LETÖLTHETŐ
BROSÚRA

Károlyi-Csekonics Palota

MŰEMLÉK ÉPÜLETEK

Funkció: oktatási intézmény
Év: 2016-2017
Bruttó szintterület: 7721 m²
Helyszín: Budapest

A Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes átfogó állagmegóvó felújítása és ingatlanfejlesztése során a palota Múzeum utcai szárnyában teljes körű műemléki rekonstrukció valósult meg, az egykori rezidencia Reviczky utcai részében pedig modern oktatási egységet kapott az épületet használó Károli Gáspár Református Egyetem. A felújított palotával tovább bővült azoknak az egyetemi-oktatási épületeknek a száma, amelyek a budapesti Palotanegyedben képeznek nívós akadémiai és kulturális tömböt.

Legfontosabb szakmai fókuszként – a tervezési program szem előtt tartása mellett – egyensúlyt kellett találni az új építés és a műemléki megóvás között.

A modern belső kialakítással felépülő Reviczky utcai szárny pincéjében és földszinti részen egy 198 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épült, az emeleteken pedig kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítanak ki.
A Múzeum utcai épületszárny különleges eleme a bálterem mennyezeti Lotz-freskója, mely korábban teljes egészében megsemmisült. A reprezentatív tér rekonstrukcióját az archív fotóanyag mellett a padlóból előkerülő aranyozott gipszdarabok, műmárvány és festéknyomok segítették. A dékáni hivatal mennyezete a felújítás után újra a Lotz-féle pogány Bacchus-ünnepet ábrázolja, izgalmas kulturális feszültséget hozva a térbe.

Tevékenység: építészeti és belsőépítészeti tervezés, generáltervezői koordináció