Skip to main content

A TSPC új, online sorozata a Kis Mérnökhatározó: különleges szakterületeken dolgozó kollégáinkat kérdezzük munkájukról, kihívásaikról és aktuális projektjeikről. Elsőként Szalai Dóra BIM-menedzserrel beszélgettünk.

Miért lettél építész? Hogyan jött ehhez a BIM?

Már egész fiatalkorom óta tudtam, hogy ezt a pályát szeretném, szerettem mindent, ahol építeni lehetett. Nem volt igazán kérdés a felvételinél, hogy mit válasszak, így hát építészmérnökként végeztem a BME-n. Ezen a terület kezdtem el dolgozni már harmadévesen, ráeszméltem, hogy az építészeti tervezés és rajzolás nem az én világom. A mérnöki és IT vonal az, amiben megtalálom helyemet. Cégünk több, mint 100 fős iroda: nagy léptékű projektek tervezésével foglalkozik, egy ilyen közegben szükség van az egyes tervezési feladatok szakszerű digitális hátterének biztosítására. Így adta magát, hogy ezen a területen folytassam pályámat és elvégeztem a BIM-es területhez szükséges jogosultsági vizsgát is. Ami leginkább motivál, az az, hogy olyan szoftveres-, illetve rendszerfejlesztéseket tudjak készíteni, mely nagyban segíti, egyszerűsíti és hatékonnyá teszi az építész és szakági kollégák napi munkavégzését.

Mit csinál egy BIM-menedzser valójában? 

Ha egyszerűen akarom megfogalmazni, a nagy léptékű építészeti tervezések komoly számítástechnikai rendszerszemlélet biztosítását igénylik és ehhez van szükség BIM-menedzserre. A BIM-menedzser készíti el a modellezési szabályrendszereket, sablonokat mind a tervezői szoftverhez, mind az excel-word dokumentumokhoz. Menedzseli a modellezést, kapcsolatot tart a külsős szakterületek kollégáival, biztosítja, hogy a különböző modellek megfelelően tudjanak kommunikálni, költségvetéshez mennyiségadatokat szolgáltat, ütközésvizsgálatokat készít és a modellel kapcsolatban felmerülő kérdéseket válaszolja meg. Egy jó alapot biztosít a tervezőknek.

https://www.youtube.com/watch?v=a6frDQux3lA

Mit gondolsz, milyen képességek kellenek ahhoz, hogy valaki jó BIM-menedzser legyen?

A BIM-menedzser feladat egy viszonylag komplex személyiséget igényel, egyszerre szükséges építésznek, IT-snak, projektmenedzsernek és oktatónak is lenni, de van a munkánknak egy pszichológiai oldala is. A BIM terület a mai kor kihívásait ötvözi, a felgyorsult világunkban, hiszen az informatika kéz a kézben jár a fizikai megvalósulással, az építészettel, így mind a két részben kimagasló tudásra van szükség. Maximális elhivatottsággal lehet csak ezt a munkakört végezni, hiszen az informatikai rendszerek és programok gyors fejlődése megköveteli a folyamatos egyéni szakmai fejlődést is.

A munkád inkább csapatmunka vagy egyéni?

Kicsit mindkettő, de a csapatmunka a dominánsabb. Egy nagyobb projekten akár 50-60 ember munkájának alapjául szolgáló modellek megfelelő felépítéséért és azok egymás közti kommunikációjáért is felelünk. Fontos, hogy velük együttműködve tudjuk a modellezést koordinálni. Egyéni pedig olyan érttelemben, hogy a projektspecifikus szabályzatokat egyedül találjuk ki.

Mi volt eddig a legnagyobb szakmai kihívás, amivel találkoztál?

Talán a legnagyobb szakmai kihívás egy 25 000 négyzetméteres oktatási épület projektindítása jelentette. Egy sok, műemlékből álló épületegység felújítása, elbontása és új létesítmények hozzáépítése volt a feladat. A védettségből, a nagy léptékből adódóan a csapatmunka fájl működési szerkezetének kialakítása kihívást jelentett. Illetve a sok boltozat, homlokzati díszítő elem és íves nyílászárók a modellezés jelentősebb előkészítését igényelték. Sikerült elkészítenünk egy leírást, mely a továbbiakban a TSPC által tervezett történelmi épületek feldolgozását segíti.

Mire vagy a legbüszkébb a szakterületen elért eredményeidből? 

A legbüszkébb talán a saját fejlesztésű mini programomra vagyok, mely egy makrók által vezérelt excel. Lehetővé teszi az épületszerkezettervező rétegrendi írását adatbázis alapon. Ennek köszönhetően automatikusan tudom a modellel összepárosítani az építőanyagokat és a mennyiségelést jóval rövidebb idő alatt elvégezni. Illetve ugyanez a program alkalmas teheradatok automatikus számítására is, melyet a modellbe betáplálva a statikus tervezőknek pillanatok alatt elő tudom állítani a szerkezeteken fellépő terheket, ezzel nagyobb projekteken akár heteket is spórolunk és minimalizáljuk az esetleges hiba lehetőségét is. 

Most dolgozom ennek a továbbfejlesztésén, ahol több szakág részmunkáját is szeretném automatizálni, a cél az ennek révén a mérnökök jobb és minőségibb adatot kapjanak majd szolgáltassanak, mindezt rövidebb idő alatt.

Milyen projekten dolgozol most?

Egy 23000 négyzetméteres belvárosi irodaházon dolgozom éppen. Egy meglévő védett épület átalakítása és felújítása mellett egy új épületszárnyat is tervezünk. 

Mi ennek a projektnek a szakmailag legizgalmasabb része?

Rendkívül izgalmas projekt, hiszen az épület minden életszakaszát egyszerre kell kezelnünk: bontás, átalakítás, felújítás és új elemek építése párhuzamosan zajlik. Egy ilyen projekt modellfelépítését összeállítani nem kis feladat. Nagy kihívás olyan szempontból is, hogy az építészeti tervezést egy társiroda végzi, de a BIM munkarészt én kezelem. Izgalmas kihívás egy új csapat mindennapjaiba beleimplementálni az általunk kidolgozott BIM munkamenetet és szabályokat.

Miért fontos a TSPC-nek a jól felkészült BIM-menedzser csapat?

Azt gondolom, hogy egy olyan nagy cégnek, amilyen a TSPC, elengedhetetlen a projektek egységes rendszer szerinti kezelése. A BIM-menedzserek egy-egy nagy projekt-team munkáját segítik, valamint a háttérben együtt dolgozva készítik el a belső tervfeldolgozási szabályzatot. Ez a szabályrendszer garantálja ugyanazt a struktúrát minden projektünkön. Egy felkészült BIM csapat biztosítja és gördülékenyebbét teszi a tervezés menetét. A szoftverek és az igények változásával folyamatosan változik a BIM-es rendszerünk is. A TSPC Cégcsoport jelenleg a változások lekövetésének éllovasaként próbálja terelni a hazai BIM-es feldolgozások irányát.