LETÖLTHETŐ
BROSÚRA

Észak-Közép-Buda Centre, Új Szent János Kórház és Szakrendelő

EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

Funkció: kórház
Év: 2019-
Bruttó szintterület: 150 000 m²
Helyszín: Budapest, Magyarország

Komplex, többéves folyamatban újul meg a Szent János kórház teljes, 150 ezer négyzetmétert felölelő területe. A jelenleg közel 50 épületből álló kórház fejlesztése kiemelt kormányzati projekt. A megfogalmazott fejlesztés olyan programra és építészeti kialakításra tesz javaslatot, amely a következő 50 évre, kompromisszum mentes orvosszakmai, orvostechnológiai és betegbiztonsági helyzetet teremt, a 21. századba emelve a dolgozók munkakörülményeit is.

A koncepció legfontosabb eleme egy modern tömbkórház létrehozása, ahol az aktív betegellátást a lehető leghatékonyabban lehet elvégezni, mind az orvosszakmai, mind a logisztikai kérdések szempontjából. Ehhez a tömbhöz kapcsolódnak olyan pavilon épületek, amelyek rövid távolságon belül elérhetőek és amelyekben jellemzően krónikus és rehabilitációs ellátási formák kerülnek elhelyezésre. Fontos szempont, hogy a Kútvölgyi Toronyépület és Szakrendelő is kapcsolódjon az új tömbkórházhoz. A korábban pavilonokban elhelyezett betegellátó funkciók helyén olyan kiszolgáló vagy kiegészítő funkciók kapnak helyet, amelyek nem igényelnek közvetlen kapcsolatot, speciális épületgépészetet vagy egyéb tűzvédelmi és épületfizikai elvárásokat.

Fő irányelvek, kapacitások:

  • új sürgősségi centrum létrehozása, a kapcsolódó legfontosabb diagnosztikai és ellátó egységek integrálásával,korszerű és hatékony betegutakkal
  • műtői kapacitás koncentrációja
  • nagyértékű berendezések és diagnosztikai eszközpark hatékony koncentrációja
  • szubintenzív őrzők kialakítása
  • betegbiztonság és betegkomfort növelése
  • dolgozók munkakörülményeinek javítása
  • Budai Gyermekkórház integrálása az ÉKC-ba

Tevékenyég: építészeti generáltervezés