Skip to main content

A TSPC Kft. és partnerei nyerték el a Magyar Urbanisztikai Társaság Köztérmegújítási Nívódíját a Millenáris Széllkapu Park projektért. A TSPC felelős tervezői, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia, illetve a projektben tájépítészeti tervező partnerük, Balogh Andrea és Majoros Csaba a 4D Tájépítész Iroda részéről pénteken vehették át a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elismerését.

A méltatás szerint a Széllkapu Park „mintaszerű barnamezős zöldfelületi fejlesztés”, amely mind léptékében, mind megoldásaiban példaértékű és megkerülhetetlen szakmai teljesítmény a köztérmegújítási munkák sorában. A díjat Debrecenben adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Egyesület.

Részlet a Széllkapu Park pályázati anyagából: „Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyitott meg 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu Park. A generáltervező TSPC csapatát Kádár Mihály és Könözsi Szilvia vezette, a 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu jelentős mértékben növelte a főváros zöldfelületeit. 

Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt területen a tervezők origami-parkot alakítottak ki: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyezték el. A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő- és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál. A park építészeti fókuszpontjában három látványos, egyedi design-napelem áll: ezek nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. A park alatt ötszáz férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A természeti, közösségi, motivációs és interaktív tér a nyitása óta eltelt egy évben a budaiak kedvelt pihenőparkja lett, zöld jövőképpé formálva a Ganz-gyárak ipari örökségét.”