Skip to main content

Építőipari Nívódíjat kapott a TSPC csapata által tervezett, a ZÁÉV Zrt. megvalósításában létrejött Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Új Elméleti tömbje és környezete Középület kategóriában, illetve a MERKBAU Zrt. által kivitelezett Nádasdy Kastély Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában.

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK új tömbje 2021 szeptemberében került átadásra. Az új tömbben oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas terek kerültek megtervezésre, amelynek köszönhetően 40%-kal bővült az intézmény oktatási és kutatási területe, a modern diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel felszerelt épületrészben. A Modern Városok Program keretében megvalósult beruházásnak és a generáltervező TSPC terveinek köszönhetően egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát kampusz jött létre. Az épületet az Építőipari Mesterdíj Alapítvány, további szakmai szervezetekkel együttműködésben, Nívódíjjal ismerték el.

Szintén 2021-ben került átadásra a nádasladányi Nádasdy-Kastély, amely műemléki rekonstrukción esett át. A műemléki rekonstrukciós munka építésztervezési feladatait a generáltervező TSPC Kft. és partnere, Ónodi Szabó Lajos építész tervező és a Bicske Építő Kft. végezték. A rekonstrukciónak köszönhetően a műemlék méltó állapotban marad meg az utókor számára és egy modern turisztikai funkció is megvalósul. A kastély felújítását a Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában ismerték el az Építőipari Nívódíjjal.

Az 1999-ben alapított Nívódíjat évről évre kiosztják a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építmények (épületek, műtárgyak, épületegyüttesek) szakmai elismeréseként. Az Építőipari Nívódíj a létrehozott építményt és annak komplex megvalósítási folyamatát értékeli. A bírálati szempontokhoz hozzátartozik az adott építmény általános építész-műszaki értékelése, a megvalósítás műszaki-technikai színvonalának megítélésére, a gazdaságossági kérdésekre és a közreműködő beruházó, tervező, kivitelező együttműködésének minősítésére terjed ki.