Skip to main content

Június első napján átadták Zala megye legnagyobb, új uszodakomplexumát: Zalaegerszegen a Modern Városok Program keretében valósult meg a városi uszoda fejlesztése és bővítése, a fedett uszodában egy tízpályás, 50 méteres medence és tanmedencék várják a sportkedvelőket, megújult a kültéri medence és vizes játszótér is épült. A megye legjelentősebb uszodafejlesztése 1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8700 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 268 fős lelátóval valósult meg – a tervezés és megvalósítás során is fontosak voltak a zöld megoldások és a fenntarthatósági szempontok. A generáltervező TSPC csapatát Kádár Mihály, Huszár Attila és Vezér-Vereb Éva felelős tervezők irányították a projektben.       

A fejlesztés új karakterrel, letisztult, egyszerű formákkal gazdagítja a zalaegerszegi városi strand területét is – tömegformálásával és homlokzatképzésével az uszoda igyekszik átmenetet képezni a Göcseji út túloldalán lévő társasházi tömbök többszintes jellege, valamint a mellette található, kertvárosias beépítés között. Az új uszodaépület építészeti és tartószerkezeti kialakítása a tervezési program és a kor igényeinek megfelelően a korábbi uszodaépületnél jóval szikárabb, modern és reprezentatív formában valósult meg.

Az új építményben a FINA-szabvány versenymedence mellett reprezentatív fogadócsarnokot, egyoldali lelátót, 10×16 méteres tanmedencét, hozzá kapcsolódó barátságos „szülői letekintőt”, 10 fős épített jakuzzit, merülőmedencével és pihenőterekkel kiegészült wellness-központot, fitnesztermet, sportolói és látogatói öltözőket, irodákat, bérelhető üzleteket, büfét és közösségi tereket találunk.

A főbejárat mellett a jegypénztár és ruhatárral közvetlen kapcsolatú előtér található, innen függőleges közlekedőmagon keresztül érjük el a medenceszinti reprezentatív, tágas előcsarnokot. A déli medencetérben található az 50 méteres versenymedence és az ahhoz kapcsolódó kiszolgálófunkciók. A medencetérhez wellness-zóna, szertárak, úszómesteri-, elsősegély- és versenybírói terek is kapcsolódnak, ezek az épület nyugati szárnyában kaptak helyet.

Az új uszodaépület L-alakú tömbként keretezi a kültéri medencét, amely tavasszal és nyáron a szabadtéri sportolásnak ad helyet. A strand zöldterülete is megújult: kültéri vizes játszótérrel, modern tájépítészeti elemekkel, intelligens padokkal és sportpályákkal várják itt a látogatókat. A strandközönség számos új szolgáltatást élvezhet majd, ilyen például az uszodatérből is használható büfé, a wellness-részleg, a versenymedence, a medencékre és a zöld kertre egyaránt rálátást biztosító jakuzzi, továbbá a tanmedence, ahol egy különleges mozaik deríti jó kedvre az úszni tanulók óráit.

A TSPC tervezői fontosnak tarották, hogy az egerszegiek által kedvelt művészi részletek helyet kapjanak az új városi uszodában: a modern épületben méltó helyre kerültek a városi közönség számára fontos alkotások, például a Neptun-kút, a Térdeplő leány szobra vagy a Vizafogó szobor. Németh János Kossuth-díjas szobrász dombormű-alkotása szintén gondos figyelmet kapott: a szakemberek által leválasztott, majd később visszaállított dombormű új elrendezésben az új épület fogadóterének falát díszíti.

Az új uszodakomplexumba érkezőket 72 db parkolóhely, elektromos autótöltési lehetőség, illetve 53 db kerékpártároló szolgálja ki.

Zöld és fenntartható megoldások a Zalaegerszegi Uszodában

Napelemek, kiserőmű, fúrt kút az energiahatékony uszodáért

Az épület teljes fűtési igényét lényegesen csökkenti, és gazdaságosabb az üzemeltetés szempontjából az épület homlokzatain megnövelt üvegfelületek, mely segítik a megfelelő hőmérséklet kialakítását az épületen belül. Különösen a FINA szabványos 50m-es és a tanmedence résznél segít a kb 30-32 C fokos levegő hőmérséklet elérésben.

A ZALAEGERSZEGI USZODÁRÓL KÉSZÜLT VIDEÓ ITT TEKINTHETŐ MEG

https://www.youtube.com/watch?v=Rc-CnxFcIhk

A nyári meleg ellenni védelem külső mozgatható dőlésszögű zsalúziákkal van biztosítva, így nagyban csökkentjük a hűtési energiaigényét az épületnek.

Az épületen elhelyezett 120 db napelem működik, melyek összteljesítménye 50 kW: ez az épület egyidejű teljesítményének 5%-a.

