Skip to main content

Átadták Szeged új, 13 ezer négyzetméteres sportkomplexumát, a Tiszavirág Sportuszodát, amely a generáltervező TSPC Mérnökiroda Kft. és partnere, a DPI Design Kft. tervei szerint valósult meg. A város a fejlesztéssel modern, egyedi épülettel gazdagodik, amely az amatőr- és versenysport mellett a rekreációnak is helyet biztosít majd.

A Tiszavirág uszodában egy FINA-előírásoknak megfelelő, 50 méteres, mozgatható válaszfalú, tízpályás versenymedence, bemelegítő- és melegvizes tanmedence és egy lazító ülőmedence várja majd az érdeklődőket; az uszodacsarnokban egy 1200 fős lelátó is megépült. A természetes megvilágítású medencecsarnok televíziós közvetítésre is alkalmas, itt különleges sportvilágítást is kiépítettek. A sportkomplexum több megoldással tesz a fenntartható környezetért: területén 320 új fát ültettek, a tetejére 750 panelből álló napelemparkot helyeztek el a tervezők, a vízcsere során feleslegessé váló tisztított medencevizet pedig a csapadékvízzel együtt a környező zöld felületek, és a zöldtető öntözésére használják. A területen 188 kerékpártárolót, 14 buszparkolót, 317 gépkocsiparkolót és mozgássérült parkolókat alakítottak ki a könnyű és gyors közlekedés segítésére. 

„A megrendelő kérésének megfelelően Szegeden egy olyan ikonikus uszodát terveztünk, amely nívós helyszíne lehet az egészségmegőrzésnek, a versenyeknek és a kikapcsolódásnak, az úszásnak és vízilabdának, illetve színvonalas környezetet biztosít a sportoktatásnak tehetséggondozásnak – mondja Huszár Attila, a TSPC projektvezető építésze. A tervezés a legmodernebb, háromdimenziós BIM-technológiával készült, amely nemcsak hatékonyabbá tette a tervezési folyamatot, de segített a megrendelőnek elképzelni a különleges téralakítású sportkomplexumot.”   

A TSPC szakemberei egy elegáns, letisztult karakterű uszodaépületet terveztek, amely modern térélményt nyújt: míg az épület homlokzata a tömör és üvegezett felületek váltakozásából alakul ki, a nyugati utcafronti és a keleti hátsókerti homlokzati fal ferde síkú, melyhez a versenymedence tömbje is ferdefalas kialakítással igazodik.

A medencetér üvegezett felületetekkel kapcsolódik a parkosított környezethez, a kertbe kilépve lehetőség van pihenésre, illetve innen lehet felsétálni a tetőkertre is. A sportkomplexumban a medencék mellett wellness-részleg, konditerem, konferenciaterem, gyermekmegőrző, tanulószoba, irodák és üzlethelyiségek is helyet kaptak. 

Érdekességek a Tiszavirágról:

A FINA-előírásoknak megfelelő, tízpályás versenymedence fölött az uszodateret lefedő látványos rácsostartó hossza 50 méter. A pályához 24 négyzetméteres LED-es sportkivetítő tartozik.

A versenymedence mellett egy bemelegítő- és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is várja a látogatókat. A lelátó egy része akadálymentes kialakítású.

A versenymedencében speciális mobilfalat építettek, amellyel a medencetér könnyen variálható, így könnyen elképzelhető, hogy egyszerre zajlik vízilabda- és úszóedzés egymás mellett, vagy 25 és 50 m-es úszásoktatás.

Az uszodában a legmodernebb víztisztítási technológiát alkalmazzák, melyhez harmadannyi víz szükséges, mint a hagyományos homokszűrős technológiához.

A tetőn 750 db napelem-panelt helyeztek el, amely 200kW teljesítménnyel kapcsolódik be az energiaellátásba.

A Tiszavirág területén 322db új fát ültettek el. A területen 188 kerékpártároló, 14 buszparkoló, 8 mozgássérült parkoló, 317 gépkocsiparkoló található.

Az uszoda vizét egy külön erre a célra szolgáló 290 méter mély rétegvízi kút biztosítja, így nem a tisztított városi ivóvízhálózatról kerül a víz a medencékbe.

A Tiszavirág modern megoldást alkalmaz az akusztikai kihívásokra. Az uszodaterekben a víz csobogása gyakran ellehetetleníti a medence körüli normál beszédet – a  TSPC szakemberei ennek megoldására a medencék melletti folyókákat ferde fallal tervezték a kisebb csobogás érdekében, és speciális lamellás álmennyezet, valamint fölötte közel 2000 négyzetméter fagyapot beépítésével drasztikusan csökkentek a zavaró hanghatások.

STÁBLISTA

Megbízó: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

Generáltervező: TSPC Mérnökiroda Kft.
Felelős építész tervezők: Kádár Mihály, Huszár Attila

Építész munkatársak: Ábrahám Krisztina, Bán Márton, Bélafi Károly, Csapó Máté, Fehér Orsolya, Nagy Gábor, Novák Eliza, Romhányi Lilla Ivett, Szalai Dóra

BIM: TSPC BIM Kft. – Izrael Anna
Építész engedélyezési terv, Belsőépítészet: DPi Design Kft. – Pintér Tamás, Dombi Miklós

Épületszerkezet: TSPC Mérnökiroda Kft. – Kovács Dóra Judit, Vörös Eszter Veronika

Épületgépészet: Perfect-Plan Kft. – Vörös Tamás

Épületvillamosság: Innovill Kft. – Wollner András
Tartószerkezet: TSPC Mérnökiroda Kft.– Fejér Szabolcs, Bagoly Dániel, Csiszár Sándor, Kiss Balázs, Lakatos Janka, Leipold Kolos, Molnár Endre, Nagy Dávid, Szórád Miklós
Uszodagépészet: Vízreform Kft. – Lencsés Gábor

Tájépítészet: Kertművek Kft. – Hencz Helga
Út-és forgalomtechnika: Csapó és fia Kft.
Akusztika: ’95 APSZIS Bt.

Vízi közmű: Kaposi Zoltán

Projekt lebonyolító: Szeged Pólus Nonprofit Kft. – Csanádi Zoltán, Csermely Csilla

Generálkivitelező: WHB Kft. és Dél-Konstrukt Zrt.