Skip to main content

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, budai kampuszán még a tetőn is a sporté lesz a főszerep: a tervezők a fejlesztés leglátványosabb elemeként az épület tízezer négyzetméteres tetőteraszára is sportpályákat helyeztek el, amihez a generáltervező TSPC mérnökei egyedi tervezési- és statikai megoldásokat alkalmaztak. Az Alkotás utcai tömb fölött 450 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézó is található majd. Az Európában egyedülálló koncepció és a sportterasz most friss látványterveken ismerhető meg.

Inspiráló sportélmény budai panorámával, egy hektáron

A különleges, 10 ezer négyzetméteres létesítmény Európa legnagyobb egyetemi sportterasza lesz. A tetőn 450 méteres rekortán futópálya, teqball-asztalok, street workout, TRX, erőnléti edzésre alkalmas eszközök, slackline, pingpongasztal és szabadtéri jógatér is helyet kap. A hallgatók a környező budai utcák fölött 9–11 méterrel mozoghatnak majd, a tanórák és a sportolás közbeni szünetek idejére pedig árnyékos pihenőzóna – kávézó, padok, asztalok és zöld gyep – várja őket.

„Úgy gondoljuk, hogy egyedi, inspiráló sport- és közösségi élményt ad majd a hallgatóknak a budai hegyek látványa, a Várhegy sziluettje és a Gellért-hegy ölelése. Az épület egy része egyetemi rendezvényteraszként emelkedik még egy szinttel a sporttető fölé, ahonnan eddig nem ismert budapesti panoráma fogadhatja majd a vendégeket” – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC építész tervezési igazgatója.

Statikai bravúr: a BME szakértői is részt vettek a csapatjátékban

Az építészeti elképzeléshez különleges szakági tudás is társult: a TSPC tartószerkezeti tervezőinek megoldást kellett találniuk az úgynevezett nagyfesztávú csarnokok tartószerkezetét érő, sportolásból adódó dinamikus terhelés számítására. Jelenleg ugyanis a szabványok ezzel a funkcióval, ilyen méretű szerkezetek esetére nem rendelkeznek számítási előírással – az atlétikacsarnok 54 méter, az uszoda pedig 38 méter fesztávú tartószerkezettel készül. A TSPC szakembereinek a Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének munkatársaival együtt sikerült a különleges helyszínre egyedi megoldásokat találniuk. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem teljes tervezési munkájában több mint 150 mérnök vett részt.

„Az egymásra helyezett sportfunkciók és a nagyméretű sporttető kialakítása is előkép nélküli nemcsak Magyarországon, de a régióban is. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Alkotás utcai tömbje olyan kihívás elé állította szakembereinket, ahol a legmagasabb szintű szakági együttműködésre és műszaki megoldásokra volt szükség – mondja Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. Ehhez csapatunk munkája mellett az úgynevezett BIM (Building Information Modeling) technológia alkalmazására volt szükség, melyben a TSPC piacvezető Magyarországon.”   

Válasz a fenntarthatósági kérdésekre: napelemek, összegyűjtött esővíz, hűsítő burkolatok

A sportterasz tervezésekor prioritás volt a környezettudatos szemlélet érvényesítése: az építészek a tetőre vízáteresztő burkolatot terveztek, jellemzően természetes anyagokat használtak, és a növényzet számára ideális feltételeket alakítottak ki. Az esővízgyűjtő rendszer mellett az épületet és környezetét a komolyabb záporok esetére is felkészítették. Az egyetem hallgatói mind a négy évszakban sportolhatnak a különleges helyszínen.

A nap energiáját az atlétikacsarnok kiemelt felülvilágítóinak dél felé tájolt, döntött felületeire helyezett napelemekkel gyűjtik, és ezt használják fel majd a sportvilágításhoz, illetve a belső gépészeti rendszerek működtetéséhez. A lapostetők felmelegedéséhez képest mintegy 5-6 fokkal lesz kedvezőbb a sporttető mikrokörnyezete, köszönhetően a növényzetnek és burkolatoknak, valamint a vízfelhasználás optimalizálásának.

Az Alkotás utcai sportterasz a 78 ezer négyzetméteren megújuló Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyedi, ikonikus pontja lesz. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd.   

Néhány érdekesség az Alkotás utcai tömbről:

Az Alkotás utcai tömbben különböző sportfunkciók kaptak helyet, többek között egy 50 méteres fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy 400 férőhelyes kollégium.

Az Alkotás utcai tömbben épülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésnek, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.

Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas fedett atlétikai csarnoka, amely magába foglalja a 200 méteres futókört is az épületen belül.

Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli körül. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemei is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen. A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legsűrűbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár.

A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok fala zárja le. A TSPC tervezői vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan folytatni a történeti örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöldfallá.

A Testnevelési Egyetem mintegy 78 ezer négyzetméteren, több ütemben újul meg, a Csörsz utcai atlétikacsarnok és multicsarnok kivitelezése jelenleg is zajlik.

 

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új kampusza, II. ütem megvalósítása

Megbízó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.

Projektvezető építészek: Bánhegyi Zsolt, Szántó Csilla, Faltusz Csaba – TSPC Kft., Bach Péter DLA, Halmai Dénes– Formiconcept