Skip to main content

Műcsarnok – Helyiérték

2024. május 11.-én nyílik a III. Építészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, ahol a TSPC Csoport négy kiemelkedő projektje, a Mindszentyneum épülete, a Nádasdy-kastély rekonstrukciója a Turai Kastély kertje és a Millenáris Széllkapu Park is bemutatásra kerül az elmúlt 5 év legjobb építészeti remekei között.

A Műcsarnokban 2014 tavasz óta minden évben kiállítás készül egy-egy művészeti területre fókuszálva, amely az előző 5 év alkotásait mutatja be. A témájuk szerint ciklikusan szerveződő nemzeti szalonok sorában a 2024-es kiállítás ismét az építészettel foglalkozik. A Helyiérték című kiállításon bemutatásra kerülő Mindszentyneum és Nádasdy-kastély különleges kulturális háttérrel rendelkező projektjeink, melyek sikere a részletekben rejlik.

Dénes Eszter és kurátortársai, Dr. Habil. Ferencz Marcel DLA, Gutowski Robert és Perényi Tamás DLA kurátori koncepciója a kiválasztott, az utóbbi öt évben megvalósult, hazai és határon túli épületeket (és egyéb építészeti beavatkozásokat) korunk jellemző kihívásai és az azokhoz kapcsolódó, megkerülhetetlen kérdéskörök köré csoportosítja: rekonstrukció és műemlék; adaptív építészet; a továbbépítés művészete; jelek a városképben; építészet és közösségi kulturális identitás; „rejtőzködő” építészet; tanító terek; hogyan lakunk ma.” – olvasható a Műcsarnok oldalán.

Nádasdy-kastély műemléki rekonstrukciója

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újult meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély. A műemléki rekonstrukciós munka építésztervezési feladatait a TSPC Kft. és Ónodi Szabó Lajos építész tervező és a Bicske Építő Kft. végezték. A több szakaszban megvalósuló rekonstrukció célja a műemlék méltó állagmegóvása  az utókor számára, illetve a modern turisztikai-funkciók megvalósítása volt. A rekonstrukció során a kastély terei és kertje felújításon, restauráláson estek át, új funkciókat is kaptak, amellyel Nádasdladányban egy új múzeum és turisztikai központ jött létre.

Mindszentyneum

A Modern Városok keretein belül megvalósult 1200 négyzetméteres épületben kiállítótermek, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és közösségi tér, és múzeumpedagógiai helyiségek is helyet kaptak. A tervezés a Konkrét Stúdió Építészeti Kft.- vel konzorciumban zajlott. A Mindszenty Zarándokközpont épülete a Göcseji Múzeum közvetlen szomszédságában került elhelyezésre.

Turai Schossberger Kastély

Teljes műemléki rekonstrukció keretében újult meg az Európában egyedi értéket képviselő, 1883-ban épült, neoreneszánsz stílusú Schossberger kastély Turán. A történeti és turisztikai értéket képviselő kastély az örökségvédelmi szabályozást és a műemléki szakemberek felméréseit követve teljes egészében megújult. A rehabilitációhoz tartozott a tíz és fél hektáron elterülő ősfás park rendezése és újratelepítése, valamint a történeti sétautak visszaállítása.

Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával készült el Budapest modern pihenőparkja. A park hármas egységbe szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos egyedileg tervezett design-napelem került: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is.

A kiállítás a Műcsarnokban 2024. szeptember 15-ig lesz megtekinthető.