Skip to main content

A TSPC tervei alapján készül el az Északkelet-Magyarország legszélesebb képzési kínálatát nyújtó Miskolci Egyetem új oktatási központja és a hozzá tartozó csarnok a Logisztikai Intézet hallgatói számára. Az engedélyezési terv elfogadása után a létesítmény megkapta az építési engedélyt. Az új épületegyüttesben helyet kap egy több, mint 80 fős oktatóterem, szimulációs terem, egy logisztikai csarnok számos berendezéssel és teszteszközzel, valamint egy közösségi tér, irodák és laborhelyiségek. A létesítmény környezetében a parkolók száma is közel 50 férőhellyel bővül.

A Miskolci Egyetemről

A Miskolci Egyetem az európai felsőoktatási térben a tudományterületek széles skáláját felölelő, magas szintű kutatás-fejlesztési tevékenységgel járul hozzá a hazai és a nemzetközi tudományos élethez. Az 1735-ben alapított bányászati, kohászati, majd a gépészeti mérnökképzést az észak-magyarországi térség társadalmi-gazdasági igényeihez igazodva az 1980-as évektől új tudományágak oktatásával bővítette. Az egyetem a hagyományos Műszaki Föld- és Környezettudományi, az Anyag- és Vegyészmérnöki, a Gépészmérnöki és Informatikai Karok mellett önálló Állam- és Jogtudományi Kart, Gazdaságtudományi Kart, Bölcsészet és Társadalomtudományi Kart, Egészségtudományi Kart, majd Zeneművészeti Kart alapított, így az ezredfordulóra Miskolcon létrejött a régió legnagyobb felsőoktatási intézménye. Létrejött a tudományágak széles skáláját művelő universitas, amely a XXI. századi magyarországi felsőoktatási élet meghatározó szereplője.

Miskolcon a Nehézipari Műszaki Egyetem létrehozását törvény rendelte el 1949-ben, az intézmény építése 1950-ben indult meg. Az akkori politikai váltás leképezése megjelent a művészetben, így az építészetben is. A szocialista realizmusként aposztrofált építészeti stílus Magyarországon is meghatározó volt. Emellett a modern stílusjegyek is szerepet kaptak az épületek tervezésének idején. A háború során a skandináv országokba települő építészek megismerkedhettek a letisztult, modern, skandináv stílussal, amelyet már az egyetem beépítésénél is alkalmaztak. Ez már megfigyelhető volt a beépítés helyszínrajzán, a főépületen, illetve a kollégiumon. Az intézmény szocreál és egyben modern stílusú főépülete mellett több korszak stílusjegyei is fellelhetők az egyetem újabb és újabb épületeinél. Az 1960-70-es években épült létesítmények más stílusban, az új divatot követve készültek el, mára azonban számos épület rekonstruálásra, megújításra került.

A TSPC Csoport tervei alapján készülhet el a Miskolci Egyetem új Logisztikai Csarnoka. A létesítmény tervezésekor építészeink figyelembe vették a kor szellemére jellemző modern stílust, illetve a már meglévő épületek stílusát, hogy az új létesítmény ne csak funkciójában, hanem formavilágában is tökéletesen illeszkedjenek környezetéhez.

A Logisztikai Csarnok épületegyüttese

Az 1500 m2 -es épületegyüttes, amely az egyetem 1940-es években épült épületei mögött, az északi részen kap helyet, 3 épületből áll: kutatócsarnok, oktatási-irodai tömb és raktárépület, amelyben az épületcsoportot ellátó elektromos és gépészeti helyiségek működnek. A raktárépület földalatti összeköttetésben van a Logisztikai csarnokkal.

A tervezési koncepció alapvető eleme a tájba illesztés, illetve a már történelmileg kialakult kampusz beépítési tervhez való illeszkedése volt. E két vezérelv eredményezte, hogy nem egy épület, hanem egy épületegyüttes került megtervezésre. A különböző tömegek azon túl, hogy funkcionálisan különválnak, jobb terepre illesztést is eredményeznek.

A logisztikai épületcsoport előtt emelkedő meglévő egyetemi főépület geometriájához igazodva követtük annak ortogonális szerkesztési rendszerét. Az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok tömb igazodik a meglévő főépülethez, míg a kiszolgáló raktárépület pozícióját a terepviszonyok határozzák meg, ugyanúgy, mint ahogy a terepadottságok alakították trapéz alakúvá az oktatási épület tömbjét is.

Az oktatási-irodai épülettömegét tovább formálták a benne elhelyezett funkciók. A legmeghatározóbb, legkarakteresebb eleme ezeknek a több, mint 80 főt befogadó előadóterem. Ezt az irodai tömbből kiemelve, annak ferde padlószintjét megmutatva, egy az épületegyüttest meghatározó elemként került megjelenítésre. Az előadóterem tömege az egyik oldaláról víztükör fölé emelve határozza meg azt a bejárat előtti teret, mely gyülekező és pihenő lehetőséget ad az ide érkező diákoknak. Az épületben található továbbá labor, kutatási irodák, valamint a legfelső szinten startup vállalkozások üzemeltetésére alkalmas helyiségek.

Az épület közlekedő része az irodai tömb központjában került kialakításra. Itt egy, a lépcsőház fölé emelt bevilágító természetes fényt biztosít. A bejárat az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok összekötésén túl, térfalként választja el a belső és külső pihenőtereket, valamint átlátást biztosít az épületek közé befolyó hegyoldal felé.

A dinamikusan formált oktatási-irodai tömbtől különbözik a szikáran formált kutatócsarnok épületrész. A funkcióból adódóan a homlokzati síkokra kevés nyílás került, a bevilágítást elsődlegesen a tetőn található felülvilágítók biztosítják.

Az épületegyüttes anyaghasználata kiemelt szempont volt. A legnagyobb hangsúlyt a formailag is kiemelt Oktatási Épület előadó blokkja kapta, amely magasfényű, nagyméretű kerámialap burkolatot kapott. A világos acélkék színű kerámia nemcsak a napfényt, hanem az alatta elhelyezkedő vízfelület fodrozódását is tükrözi.

Az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok közé befolyó erdő, valamint a tükröződő víz mind olyan elemek, amelyek az épületet egy, a diákok által kedvelt gyülekezőhellyé is teszik.

További oktatási létesítmény referenciák közé tartozik a már épülő Testnevelési Egyetem Csörsz utcai tömbje, illetve a már megépült Pécsi Tudományegyetem is, amely bizonyítja a TSPC Csoport jártasságát az oktatási épületek tervezésének sikerességében.

Stáblista:

Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős építésztervező: Kádár Mihály – TSPC Kft.
Építész tervezők munkatárs: Pálffy György, Gönye Péter, Écsi Zoltán, Horváth-Kitley Gréta – TSPC Kft.
Statika: Janik Mérnökiroda Kft.
Gépészet: Perfect-Plan Kft.
Épületvillamosság: MET-NET Kft.
Épületszerkezet: Épszerkinfo Kft.
Tájépítészet: Kertművek Kft.
Raktártechnológia: Logpilot Kft.