Skip to main content

A mesterséges intelligencia köztudatba lépése óta egyre több területen nyert teret, amelyekből az építészet és a belsőépítészet sem maradhatott ki. A TSPC Csoport szakemberei is kíváncsiak voltak az AI (artificial intelligence) tudására és többek között a Midjourney programot is használva hónapok óta készülnek jobbnál-jobb tervek projektekhez inspirációs forrásként, esetleg pályázatokhoz, vagy csak azért, hogy kollégáink megtanulják milyen együtt dolgozni és hogyan lehet kihasználni a mesterséges intelligencia végtelen tudását.

Az AI használata gyakorlatban a TSPC Csoportnál

A mesterséges intelligencia jelentősen növeli munkánk sebességét, pontosságát és általános hatékonyságát. A projektkövetelményekhez és az ügyfél igényeihez igazodó konkrét kritériumok meghatározásával automatizáljuk a tervezési folyamatot. Ez az automatizálás nemcsak felgyorsítja a munkafolyamatot, hanem inspiráló lehetőségek széles skáláját generálja, ami innovatívabb tervek felé vezet minket. Ezenfelül egyszerűsíti a koncepcionális fázist, lehetővé téve számunkra, hogy az ötletektől gyorsan eljussunk a kézzelfogható megoldásokig.

 

API – Alkalmazásprogramozási felület

Az API (Application Programming Interfaces) alkalmazásprogramozási felületek, amelyek elősegítik a mesterséges intelligencia eszközeinek fejlesztését. Munkáink során az API eszközöket használjuk, mivel ezek lehetővé teszik az épületinformációs modellezésben (BIM) használt különböző szoftverrendszerek zökkenőmentes integrációját. Az API-k megkönnyítik a 3D modellek, projektadatok és metaadatok cseréjét a különböző BIM platformok között. Ez lehetővé teszi az építészek, mérnökök és kivitelezők számára, hogy hatékonyan együttműködjenek az épület teljes életciklusa során. Az API-k lehetővé teszik továbbá az építészeti szoftverek integrálását a térinformatikai rendszerekkel (GIS), hogy a helyszíni elemzéshez és tervezéshez térinformatikai adatokhoz férjenek hozzá. Emellett az API-k összekapcsolhatják az építészeti tervezőszoftvereket az energiaelemzési és anyag/termék-adatbázisokkal, lehetővé téve az építészek számára az épületek teljesítményének értékelését, az energiahatékonyság optimalizálását, valamint az anyagok és termékek széleskörű forrásaihoz való hozzáférést.

A kép a Midjourney programmal készült

Mikor használjuk a mesterséges intelligenciát?

Kérdésünkre olyan kollégáink válaszoltak, akik már gyakorlottak az AI szakszerű és hatékony használatában.

Az AI eszközeit általában a korai szakaszokban, a koncepcióterv készítés fázisban használjuk, hogy felgyorsítsuk a munkafolyamatot. Néha csak egy alapvető és egyszerű tömeget modellezünk – figyelembe véve a telek előírásait, az épület méretét és magasságát -, majd opciókat generálunk erre a tömegre, és az építészeti stílus, a környezet, az építész technikája stb. alapján ezekből az opciókból választunk. Az AI által generált tervek inspirációként szolgálnak a terv elkészítésében.

Egy másik módszert az építészeti vizualizációra használunk: megtervezzük az épületet a saját módszereink szerint, majd mesterséges intelligenciát használunk a vizualizációhoz, amely gyorsabb és látványosabb eredményt mutat.

Három lehetőség közül szoktunk választani:

  • Precíz: azt jelenti, hogy nem változtatunk a modellünkön.
  • Kreatív: azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia megváltoztathatja a modellt egy általunk írt kérés alapján.
  • Testreszabás: azt jelenti, hogy beállíthatjuk a változás százalékos arányát vagy a modellre gyakorolt hatását, így például meghatározhatjuk, hogy az AI generálta eredmény 75%-ban a modellt követi és 25%-ban a prompt-tól függ.

A mesterséges intelligencia előnye, hogy növeli a munka sebességét, pontosságát és hatékonyságát. A TSPC Csoportnál arra használjuk, hogy automatizáljuk a tervezési folyamatot, vagy bizonyos kritériumok alapján tervezési lehetőségeket generáljunk, hogy segítsen a tervezőknek inspirálóbb ötleteket és koncepciókat létrehozni, amelyeket később a fent említett módon továbbfejleszthetünk.

A kép a Midjourney programmal készült

Az AI eszközök közül a Midjourney, lookx.ai, Stable Diffusion, Adobe Firefly és a Veras az általunk leggyakrabban használt programok. Amíg ezeket képek generálására használjuk, a Chat GPT képes egyszerű kódokat megírni, így a programozásban a Computational Design feladatokban segíthet. A Chat GPT esetében probléma, hogy jelenleg sok hibával dolgozik és időnként nehézkesen érti meg a kéréseket. Többszöri javításkérés után már működőképes eredményeket generál.

Kollégáink eddigi tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az emberi munkát, ezzel szemben azok, akik nem tanulják meg használni a mesterséges intelligencia eszközeinek használatát és az ezekkel való közös munkát, akadályokba ütközhetnek, mivel a legtöbb szoftver az irányváltás folyamatában van és a fejlesztések során egyre többen fektetnek be az AI eszközökkel közös munkába, hogy növeljék az emberek hatékonyságát és termelékenységét.

A TSPC Csoportnál kiemelten fontosnak tartjuk az innovációt és a folyamatos fejlődést, így a mesterséges intelligencia eszközeinek megismerése és használata kiemelten fontos lépés kollégáink fejlődése és projektjeink sikere érdekében.