Skip to main content

Elkészült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében álló irodaház a Budapest VI. kerületi Andrássy út 64. alatt. A felújított épületet átadták. Az irodaház felújításának műszaki ellenőrzését a TSPC Csoport a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízásában látta el.

A XIX. századi, historikus épület 1882-ben épült Hübner Nándor tervei alapján. Jelenleg nem műemlék, de műemlékvédelmi lista alapján helyi, egyedi védelem alatt áll, illetve világörökségi helyszínen, műemléki környezetben helyezkedik el. A belső udvaros kialakítású, pinceszint, földszint és három szintes, beépítetlen padlásterű épület a kornak megfelelő tartó- és épületszerkezetekkel rendelkezik. Az épület eredeti állapota a 3. emelet kivételével használható volt, a korábbi tulajdonos, az OREX Óra-Ékszer Zrt. ezeket a szinteket használta is.

A felújítás 2021. novemberi kezdettel két ütemben zajlott. Az első ütemben az irodák és a kiállítóterek, a második ütemben pedig a laborhelyiségek, a felvonó és a homlokzat került felújításra. A díszes utcai homlokzatokon jelentős átalakítás korábban nem történt, az eredeti architektúráját őrzi, ám hiányos és helyenként balesetveszélyes állapota miatt felújításra került kőrestaurátor és az örökségvédelmi hatóság bevonásával, megtartva eredetiségét miközben a jelenlegi városképpel is harmonizál. Az épület rendeltetése nem változik.

Az épület műszaki ellenőrzése során a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. szerinti feladatok ellátása került szerződés szerint meghatározásra. A műszaki ellenőrzés építészeti, épületvillamossági, és épületgépészeti szakági kollégák részvételével történt, mely a magas szintű mérnöki szaktudás segítségével nagyban elősegítette a minőségi kivitelezés megvalósítását.

A TSPC Csoport portfóliójában számos meglévő épület felújításához, iroda funkcióra történő átalakításához, illetve új irodaépület építéséhez kapcsolódó generáltervezés, illetve műszaki ellenőri tevékenység ellátása szerepel. Legutóbb a Magyar Igazságügyi Akadémia oktatási és továbbképző központ (1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.) hasonló felújításon esett a TSPC Csoport munkájának bevonásával.

Stáblista:

Lukács László, TSPC Mérnökiroda Kft. Kivitelezési menedzsment igazgató

Geri Péter, TSPC Mérnökiroda Kft. Építési műszaki ellenőr, Projektmenedzser

Bartha Péter, TSPC Mérnökiroda Kft. Építési műszaki ellenőr

Zay Zoltán, TSPC Mérnökiroda Kft. Épületvillamos műszaki ellenőr

Kiss István, TSPC Mérnökiroda Kft. Épületgépész műszaki ellenőr