Skip to main content

Átadták Budapest II. kerületében, a Millenáris Parkban, a Kis Rókus utca-Fény utca találkozásánál található nagy méretű, városi játszóteret, melyet a TSPC generáltervező partnereként a 4D Tájépítész Iroda (Balogh Andrea és Majoros Csaba) tervezett. Az új játszótér egyedi jellegéről és a szabad játék fontosságáról Majoros Csaba tájépítésszel beszélgettünk.

Miért fontos, hogy egy pihenőpark részeként nagyméretű, színvonalas játszótér is épüljön?

A játszótér jóval több, mint az új pihenőpark kialakításának kötelező eleme: a családi szabadidő eltöltésének fontos helyszíne, a gyermekek fejlődését befolyásoló tér. A játszótér a Fény utca és Kis Rókus utca találkozásánál hamarosan két hatalmas zöldfelület védett összeérése lesz: aktív és passzív pihenésre is alkalmas terület, ahol egyébként korábban is játszótér működött. Ennek elemeit is figyelembe vettük, amikor a megrendelővel azért a célért dolgoztunk, hogy a környéken élő vagy idelátogató családok egy egyedi megoldásokat tartalmazó, különleges, szabad játékra ösztönző játszótéren kapcsolódhassanak majd ki.

Hogyan illeszkedik a park egészébe a játszótér az alapelvek, értékek és megjelenés tekintetében?

A játszótér eszközeiben és formáiban is visszahangozza a környezetét. A játszószerek oszlopai illeszkednek a park meghatározó elemeihez, a park hajtogatott formai jegyei pedig a játszótér plasztikus burkolati rendszerben köszönnek vissza. A tematika az oszlopokra szerelt köteles játszószer kombináció, amely sokféle és nagyon változatos használati módot kínál a gyerekeknek. A játszószer-csoport – a mai játszótér építési trendnek megfelelően – egy mozgáskoordinációs fejlesztő akadálypálya rendszer.

Mit jelent ez pontosan?

Egy kötelekből álló játszóteret álmodtunk ide, amely a szűk hely miatt sok esetben fölfelé mozgásra is lehetőséget ad. A budai dombokhoz közel, a park most épülő függőkertje mellett örülünk, hogy a formavilággal is vissza tudjuk tükrözni a vertikális elemeket, fölfelé gondolkozást.

Melyik eleme volt a legizgalmasabb tervezőként és mi lesz benne különleges használóként?

Nem egy elemet emelnék ki, hanem azt a jellegzetességet, hogy ez egy különleges, úgynevezett moduláris elemrendszerrel épülő játszótér, a több, mint negyven éve a piacon lévő német Berliner cég gyártmánya. Kevés ilyen cég van a világon: az elemek kombinálhatósága ugyanis azt biztosítja, hogy a játszótér a terület adottságaihoz adoptáltan készülhessen. A gyártó által biztosított magas esztétikai minőség és műszaki tartalom, illetve a korszerű tematika mellett ez egy döntő érv volt a kiválasztásában. A kialakításban a megrendelő, a gyártó, a forgalmazó és a tervező együttműködtek, melynek eredményeként született meg az adottságoknak és a tervező elképzelésének megfelelő egyedi játszószer-összeállítás. Egyszerűen fogalmazva: egyedi, megismételhetetlen, és a többletjelentései is a parkhoz kapcsolódnak.

Milyen szabványoknak kellett megfelelni a tervezéskor?

Szerencsére komoly, EU-s szabványok mentén készülnek manapság a játszóterek, figyelembe véve azt, hogy a játékeszköz minden esetben biztonságos legyen és az esetleges esések előfordulásakor puha gumiburkolat csillapítsa az ütést.  Arra is figyeltünk, hogy egy népszerű helyszínen, a Millenáris Parkban, várhatóan sokan fogják használni a játszóteret, ennek megfelelően történt a tér kialakítása, illetve az aktív és passzív zónák meghatározása.  A terület este szépen megvilágított lesz és napközben pedig napvitorlák árnyékolják majd.

Melyik korosztály számára készült a játszótér és milyen sajátosságokkal bír?

A hivatalos minősítés szerint 5-14 éves korig kapott besorolást a játszótér, amely 850 négyzetméteren, két korcsoportra osztva, három területi egységen várja a családokat. A tájékozódást a burkolat színei és geometrikus-mintázata is segíti. A játszótér nincs lekerítve, de egyértelmű, gyerekek által is érzékelhető határokkal bír. Külön figyelmet fordítottunk a kiskamasz- és kamasz korosztályra és terveztünk passzív, üldögélős, bandázós helyeket is, ahol jó csak úgy lenni. Fontos kiemelni, hogy a legkisebb korosztály számára továbbra is rendelkezésre áll a Zöld Péter játszótér, mely az évek során emblematikus részévé vált a Millenáris Parknak. Ezt, a nagyobbak részére készült részt az 5-14 éves korosztály igényei és testsúlyának figyelembevételével terveztük.

Milyen irányt mutatnak a játszótér-tervezési trendek?

Tanulmányok bizonyítják, hogy a nagyvárosi gyerekek egyes elmaradásai vagy idegrendszeri fejletlenségei visszavezethetők oda, hogy születésüktől kezdve kevésbé változatos fizikai kihívásoknak vannak kitéve, mint például az, aki erdőn-mezőn szaladgálva nő fel. Ezeknek a játszótereknek nagy felelőssége van, hogy megfelelő kihívást nyújtsanak a gyerekeknek: arra bírják őket, hogy próbálgassák a fizikai határaikat, kreativitásukat, ne csak előre, hanem fölfelé és oldalra is haladjanak, saját elképzeléseik szerinti, szabad játékkal töltsék az idejüket.

Tervezőként mit szerettek legjobban a játszótérben?

Úgy érezzük, nemcsak a gyerekeknek, hanem a családoknak terveztünk. Én magam, felnőttként, édesapaként is érzem a játszótér hívását: kipróbálnám, felmásznék rá, hintáznék rajta. Akkor, amikor a családok viszonylag kevés időt töltenek együtt, bízunk benne, hogy örömet szerez majd egy olyan tér, amely közös, kreatív játékra hívja a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket.

Tájépítész: Balogh Andrea, Majoros Csaba / 4D Tájépítész Iroda

Generáltervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia / TSPC

A fotókat a TSPC megrendelésében Juhász Norbert készítette.