Skip to main content

Közép-Európa legnagyobb háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 330 új fával nyitott meg Budapest modern pihenőparkja.

A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő- és kilátópontként is funkcionál. Az előnevelt futónövények különleges térélményt adnak, a fal színe az évszaktól függően változik. A függőkert 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, amely teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe.

A park hármas egységbe szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos egyedileg tervezett design-napelem került: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A parkba két teraszos kávézóépület is terveztek, az úttervezés és a közlekedési megoldások is a közösségi találkozópont-funkciót támogatták.

A Millenáris Széllkapu Park a BIG SEE Architecture Awards 2020 Landscape kategória nyertese.