Skip to main content

Elkészült a Dorothea Hotel, a pesti belváros három értékes műemléképülete ötcsillagos szállodai funkciókkal, éttermekkel, felejthetetlen belsőudvarral és látvánnyal várja a vendégeket. Az épület a TSPC Csoport generáltervezésében, design&build konstrukcióban valósult meg, a BDPST Group fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A lebonyolításért az ECO-TEC Kft., az építészeti koncepcióért és a belsőépítészetért pedig az olasz tervezőiroda, a Lissoni & Partners felelt.

A Dorothea Hotel három emblematikus, nagy múltú épületből jött létre. A projekt kulcsfeladata volt a három épület egységgé formálása, mely kihívást jelentett építészeinknek, hiszen az épületek három különböző korban készültek, különböző technológiai megoldásokkal. Az 1871 és 1873 között épület Weber-ház, egykori bankszékház Weber Antal tervei alapján valósult meg neoreneszánsz stílusban. Épületszárnyai a szomszédos épületekkel két belső udvart fognak közre. A műemlékvédelem alatt álló épület korábban a Takarékpénztárnak adott otthont. A Dorothea Hotel részét képezi az 1910 és 1913 között épült, szintén műemlékvédelem alatt álló Mahart ház is. A szecessziós stílusú Mahart épületet Kármán Aladár és Illman Gyula tervezte és az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság székházaként funkcionált. A harmadik tömb Futura vagy Münnich ház néven ismert. A Vörösmarty tér felőli modernista és art deco stílusú épületet Münich Aladár építette 1937-ben a Magyar Királyi Szálló helyére.

A különböző korokban és szerkezeti megoldásokkal készült épületek a tervezés során számos innovatív megoldást követeltek annak érdekében, hogy a megálmodott koncepció és kiemelkedő építészeti megjelenés életre keljen. A tervezést az az alapvető elv követi végig, melynek köszönhetően az épületek magas szintű értéket képviselő részei megtartásra kerültek, egyéb területek pedig a kortárs építészet letisztult eszköztárát alkalmazva valósulnak meg.

A Dorothea Hotel a Mahart, a Weber és a Futura házak összevonásából és tömbrehabilitációjából született és a Marriott szállodalánc 319. Autograph Collection hoteleként született újjá. Nevét a 19. században élt Mária Dorottya württembergi hercegnő inspiráló élete és Magyarországért tett munkája ihlette. A nemzetközi sztenderdnek megfelelő szálloda mellett, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, valamint tetőterasz és Sky étterem is helyett kapott a létesítményben, utóbbi 2024-ben nyílik meg.

A 2016-ban indult projektben nemcsak szálloda, étterem és apartman funkciók létrehozása volt a cél, hanem a belső udvar egyedülálló és feledhetetlen dzsungellé való alakítása a belvárosban, amely különleges élményt nyújt majd az ide érkező vendégeknek és látogatóknak egyaránt.

Az épületegyüttes három irányból közelíthető meg. A Dorottya utca felőli bejárat a szálloda főbejárata, melyen a vendégek fogadása történik. Itt található a reprezentatív, műemlékvédelem szempontjából is kiemelt jelentőségű eredeti oszlopcsarnok, majd abból nyílik a recepció, amely térkapcsolatával már sejteti a belső udvar növényzettel teli világát. A Wekerle utcai bejárat közvetlenül a restaurált műemléki lépcsőhöz vezet, melyen keresztül az emelt pozíciójú, 2. szinten elhelyezkedő belső udvar is megközelíthető. A Mahart ház műemléki bejárati előcsarnoka, márvány díszlépcsője és eredeti korlátja is megtartásra, restaurálásra került, ahol a Hajózási társaság motívumai jelennek meg az ólomüveg ablakokon. A szálloda Apáczai Csere János utca felőli bejárata a rendezvények, konferenciák szervezése kapcsán nyújt elkülönített megközelítési lehetőséget a résztvevők számára. Mindhárom publikus bejárattól induló útvonal összefonódik az épület belső szívében, az üvegtető alatti nagy belső udvarban, a Courtyardban.

Az üvegtető alatti hatalmas tér ad otthont a buja növényzettel telepített Courtyardnak, amelyre a szálloda számos szobájából felejthetetlen kilátás nyílik. A belső udvar különlegessége, hogy a 3 épület közrefogja a 6 emeletnyi magas légteret, amely felett 35 m fesztávú főtartók tartják a 15 tonnás üvegpanelekből készült tetőt, ez biztosítja a természetes fénnyel való megvilágítást. A belső udvar a három épület szívét képezi, és garantáltan a belváros egyik látványossága lesz, nemcsak a szálloda vendégei, hanem az itt kialakított bár és étterem látogatói számára is, ugyanis egy igazi dzsungel, több ezer élő növénnyel, amelyek a csodaszép látvány mellett, a frissebb levegőt is biztosítják. A belső udvar egyik látványossága a restaurált műemléki lépcsőház, melynek pengefalai egyedi, a Dorothea Hotel brand dizájnelemeit is tükröző Zsolnay kerámiával burkoltak.

A Hotel Dorotheában 216 szállodai szoba került kialakításra, egy elnöki lakosztály, valamint további 9 lakosztály, melyek stílusát, színeit és formáit a Lissoni & Partners csapata álmodta meg. Különös figyelmet fordítottak a legapróbb részletekre, így például a szőnyeg mintázatára és a textíliákon található hímzésekre is. A szállodai szobák a Weber és Münnich épületben helyezkednek el, a pincétől a tetőig szövevényes rendszerben. A Mahart ház szállodai üzemeltetési területeknek, valamint az apartman lakásoknak ad otthont. A Münnich ház koronázó párkánya fölötti új tetőszinten kiemelt kategóriájú lakosztályok készültek nagyobb alapterülettel és tetőterasszal a városi látkép felé üveghomlokzattal fordulva. A Weber ház koronázó párkánya fölötti két új szint tetőtér beépítésként készült az általános szintektől eltérő kialakítású szobákkal. A Weber épület százéves műemléki homlokzata mögött történeti stílusú szobák kaptak helyet, melyek kötelező eleme a felújított fa homlokzati nyílászárók és belső faburkolat. A szálloda többi szobája kortárs, letisztult stílusban várja a vendégeket.

