LETÖLTHETŐ
BROSÚRA

Esterházy Kastélyegyüttes

MŰEMLÉKI ÉPÜLETEK

Funkció: rendezvényközpont
Év: 2009-2015
Bruttó szintterület: 5800 m²
Helyszín: Fertőd

A fertődi Esterházy-kastély együttesének teljes megújulását célzó helyreállítások sorozatának első állomása a homlokzatok újraszínezése volt, a megtalált 18. századi minták alapján. Ezzel párhuzamosan a belső díszterek megújítása is elkezdődött, majd új tetőszerkezetet kapott a bábszínház épülete. A második ütemben új fogadóépület készült: helyreállították a Narancsház és a Marionettszínház épületét, a kettő között visszaépült a barokk víztorony. A volt jószágkormányzói épület alkalmassá vált a látogatók kiszolgálására. A park revitalizációja során a harmadik ütemben megtörtént a rózsakert, az angolkert és a Marchand-tag helyreállítása, a térszerkezet visszaállítása. A ma már rendezvényközpontként működő kastély a Tiszttartói házzal, egy újrafogalmazott összekötő szárnnyal és rendezett belső udvarral vált befejezett egésszé.

A Bábszínház, Narancsház és Víztorony együttese 2013-ban Média Építészeti Díjat, a Tiszttartói lak és a befejezett épületegyüttes 2016-ban Építőipari Nívódíjat nyert.

A Bábszínház rendkívül részletes felmérésének köszönhetően lehetőség nyílt az Esterházy „Fényes” Miklós herceg korabeli állapot rekonstrukciójára. A zenekari árkot – unikális Haydn-emlékhelyként – eredeti méreteiben építették vissza, felidézve a „magyar Versailles” egykori pompáját, és a zeneszerző itt töltött éveit.

Tevékenység: generál tervezés, építészeti és belsőépítészeti tervezés (M Építész iroda Kft.)