Skip to main content

Folytatódik a budapesti Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztése: június közepén lezajlott az építkezés látványos munkafázisa, a Csörsz utcai multicsarnok acél rácsostartóinak beemelése. A 48 méter fesztávú, közel 200 tonnás, több elemből álló acél rácsostartó-szerkezet beemelését a generáltervező TSPC Kft. munkatársai a helyszínen követték. A Csörsz utcai projektben a TSPC kivitelezőpartnere a ZÁÉV Zrt.

A munkafolyamat egyedi kihívása volt, hogy azt a szakemberek a sűrűn beépített Csörsz utcai területen végezték, visszatöltött talajon. A művelethez egy Liebherr 450-es daru érkezett a helyszínre: a multicsarnok lefedését szolgáló, közel tízezer elemből álló, helyszínen készre szerelt acél rácsostartót nagy óvatossággal a helyére daruzták. A tartószerkezeti tervezés során a tetőgeometria kialakításából következően a szakembereknek jelentős hózugteherrel kellett számolni, emiatt nagyobb szelvényméretek alkalmazása vált szükségessé, mint hasonló fesztávolságú szerkezetek esetén.

A Csörsz utcai kampusz területén található majd egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, amelyhez 360 fős lelátó is tartozik. Az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és a két kültéri teniszpálya mellett a kampusz része lesz még az 1500 fős, mozgatható lelátóval rendelkező multicsarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem létesül majd.

A kampusz fejlesztésével a Testnevelési Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat. A BAH-csomópont a fejlesztéssel zöld és gyalogosbarát megoldásokkal gazdagodik, a Testnevelési Egyetem pedig egy egyedülálló, modern, 3D-technológia segítségével tervezett komplex felhasználású területet kap. A Testnevelési Egyetem fejlesztése a Portfolio kimutatása szerint Budapest tíz legértékesebb folyamatban lévő projektje között szerepel.

Stáblista:

Megbízó: Testnevelési Egyetem

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia TSPC Kft.

Projektvezető építész: Faltusz Csaba TSPC Kft.

Kivitelezéshelyi projektvezető építész: Bánhegyi Zsolt TSPC Kft.

Építész koordinátor: Szalai Dóra TSPC Kft.

Építész munkatársak: Fehér Orsolya, Gönye Péter, Hitró Enikő, Holics Tamás, Tarró-Papp Klaudia  TSPC Kft.

CAD manager: Szente Zoltán TSPC Kft.

Belsőépítész tervező: Bach Péter, Halmai Dénes, Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna    Formiconcept

Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok, Lakatos Janka Anna, Leipold Kolos, Nagy Dávid, Vincze István, Kiss Balázs, Csepregi Szabolcs, Szórád Miklós TSPC Kft.

Épületszerkezetek tervező: Nagy Károly Épszerkinfo Kft.

Tájépítészeti tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella   Kertművek Kft.

Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági tervező: Kapitor György Zone-Plan Kft.

Külső közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.

BIM: Dudás Bence DudáStúdió Kft.

Kivitelező: ZÁÉV Zrt.