes fény, így a tervezők ezeket az utcára néző zónában helyezték el. A homlokzaton az ablakkiosztást egy strukturált vakolatsáv fogja össze, valamint a létesítmény ezen részének különleges megjelenést kölcsönöz a Testnevelési Egyetem köré épített úgynevezett kolonnád is.

Az Alkotás utcára nyíló mentőállomás stratégiai fontosságú, ugyanis lefedettsége nagy, ellátja a közvetlenül kapcsolódó kerületeket, illetve a Budapest közeli urbanizációt is.

A TSPC Csoport tervei alapján megvalósult mentőállomás a szintén a TSPC Csoport által tervezett Testnevelési Egyetem dr. Koltai Jenő Sportközpontjában kapott helyett, mely kiemelt szereppel bír portfóliónkban.

Stáblista:

Felelős Tervezők: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.

Építész munkatársak: Bánhegyi Zsolt, Fehér Orsolya, Gönye Péter, Szántó Csilla, Szente Zoltán – TSPC Kft.

Tájépítészet: Kertművek Kft

Tartószerkezet: TSPC Engineering Kft.

Épületgépészet: Perfect-Plan Kft.

Épületvillamosság: Met-Net Kft.

Tűzvédelem: TSPC Kft.

Külső Közmű: TSPC Kft.

Akadálymentesség: DOMI-DÓR Kft.

Épületszerkezetek: Épszerkinfo Kft.