Skip to main content

A fenntarthatóság jegyében készül a TSPC terve a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Révfülöp Üdülőtelep fejlesztésére, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a pályázatra beadott tervben alkalmazott okos és környezettudatos megoldások.

Az MCC által a Révfülöp üdülőtelep megújítására és fejlesztésére kiírt pályázatra egy olyan terv készült, amiben a legutolsó esőcseppnek is hatalmas szerepe van. A projektet a One Drop of Love című Ray Charles zenemű ihlette. A csendes víztükörre eső csepp szinte végtelen koncentrikus hullámokat gerjeszt. A tervezők ehhez hasonlították azt az elhivatottságot, amit a Mathias Corvinus Collegium a tudás terjesztésével képvisel. A Balaton víztükre mellett ez a gondolat építészeti formában is hitelesen megvalósulhat. A koncentrikus körökre szerkesztett alaprajzok, a központi tér felől sugárirányban kinyúló tetőformák építészeti nyelven ezt a meghatározó gondolatot erősítik.

Az üdülőtelep 107 ezer m2 -es területén a meglévő Semsey Villa, Sportszálló, Gyermekszálló és Étterem felújításra kerül, valamint létrejön egy konferenciaépület, az üdülőhely új szállásépületei, közösségi épületek és kiszolgáló területek.

A Semsey Villa felújítása az eredeti tervezői- építészeti szándéknak megfelelően kerül áttervezésre, az új funkcionális igényeknek megfelelően. Ahol az eredeti részletek lehetőséget adtak, a tervezők azok felújítását, értelemszerű restaurációját választották, máshol a többször átépített részeken az építési kornak megfelelő részletekkel pótolták a hiányzókat.

A Sportszálló és a Gyermekszálló épületei áttervezésre kerültek. A Sportszálló tömegében egy tisztább és átláthatóbb formát kapott, üvegfalakkal a Balaton felé. A Gyermekszálló nyeregtetős házzá alakult át, terei funkcionalitásukban javultak.

Az újonnan létrejövő épületeknél fontos megemlíteni, hogy a környezetet védendő, az épületek nem vasbeton alapozással készülnek, így csökkentve ezzel is az ökológiai lábnyomot. A szállásépületeknél a talajcsavarokra állítással az épületek alatt lévő földterületek szabadon átjárhatók, valamint az itt alkalmazott építési mód flexibilis lehetőséget ad mind a bővítésre, mind az épületegységek átrendezésére. A nagy létszámú események befogadására épített konferencia és rendezvénytér a helyi építésben használt permi vöröskő alapokon nyugszik.

A fejlesztés legnagyobb épületeként létrejön egy konferencia és rendezvénytér. A TSPC csapata egy „hagyományos” épületszerkezeti rendszerekből épült házat alakított ki. A rendezvénytér permi vöröskő támfalakkal és fa szerkezettel készül, belsejében mobilfalak vannak, így a tér kisebb egységekre bontható az adott rendezvénynek és a közönség igényeinek megfelelően.

A tervezők a szálláshelyek létrehozására egy különleges megoldást alkalmaztak. A szálláshelyek teljes belső kialakítással kerülnek a helyükre. Az előre legyártott modulok azonosak, 2 vagy 4 személy elszállásolására alkalmasak. A felújított két szállásépület, a meglévő építészeti értékek mentén kerül teljes belső felújításra. A moduláris házak alkalmazása gazdaságos és gyors kivitelezést tesz lehetővé. A helyszínen csupán a közművekre kell rácsatlakoztatni a már beépített szaniterekkel, padlófűtési rendszerrel rendelkező moduláris szállásegységeket.

A tervpályázat fontos, kiemelendő része a tájépítészet. Míg a Semsey Villa és környéke egy új reprezentatív kerttel kerül kiegészítésre, addig a táborterületen bevezetésre kerülnek a „Forest Gardening” és „Forest Farming” kifejezések. Az erdő karbantartása során az olyan fafajták, mint a hárs, kőris, vadgesztenye, nyír, gyertyán, dió és gyümölcsfák telepítése egy hasznosítható erdőt eredményez, a kerti részekben – a szállásegységek között, a központi tér körül – ültetett növények hasonló módon, egyszerre adják a vizuálisan izgalmas és gyönyörködtető flórát és a hasznosítható termőterületet. Ennek a kertnek köszönhetően a nyaraló diákok megismerik az őshonos fűszernövényeket és erdei gyümölcsöket, valamint lehetőséget adnak azok ápolására, fogyasztására, feldolgozására. Az erdei környezet ily módon történő megismerése a tábor hasznos elemévé válhat.

Zöld megoldások az Üdülőtelepen:

Esővíz: A tervezési területen az új és felújított épületekről begyűjtött esővíz egy központi ciszternában kerül tárolásra. A víz mind a területöntözésére, mind a szürkevíz hálózat vízigényének kiegészítésére kerül használatra.

Szennyvíz: A területre bekötött vezetékes vízhálózat csak a fehér vízhálózatot látja el. Az itt elhasznált víz egy biológiai tisztítás után osztályozódik, a még nitrátokat, foszfátokat tartalmazó öntözésre, a tovább tisztított szürkevíz a hálózatba kerül. A szürkevíz ülepítés után, szintén biológiai tisztításon megy keresztül és a fehérvizekhez hasonlóan vagy öntözésre vagy újrahasznosításra kerül. A cél, hogy a területet „víz ne hagyja el”, a területre bevezetett ivóvíz, az ide esett esővíz mind maradéktalanul a területen kerüljön hasznosításra.

Napenergia: Az épületeket lefedő tetőfelületek teljes egészében fotovoltaikus napelemek elhelyezésére alkalmasak. A telek déli oldalán a 71-es út mentén a hangvédő falaknál szintén javasolt a napelemek elhelyezése.

Szélenergia: A terület déli oldalán, mikró szélturbinák elhelyezése javasolt.

Vízenergia: A tetők kialakításánál fontos volt, hogy a tetőkről összegyűjtött csapadékvíz egy függőleges ejtőcsatornán jusson tovább a ciszternába. Ezekbe a csatornákba mikróturbinákat helyeztünk, melyek tovább segítik a terület energiafüggetlenségét.

Micro vízturbina és micro szélerőmű

A TSPC terve kiemelt megvételt nyert az MCC debreceni Aranybika Hotel fejlesztésére, amely mellett a Révfülöp Üdülőtelep újragondolásával a TSPC csapata hozzájárulhat a magyar tehetséggondozás és tudományos képzés legkorszerűbb körülmények szerinti megvalósításához. A vendéglátás területén a TSPC számos sikeres projektet tudhat maga mögött, köztük a kivitelezés alatt álló Hotel Dorothea vagy a legutóbb pályázati megvételt nyert debreceni UniGreen Hotel terve.

Stáblista:

Vezető tervező: Kádár Mihály, Pálffy György – TSPC Kft.

Építész munkatársak: Aboudeif Abdelrahman, Gyovai Benjamin Tibor, Lakomcsik Attila, Székely-Galovicz Viola– TSPC Kft.

Tájépítészet: Gergó Balázs – TSPC Kft.

Látványtervezés: Tornyi Dávid, Csörsz Judit – TSPC Kft., Vági Bence – WhiteBox Visual

Gépészet: Kalmár Péter – TSPC Kft.

Projekt menedzsment: Szuhayné Turóczi Zita – TSPC Kft.

Költségvetés: Kovács Erzsébet – TSPC Kft.

Fenntarthatósági tanácsadó: EXCEPT INTEGRATED SUSTAINABILITY B.V.