Skip to main content

Az egész családot megmozgató, szabad játékra hív az új, Millenáris Parkban megnyitott játszótér, amelyet a generáltervező TSPC Csoport és partnere, a 4D Tájépítész Iroda tervezett.

Átadták Budapest II. kerületében, a Millenáris Parkban, a Kis Rókus utca-Fény utca találkozásánál található nagy méretű, városi játszóteret, melyet a TSPC generáltervező partnereként a 4D Tájépítész Iroda tervezett. A budai közlekedési csomópontok közelében, mégis békés, zöld környezetben található játszótér színes origami-formát idéző burkolattal, akadálypályával, mászóegységekkel és vagány, kötelekből készült függőággyal várja a családokat.

A 850 négyzetméteres játszótéren két korcsoport négy területi egységen talál játéklehetőséget. Az oszloperdőben változatos kihívásokat nyújtó kötélpályán lehet haladni, de kiemelt szempont volt a szabad játék lehetősége is. A játszótér egyedi jellegét adja a vertikális irányultság: kifejezett cél volt, hogy az oldalra- és előrehaladás mellett a fölfelé- és lefelé irányuló mozgásra is késztesse a játszóteret használó gyerekeket.

„Ahogy minden, városszövetben szorosan élő projektünknél, itt is elsődleges szempont volt, hogy az építészet lehetőségeit használva zöld és zárt, intim tereket is létrehozzunk – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC Csoport építész tervezési igazgatója. A környék az új játszótérrel egy olyan térrel gazdagodik, amelynek egy célja van: élménynek lenni.”

A játszótér az EU-s szabványok mentén készült, figyelembe véve azt, hogy a játék minden esetben biztonságos legyen, mindamellett a használt színek és formák, térbeli alakzatok és a puha gumiburkolat változatos geometriája a biztonságos használat mellett készségfejlesztésre is alkalmas. A terület külön megvilágítást kapott, a játszótér közelében ivókútnál frissülhetnek fel a családok. Az árnyékolást a terület egy részén napvitorlák biztosítják.  A népszerű helyszínen várhatóan sokan fogják használni a játszóteret, ennek megfelelően történt a tér kialakítása, illetve az aktív és passzív zónák meghatározása.

Az úgynevezett moduláris elemrendszerrel épülő játszótér egyedi, kifejezetten erre a területre készült. A komoly szaktudással rendelkezdő, kötélpályás játszótereket gyártó német cég, a Berliner különleges megoldásokat kínál, hiszen a fix elemek helyett a megrendelő és tervező a helyi adottságokhoz állíthatja össze az elemekből a kért játszóteret. A játszószer csoport – a mai játszótér-építési trendnek megfelelően – egy mozgáskoordinációs fejlesztő akadálypálya rendszer.

A 4D Tájépítész Iroda tájépítész mérnöke, Majoros Csaba így nyilatkozott: „Úgy érezzük, hogy nemcsak a gyerekeknek, hanem a családoknak terveztünk. Én magam, felnőttként, édesapaként is érzem a játszótér hívását: kipróbálnám, felmásznék rá, hintáznék rajta. Akkor, amikor a családok viszonylag kevés időt töltenek együtt, bízunk benne, hogy örömet szerez majd egy olyan tér, amely közös, kreatív játékra hívja a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket.

A fotókat a TSPC megrendelésében Juhász Norbert készítette.