Skip to main content

Összesen 1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8000 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 270 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása, a Zalaegerszegi Városi Uszoda. A Modern Városok Program keretében épülő komplex sportlétesítményt a TSPC Kft. tervezi.

A zalaegerszegi sportuszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott előírások szerint alakítják ki, így nemzetközi úszóesemények megrendezésére is alkalmas lehet. A kültéri medence, a melegvizes tanmedence, a merülőmedence és a tízpályás versenymedence mellett a TSPC Kft. tervei alapján felújítják a strandépületet is.

Kádár Mihály, a TSPC Cégcsoport alapító-ügyvezetője így nyilatkozott a projektről: „A zalaegerszegi uszodaberuházás tervezése egy összetett műszaki gondolkodást igénylő feladat. Egyszerre kellet figyelni a fenntartható műszaki megoldásokra, az optimális projekt-ütemezésre, hogy a meglévő funkció minél tovább használható legyen, valamint a modern építészeti elemek és költséghatékonyság határára is.”

Kádár Mihály hozzátette: „Fontos elmondani, hogy a zalaegerszegi uszoda egy olyan helyen készül, ahol nagy szükség van rá és öröm lesz átadni a sportlétesítményt a boldog használóknak.” Kádár megjegyzésével arra is utalt, hogy a térségben kevés az elérhető helyettesítő uszodalétesítmény, így a projekt hosszát és költségtervezését is jelentősen befolyásolta a megrendelő azon kérése, hogy a megfelelő ütemezéssel a lehető legrövidebb időre kelljen az uszodahasználatot mellőznie a zalaegerszegi sportolóknak, többek között a tehetséggondozás folyamatosságának biztosításáért.

A cégcsoport jelenleg futó és megvalósult projektjei között is több komplex sportlétesítmény szerepel és a tervezés során használt BIM-technológiában piacvezetők Magyarországon. Huszár Attila, a TSPC Kft. projektvezető építésze és BIM-specialista hozzátette: „Mind a szemléltetésre, mind a gépészeti és a kétütemes építés bonyolultságára vonatkozóan elengedhetetlen volt a mindenre kiterjedő figyelem és szaktudás. Az általunk használt BIM-technológia segítségével Zalaegerszeg a legmodernebb megoldásokkal tervezett uszodával gazdagodik majd.” A 3d-technológia nemcsak a szakemberek munkáját könnyíti és gyorsítja, hanem abban is segít, hogy a megrendelő már a tervezés korai szakaszában „besétálhat” az épületbe, így könnyebben igazíthatók a megoldások például a helyi- vagy speciális igényekhez is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere így nyilatkozott a témában: „Hosszú előkészítő munka, precíz tervezés, és a forrás biztosítása után most elindul az építkezés. Az új uszoda, tanuszoda és strand jelentős hiányt pótol majd, és végre Zalaegerszegen is modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő színvonalú létesítményben lehet sportolni, feltöltődni, továbbá a legprofibb körülmények között lehet biztosítani, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanuljon úszni, valamint a tehetséggondozás is szerepet kapjon.” A polgármester hozzátette azt is, hogy az eredeti, 2014-es, egyszerűbb standfelújítási tervekhez képest a Modern Városok Program lehetőséget teremtett egy jóval nagyobb beruházásra, hiszen most új, 50 méteres, 10 pályás, lelátóval ellátott fedett uszoda, új tanuszoda és új városi strand kialakítására.

Néhány érdekesség az uszodaberuházásról:
• Az uszodaépület kifejezetten racionális tömegképzését a homlokzati pixelgrafika teszi majd lendületessé és izgalmassá.
• A főépület két ütemben épül majd meg és a beruházás teljes időtartama alatt úgynevezett helyettesítő megoldásokkal (ideiglenes sátrak felhúzása, komplex gépészeti rendszerek átillesztése) biztosítják az uszodahasználatot a zalaegerszegieknek.
• A régi épületben elhelyezkedő Németh János Kossuth-díjas szobrász dombormű-alkotását aprólékos munkával leválasztják majd, hogy megóvják és később a visszaállított dombormű díszítse majd az új épület beltéri falát.
• A különleges megoldásokat megvalósító ClimaDesign tervezőcsapat Prof. Dr. habil Kistelegdi István DLA, ph.D vezetésével dolgozott azon, hogy minél energiahatékonyabb legyen az épület szellőzése, megvilágítása és energiaellátása.
• A beruházás részeként létesül egy napaelemes kiserőmű is, valamint egy kb. 1100 méter mély termálvizes és egy kb. 200 méter mély hidegvizes kút is.
• A beruházás részeként kapcsolódó építészeti, épületgépészeti és -villamossági, sporttechnológiai és akadálymentesítési munkálatokat is végeznek. A projekt során közmű-, út-, járda- és parkolóépítés is megvalósul majd, továbbá egy napelemes kiserőmű és különféle vízilétesítmények is helyet kapnak.
• A beruházás részeként a III. ütemben a strandépület is megújul, hogy a nyári időszakban is színvonalas környezetben várja a sportolni és pihenni vágyókat.

Megrendelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
Generáltervezés: TSPC Kft.
Felelős tervező: Kádár Mihály
Projektvezető építész: Huszár Attila
Kivitelezés: ZÁÉV Építőipari Zrt.