Skip to main content

A TSPC Csoport napjainkban Magyarország egyik vezető mérnökirodája, amely 2012 óta szállít megoldásokat generáltervezési szemlélettel, komplex látásmóddal és innovatív technológiai háttérrel. A cégcsoport azzal a céllal jött létre, hogy részmegoldások helyett teljeskörű szolgáltatást nyújtson megrendelőinek, végig kísérve őket projektjeikben az ötlettől a megvalósulásig.

A kezdeti pár fővel indított kis cég 10 év elteltével több, mint 180 főt foglalkoztató, 8 irodát működtető, regionálisan jelen levő cégcsoporttá nőtte ki magát, ahol számos szakág, innovatív technológiákkal, és tapasztalt, sokrétű szaktudással bíró munkatárssal egyre nagyobb projekteken dolgozik együtt. Most a nemzetközi színtérre való belépés jár a kezdeteknél; így a következő 10 évben ennek megerősítése és bővítése a cél.

A TSPC történetéről, jelenéről és jövőbeni terveiről Kádár Mihállyal, a TSPC tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Tíz éves a TSPC. Milyen érzésekkel tölt el?

Jó érzéssel tölt el, hiszen azt csinálhatom, amire vágytam; mindezt egy olyan csapattal mellettem, akik sajátjuknak is tekintik- és képesek valóra váltani a céljainkat. A TSPC ott tart, ahol az eredeti elképzelés szerint tartania kell 10 év után. Nyilván ezen az úton voltak és vannak zökkenők, de alapvetően egy emelkedő pályán haladunk. A TSPC mára egy cégcsoport; egy kiemelkedően teljesítő csapattal.

Mi volt a célod, amikor megalapítottad a céget? Hogyan változott ez meg az évek során?

A cél az volt, hogy 10 év alatt létrehozzunk egy olyan céget, ami nemzetközi területeken is megállja a helyét. Az első lépéseket több külföldi országban már meg is tettük; így a cél kiegészült az új területeken történő fejlődéssel és helytállással.
Amikor megalapítottam a céget, volt bennem egy óriási nyitottság és a nagy lelkesedésemben sokaknak elmondtam, hogy mi a célja a TSPC-nek. Visszahallottam és negatív kritikaként szánták, hogy „álmokat kergető álmodozó” vagyok. Visszatekintve végül is igazuk volt. Az álmaink elérésének vágya a motivációnk, ami minden egyes mérföldkőnél – ha tetszik egy-egy álom elérésénél – megújul, így a töretlen TSPC csapattal továbbra is kergetjük az álmokat és magasra tesszük a lécet. Az eredeti cél nem változott: egy kis magyar cégnek is meg lehet mutatni azt, hogy tud projekteken versenyezni a nagy nemzetközi irodákkal.

 

 

Mire vagy büszke az elmúlt 10 évből?

Magára a TSPC csoportra a fejlődő szervezetre és a csapatomra, akik ezt létrehozták. Egyre jobb a csapat, egyre jobbak a kollégák, egyre jobb az összetétel. Büszke vagyok arra, hogy a TSPC számos szakterületen meghatározó piaci szerepet tölt be a tervezői piacon. Mára a nevünk biztosíték a Megrendelőknek; garancia arra, hogy jó kezekben van a projekt. Ez nem egyszemélyben az én eredményem, ezt a csapatomnak köszönhetem és mindenkinek, aki a TSPC-t, akár megrendelői, akár beszállítói, akár szakág és akár baráti oldalról támogatták.

Hogyan változott az építészet és környezete az elmúlt 10 évben? Hogyan igazodtál ehhez? Milyen különbségeket és hasonlóságokat fedeztél fel?

Az építészet egy művészi műfaj, korábban is ilyen volt, később is ilyen lesz. Ami változott és változik jelenleg is; az a környezet. Egyrészt változik folyamatosan a technológia, változik folyamatosan a mögötte lévő ipar. Például 15-20 évvel ezelőtt csak kóstolgattuk, hogy mi a BIM, ma már arról beszélünk, hogy kézzel-fogható megoldást adjunk ki építésvezetőknek, építésben résztvevő munkásoknak, dolgozóknak arra, hogy adott esetben BIM technológiákat használva, hogyan tudják hatékonyabban megvalósítani a kisebb-nagyobb munkáikat. Mások lettek az igények is. Van egy technológiai háttér az építészethez, de ma sem szabad elfelejteni a skiccpausz papír használatát.
A tervezések folyamatában a következő 5 évben nagyon erősen meg fognak jelenni a mesterséges intelligenciák és a metaverzumban történő tervezés. Ez az a változás, amire az építésznek és a generáltervezőnek kell választ adni, illetve ezeket az eszközöket nemcsak használnunk kell, hanem generálnunk kell a fejlődésüket.
Ami az elmúlt 10 évben óriási nagy változás, hogy nagy szakadék képződött a helyszíni munkavégzés, az építés és a tervasztal között. A tervasztal mögött ott vannak a hatalmas tudással rendelkező szoftverek, technológiák és egyéb megoldások. Ez az építési helyszínen még kis mennyiségben van jelen. Ezt kell megfordítanunk és azt kell elérni, hogy a. tervező, a gyártó és a kivitelező kéz a kézben tudjon dolgozni.

Milyen projekteken szeretnél dolgozni a jövőben, amire eddig nem volt lehetőséged? Mi az elképzelésed a következő 10 évre?

Mondhatnám, hogy szeretnénk toronyházat tervezni, de világviszonylatban és európai viszonylatban is aránylag kevés épül. Büszke vagyok, hogy a külföldi partnerirodákkal megbízásunk van Berlinben egy magasépületre. Öt-tíz éves távlatban jöhet egy nagyobb léptékű vízió, ahol a csapat tud tervezni egy toronyházat is vagy egy speciálisabb megrendelést. Ami fontos, hogy mindig legyen motiváció, mindig legyen miért csinálni, és legyen a csapatnak szakmai kihívás.

Érdekes dolog ez a 10 év. Ha nézünk egy életkort, akkor 10 év egy kis kamasz és amiben én gondolkodom, abban a TSPC is kiskamasz. Nyilván van egy történelme Magyarországnak és ennek okán és sok egyéb okból kifolyólag is kevés a többgenerációs cég, vagy cégcsoport. Véleményem szerint kell, hogy létrejöjjenek a többgenerációs cégek és a több generáción átívelő társaságok. Ez természetesen a következő, 10 éven túlmutató cél. De akkor van értelme ilyen céget, cégcsoportot csinálni, ha azt majd át lehet adni a következő generációnak és lehetőség szerint olyan szisztémát kell összerakni, amit az éppen aktuális kor mindig alapnak tud tekinteni, de egyben rugalmasan tudja alakítani azt, hogy a kérdésre is válaszoljak – ilyen projektet még nem csináltam. A következő 10 évben ezen – egy generációkon átívelő cég alapjainak megteremtésén – fogunk dolgozni.