A medencék vízét 765m mélységből kinyert melegvizes kútvíz energiájával temperálják, ami hatalmas eredmény, hiszen az uszoda technológiájából fakadó energiaigények túlnyomó részét a medence víz fűtése jelenti.

Természetes fény: csökkenő üzemeltetési költség és energetikai veszteség. 

A versenymedence térben 4db óriási észak felé tájolt felülvilágító létesült, mely homogén megvilágítást biztosít az úszók számára. Erre a tervezés során külön szimuláció készült, melynek során kiderült, hogy ebben az óriási térben a mesterséges világítást csak ritkán kell használni – ezzel is csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Az optimális benapozás biztosítása fontos szempont volt a tervezésnél, ezáltal komfortos tereket sikerült kialakítani, ahol nappal alacsony az igény a mesterséges világításra. A világos beltéri burkolatok szintén hozzájárulnak a jó közérzethez.

Zuzmófal, zöldtető, őshonos növények

Az uszoda egy wellness részlegében a tervezők egy 18m2-es zuzmófalat helyeztek el, ezzel zöld miliőt kölcsönözve a pihenni vágyóknak. A zuzmófalnak nincs karbantartási igénye, így nem terheli az üzemeltetést.

Az épületen nagyjából 1500m2-es óriási extenzív zöldtető található, mely a gyorsan lezúduló nyári záporok elvezetésének intenzitását nagyban csökkentik, így a csapadékvíz-hálózatot kevésbé terheli, illetve természetes módon segíti az épület hőszigetelését.

A növényzet kiválasztásánál szempont volt az őshonos és alacsony vízigényű fajták telepítése.

Természetes fény és csendes csobogás

A fölösleges fényszennyezés elkerülése végett az uszodában díszkivilágítás helyett csak szolid térvilágítás lesz, így a szépen kialakított belső terek és az ott zajló rekreáció és edzésmunka kerüljön fókuszba.

Az uszodákban sokszor nagyon zajosak a csobogó vizek. Ennek kiküszöbölésére a vízbevezetést mindenhol úgy oldották meg a TSPC szakemberei, hogy a víz nem magasról csobban, hanem egy ferde falon besiklik a medencék melletti folyókákba. A nagymedence és a tanmedence felett fagyapotos akusztikai panelekből kiépülő álmennyezet gondoskodik a hangcsillapításról.

Az uszodában időkorlátos csaptelepeket használnak.

Az épületen meteorológiai állomás működik majd, a külső árnyékolók működése az adott időjárási viszonyoknak megfelelően állítható.

Komfortérzet, könnyebb kommunikáció

A fiatal sportolókat egy közösségi tér várja a lelátó szinten, hogy az iskola és edzés közötti idő hasznosan, megfelelő körülmények között teljen. A tanulást három okospad és két okostotem segíti – ezeket az uszoda látogatói használhatják. 

Az uszoda tervezésekor szempont volt, hogy az úszásoktatás alatt a szülők feltűnés nélkül, figyelhessék az oktatásra, edzésre járó gyermeküket, növelve a szülők és gyerekek komfortérzetét és egyszerűsítve a kommunikációt, így a tanmedencénél egy külön szülői letekintő került elhelyezésre.

A zalaegerszegi városi uszoda épülete akadálymentes.

STÁBLISTA

Felelős tervező – TSPC Kft: Kádár Mihály, Huszár Attila, Vezér-Vereb Éva

Projektmenedzser – TSPC Kft: Kóbor Csilla

Belső koordinátor, építészet, belsőépítészet – TSPC Kft.: Ábrahám Krisztina

Építész és belsőépítész tervező munkatársak – TSPC Kft.: Balla-Novák Eliza, Bán Márton, Bélafi Károly, Csapó Máté, Fehér Orsolya, Fenyvesvölgyi Mónika, Hitró Enikő, Romhányi Lilla, Szente Zoltán, Tarró-Papp Klaudia

Épületszerkezet – TSPC Mérnökiroda Kft.: Kovács Dóra Judit, Vörös Eszter

BIM menedzser – TSPC BIM Kft.: Izrael Anna, Szalai Dóra

Látványtervezés – TSPC Kft.: Tornyi Dávid

Épületvillamosság, erősáram – TSPC Kft.: Szögi Mátyás, Bukta Gabriella, Klézli Noémi

Épületvillamosság, gyengeáram – iON Systems Kft.: Kardos Norbert

Költségvetés – TSPC Kft.: Kovács Erzsébet, Péter Éva

Épületgépészet – Perfect-Plan Kft.: Vörös Tamás

Klímamodellezés – Energia Design: Prof. Dr. Kistelegdi István DLA, Ph.D.

Uszodatechnológia – Vízreform Kft.: Lencsés Gábor

Tartószerkezet – MGT: Máté Tamás, Funtek Szilárd