A szállodához tartozik wellness részleg is, amely a Weber ház pinceszintjén kapott helyet. A szállodai vendégek kétnemű öltözőn keresztül juthatnak el a 3,4 x 15 méteres úszómedencéhez, amely a nem közfürdők tekintetében a legnagyobb a belvárosban. A wellness és spa részlegen konditerem, szaunák – gőzkabin, finn szauna, élmény zuhanyzó, pihenő – masszázsszobák is találhatóak, a vendégek teljes körű kényelméért.

A szálloda üzemeltetési területei és a személyzeti bejáró a meglévő épületadottságokat és az egyetlen közúti rakodási kapcsolatot – Apáczai Csere János utca felől – figyelembe véve a fennmaradó területeken kerültek elhelyezésre.

A szállodai funkciókon túl a Mahart házban több apartman is helyet kapott, melyek a kis méretű stúdiólakástól a több mint száz négyzetméterig terjedő egységekig változnak. Az apartmanokon kívül az épülettömbben éttermek is kialakításra kerültek, amelyek könnyen elérhető helyen, vonzó látogatási célként jelennek meg. A földszinten kialakított és a szálloda üzemeltetésében lévő, a Dorottya utca felől megközelíthető Anton Bar&Deli nyitva áll a szálloda vendégei és a járókelők számára egyaránt. A hely különlegessége a bárpulthoz használt kék Zsolnay kerámia, mely egyedülálló látványt nyújt a föld színek dominálta épületben. A belső udvarban helyet kapó Pavilon étterem a vendégek és az ide látogatók számára is biztosítja az egész napos étkezési lehetőséget. Az épület tetején kap helyet a Bibo névre hallgató andalúz bár, amely 2024-ben nyílik meg, és amelyet a három-Michelin csillagos Dani Garcia séf működtet majd. A szintén 2024-ben megnyíló Sky bar és étterem alapterülete közel az egész Mahart épület alapterületét lefedi, 150 főt befogadó fogyasztóterével és nagyméretű teraszával a Vigadó tér és a dunai panoráma felé tekintve. Szintén Dani Garcia séf működteti az egykori Wekerle étterem helyén nyíló Alelí olasz vendéglátóegységet is.

A Dorothea Hotel külső megjelenésében a történeti, városi környezethez illeszkedik megtartott homlokzati látványaival, a benne rejlő új funkcióit a bejáratok kialakításánál sejteti. Homlokzati díszítései, színezése és nyílászárói a mai kor elvárásainak történő megfelelés mellett, az eredeti megjelenésének visszaállítását célozták meg.

Stáblista:

Fejlesztő: BDPST Group
Generáltervezés: TSPC Kft.
Építészet: TSPC Kft.
Felelős tervező: Kádár Mihály
Projektmenedzser: Balla Balázs
Projektvezető építészek: Rónaszéki Gábor, Tóth-Lovrity Andrea
Építészek: Bán Márton, Cseke Sándor, Fenyvesvölgyi Mónika, Gönye Péter, Harsányi Hunor, Hegedüs-Kolozsi Sarolta, Hitró Enikő, Kocsis-Romhányi Lilla, Seszták Bence, Seszták-Lazúr Eszter
BIM managerek: Nagy Gábor, Bélafi Károly
Belsőépítészet: Lissoni & Partners, Mattia Susani, Tania Zaneboni, Rodrigo Tellez
Tartószerkezet tervező: Tetra-Plan Kft., Cséfalvay Gábor, Szaniszló Gábor
Épületgépész tervező: Perfect-Plan Kft., Vörös Tamás, Szedlacsek József
Épületvillamos tervező: Zone-Plan Kft., Kapitor György, Havasi Miklós
Épület automatika rendszer tervező: IBMS-PLAN Kft., Kerek Gyula, Paragi László
Tűzvédelmi tervező: TSPC Kft., Molnár Bálint, Bihari István Long
Konyhatechnológiai tervező: Design Stúdió Kft., Rétfalvi-Kurucz Alexandra, Kuruczné Szabolcs Gizella
Akadálymentes tervező: NT Control Bt., Pandula András József
Út és forgalomtechnikai tervező: TSPC Mérnökiroda Kft., Geri Péter, Kiss Bálint
Épületakusztikai tervező: ’95 APSZIS Bt., Csott Róbert
Medencegépészeti tervező: Mecsekterv Kft., Eördög Zsolt
Épületszerkezeti tervező: Épszerkinfo Kft., Nagy Károly
Sprinkler, oltórendszer tervező: Dunamenti Tűzőr Kft., Bánó Gergely
Lift tervező: OTIS Felvonó Kft., Odonics Boglárka, Pápai László
Biztonság- és egészségvédelem, munkavédelmi tervező: Pék Krisztián e.v.
Kert és tájépítészet, öntözéstechnika: Kertművek Kft., Hencz Helga
Közműtervezés: TSPC Mérnökiroda Kft., Szova Ákos, Spagina Szabina, Karizs Péter
Távközlés: HHT’998 Kft., Galambos József
Külső közmű távközlés: Electric Future Plan Kft., Aszalós Balázs
Mélyépítés: AA4 Mérnökiroda Kft., Ament András